mie. dec. 25th, 2024

alap5Bebeluşii alăptaţi la sân se dezvoltă armonios şi prezintă risc mai mic de îmbolnăviri, reamintesc specialiştii.

În cadrul săptămânii internaţionale a alăptării, medici, psihologi şi specialiştii în alăptare de la maternitatea din Târgovişte le-au explicat mămicilor cât de important este să îşi hrănească nou-născuţii la sân.

bebeGabriela a devenit de curând mamă pentru a doua oară, după ce a născut, prin cezariană, un băieţel perfect sănătos. Ştie cât de importantă este alăptarea, aşa că nici nu se gândeşte să nu îşi hrănească bebeluşul la sân.

Mamă: “Este important ca măcar până la 6 luni să îl alăptăm la sân. După care diversificam şi cât mai mult natural”.

alap4Dr. Roxana Aldea, şeful secţiei de Neonatologie SJU Târgovişte: “Am organizat în cadrul maternității cursuri pentru viitoarele mici, pentru graviduțele internate şi pentru proaspetele mămici. Am discutat despre beneficiile alăptării, despre ce e important să facem în primnele ore după naştere”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dacă toţi nou născuţii ar fi alăptaţi la sân, anual s-ar salva viaţa a aproape 800.000 de bebeluşi.

Aşadar, în cadrul şedinţelor de consiliere, proaspetele mămici învaţă şi cum să îşi hrănească corect bebeluşul la sân, dar şi regulile de igienă din timpul alăptării.

alap6Dana Toma, consultant în alăptare: “Alăptarea este cel mai bun start pe care îl putem oferi bebeluşului. Laptele matern conţine tot ce îi trebuie bebeluşului, cel mai economic, cel mai igienic şi cel mai la îndemână”.

Alăptatul are, de altfel, beneficii şi pentru mămici.

alap1Mihaela Ghercă, psiholog SJU Târgoviște: “Acizii graşi din laptele matern cât şi alte componente susţin dezvoltarea optimă a creierului, rezultând astfel o dezvoltare psihică foarte bună. Contribuie de asemenea la întărirea relaţiei de ataşament, ca efect pozitiv asupra dezvoltării pshice până la vârsta adultă”.

Mamele care îşi alăptează nou-născuţii prezintă şi riscuri mai mici de cancer la sân sau a unor afecţiuni ginecologice.