Poliţia vă informează! Furturile de autoturisme, în scădere faţă de anul trecut!
În primele 9 luni ale anului 2012, la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dâmboviţa au fost sesizate un număr de 40 furturi/tentative de furt de autoturisme, faţă de 46 în perioada similară a anului trecut. Dintre acestea, 6 au reprezentat tentative de furt, astfel:
– 5 pe raza Municipiului Târgovişte, din care 3 autovehicule aflate în aceeaşi parcare (intersecţia dintre str. Tineretului şi str. Dr. Dumitru Oprescu) – 1 pe raza com. Voineşti. Judeţul Dâmboviţa deţine locul 25 pe ţară în ceea ce priveşte furturile de auto, cele mai multe fapte de acest gen fiind sesizate in Municipiul Bucureşti (491). Pe genuri, situaţia autovehiculelor reclamate ca furate în primele 9 luni ale anului 2012 indică faptul că majoritatea dintre acestea au fost mărci româneşti. Ca perioadă a comiterii celor 40 de furturi/tentative de furt sesizate în primele 9 luni ale anului 2012, s-a constatat că majoritatea faptelor au avut loc în cursul săptămânii.
Pentru menţinerea unui trend descendent în ceea ce priveşte furturile de auto, atât la nivelul Serviciului Investigaţii Criminale, cât şi la formaţiunile de profil de la celelalte subunităţi s-au organizat si desfăşurat activităţi preventive, respectiv acţiuni cu efective mărite sau punctuale, filtre împreună cu lucrătorii de poliţie rutieră, ordine publică, intervenţie rapidă. În ceea ce priveşte situaţia operativă pe linia furturilor din auto, aceasta a cunoscut o scădere a faptelor sesizate faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011 ( – 14 fapte sesizate), respectiv 181 furturi din auto (- 20), la care se adaugă 104 furturi de componente auto, judeţul Dâmboviţa fiind plasat pe locul 35 în ţară, faţă de Bucureşti (4800), Constanţa (1300). Din totalul faptelor sesizate, un număr de 223 sunt infracţiuni stradale, mai puţin cu 19 fapte decât în primele 9 luni ale anului 2011 (242). Din analiza modului de operare al autorilor şi a condiţiilor ce au favorizat comiterea unor astfel de fapte, s-au stabilit următoarele vulnerabilităţi:
-nu au fost luate de către proprietari nici un fel de măsuri pentru prevenirea furtului, în sensul utilizării unui dispozitiv antifurt; -lăsarea cheilor în contactul autovehiculelor şi implicit lăsarea acestora neasigurate; -iluminatul public stradal care este în unele parcări din spatele blocurilor insuficient sau inexistent; Pentru prevenirea acestor evenimente nedorite, recomandăm posesorilor de autoturisme: – contactarea firmelor specializate în comercializarea şi instalarea de sisteme de alarmare, antifurt, pe autoturisme, în vederea cumpărării unor asemenea sisteme care odată activate descurajează infractorii şi realizează siguranţa autoturismelor; – asigurarea autoturismelor prin încuierea uşilor;
– a nu se lăsa în autoturism obiecte personale, şi nici cele ale autoturismului, pentru că acestea pot fi folosite de infractori; – ca proprietarii de autoturisme atunci când părăsesc autoturismul, să nu lase la vedere, în interiorul acestora, obiecte de valoare care atrag interesul din partea hoţilor din autoturisme, exemplificând în acest sens: genţi de voiaj, poşete, borsete, genţi tip “Diplomat”, aparatură electronică, etc.; – ca autoturismele să fie parcate numai în locuri bine iluminate, în locuri unde pot fi observate în permanenţă de către proprietari, nu în locuri dosnice, în locuri izolate din punct de vedere al traficului de persoane; – poansonarea roţilor autoturismelor în scopul identificării de către proprietar a acestora în cazul furturilor.
NU UITAŢI !!! Spărgătorii vor profita de fiecare clipă care o manifestaţi prin neglijenţa în ceea ce priveşte siguranţa autoturismului dumneavoastră, dar mai mult interes în protecţia bunurilor ce le deţineţi, vă scuteşte de neplăceri.
IMPORTANT: Păstraţi acasă actele şi o fotografie a autovehiculului! În cazul când veţi fi victima unui furt auto, aceste documente sunt extrem de utile poliţiei pentru căutarea şi regăsirea rapidă a acestuia – inclusiv prin intermediul internetului.
Aveţi încredere în experienţa Poliţiei!!! Veţi beneficia întotdeauna de sprijinul nostru pentru protecţia dumneavoastră şi a bunurilor care le deţineţi. Apelul de urgenţă este 112.