sâm. ian. 11th, 2025

Şase bărbaţi sunt cercetaţi de poliţiştii rutieri pentru nerespectarea prevederilor OUG 195/2002.

Poliţiştii din cadrul Biroului Rutier, în timp ce desfășurau activități de supraveghere şi control a traficului rutier pe str. Calea Bucureşti din municipiu, au oprit un autoturism condus de M.G., un tânăr de 23 de ani, din Târgovişte.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat o valoare de 0,55 mg/litru alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Judeţean Târgovişte, unde i-au fost recoltate probe de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Faţă de conducătorul auto, poliţiştii au întocmit acte premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană având în sânge o îmbibaţie alcoolică peste limita legală.

• Totodată, la ora 15.45, poliţiştii rutieri din Titu l-au depistat pe C.G., de 62 de ani, din municipiul Bucureşti, în timp ce conducea un autoturism pe D. N 7, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Pe numele său, poliţiştii au întocmit actele premergătoare cercetării sub aspectul comiterii infracțiunilor de conducere fără permis

• Poliţiştii rutieri au depistat în trafic patru conducători de mopede, cu vârste cuprinse între 20 şi 56 de ani, care nu posedau permise de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

Faţă de cei patru, poliţiştii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunii de conducere fără permis.

Poliţiştii dâmboviţeni adresează tuturor cetăţenilor recomandări pentru prevenirea furturilor de animale şi păsări

Comiterea furturilor de animale şi păsări, care au o pondere mai mare în mediul rural, este facilitată de mai multe vulnerabilităţi, printre care lipsa de preocupare a proprietarilor în asigurarea gospodăriilor, inexistenţa pazei comunale, a iluminatului public.

Furturile de păsări sunt comise de infractori nespecializaţi, iar prejudiciul este destinat propriului consum.

Furturile de animale implică un efort mai mare de organizare şi premeditare din partea infractorilor din cauza dificultăţilor de transport, prelucrare şi comercializare a cărnii.

Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, poliţia dâmboviţeană vă adresează următoarele recomandări :

• Pe cât posibil, în timpul nopţii, asiguraţi iluminatul zonelor unde lăsaţi animalele şi păsările (grajduri, coteţe).

• În timpul nopţii, asiguraţi cu sisteme de închidere (lacăte, zăvoare etc.) uşile grajdurilor sau anexelor gospodăreşti unde ţineţi animale şi păsările.

• Animalele şi păsările lăsate nesupravegheate pe păşuni, izlazuri sau pe marginea drumului constituie o pradă uşoară pentru hoţi. Nu le creaţi această posibilitate!!!

• Evitaţi amplasarea grajdurilor sau adăposturilor de animale şi păsări la distanţă mare de locuinţă sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora.

• Nu permiteţi accesul în gospodărie a vânzătorilor ambulanţi sau a celor ce se recomandă a fi cumpărători de animale, păsări sau produse agricole.

• Dacă v-aţi hotărât să vindeţi un animal sau o pasăre, nu le oferiţi în schimbul unor promisiuni (cu atât mai mult unui străin); încasaţi banii în momentul vânzării.

• Când plecaţi de acasă, rugaţi vecinii sau rudele apropiate să vă supravegheze curtea şi locuinţa.

• Unul sau doi câini de pază vă pot scuti de multe neplăceri.

• Pentru sesizări, poate fi apelat gratuit numărul de urgenţă 112 sau vă puteţi adresa celei mai apropiate unităţi de poliţie!

Cum sancţionează Codul penal astfel de fapte?

Fie că vorbim de furt sau furt calificat, ambele se pedepsesc cu închisoarea.

Furtul vizează luarea unui bun mobil din posesia sau detenţia altuia, fără consimţământul acestuia, în scopul de a şi-l însuşi pe nedrept; fapta constituie furt chiar dacă bunul aparţine în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârşirii acel bun se găsea în posesia sau deţinerea legitimă a altei persoane – se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 12 ani.

Furtul calificat este furtul săvârşit în următoarele împrejurări: de două sau mai multe persoane; de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică; de către o persoană mascată, deghizată sau travestită; asupra unei

persoane aflate în imposibilitatea de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra; într-un loc public; într-un mijloc de transport în comun; în timpul nopţii; în timpul unei calamităţi; prin efracţie, escaladare sau folosirea fără drept a unei chei adevărate sau a unei chei mincinoase – se pedepseşte cu închisoare de la 3 – 15 ani.

Furtul care a produs consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 ani şi interzicerea unor drepturi.

1400 de ţigarete comercializate ilegal, ridicate de poliţişti în vederea confiscării

Poliţiştii din cadrul Poliţiei oraşului Găeşti şi Secţiilor de Poliţie Mătăsaru şi Petreşti au organizat o acţiune pe linia verificării legalităţii comerţului cu produse accizabile, ocazie cu care au fost verificaţi mai mulţi agenţi economici de pe raza de competenţă.

În urma verificărilor , poliţiştii au aplicat 14 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 7600 de lei şi au ridicat în vederea confiscării 1400 de ţigarete, pentru care admnistratorii societăţilor nu au putut prezenta documente legale de provenienţă.