29 martie 2024

Cum să nu luaţi ţeapă când cumpăraţi pe internet

cardUrmează perioada reducerilor…..pentru cumpărături sigure în mediul online, polițiștii vin în sprijinul cetățenilor cu o serie de sfaturi utile

Cumpărați din surse sigure, de la firme sau magazine pe care le cunoașteți sau pe care le-ați mai folosit și verificați rating-ul vânzătorilor pe site-urile de comerț online.

Introduceți adresa site-ului pe care intenționați să efectuați plata și nu dați click pe link-uri primite pe mail. În unele situații, aceste link-uri vă pot direcționa către site-uri false, care imită perfect site-urile comercianților.

Asigurați-vă că transferul informațiilor se face în mod securizat.Verificați existența simbolului de tip lacăt în bara URL și folosiți un protocol HTTPS sau SSL atunci când navigați pe internet.

Înainte de a introduce datele cardului bancar, asigurați-vă că site-ul este securizat: în stânga sus va apărea un lacățel care va indica faptul că respectivul site este securizat, iar adresa site-ului va începe cu HTTPS.

Este important să dețineți un sistem de operare actualizat și un antivirus, de asemenea, actualizat, iar firewall-ul să fie activat. Există programe informatice care pot înregistra caracterele tastate, astfel datele cardului bancar precum și alte date de identificare sau autentificare pot ajunge în posesia unor persoane neautorizate.

Este recomandat să folosiți carduri de credit atunci când cumpărați online. Majoritatea cardurilor de credit au politici stricte în ceea ce privește siguranța clienților.

Fiți atent la plățile recurente (automate). Înainte de a furniza datele cardului pentru a plăti un serviciu cu reînnoire, informați-vă cum puteți să încetați serviciul plăților recurente.

Păstrați în permanență documentele referitoare la plățile pe care le-ați efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor și condițiilor vânzării sau pentru a face dovada că ați plătit pentru bunuri.

În cazul achizițiilor online de la alte persoane, nu trimiteți banii în avans. Dacă este posibil, folosiți un serviciu cu plata ramburs.

Evitați să faceți cumpărături pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip full authentification (Verified by Visa / MasterCard Secure Code)

Nu trimiteți datele cardului prin e-mailuri necriptate. Unii comercianți online din afara Europei pot cere să le trimiteți prin fax copii ale cardului și pașaportului, drept garanție. Nu dați curs unei astfel de solicitări!

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial