Desi cladirea este gata și are toate dotarile, pacientii mai au de asteptat câteva luni, până când autoritățle vor obține toate avizele și autorizațiile de funcționare.
Construcţia spitalului din Mioveni a început acum trei ani şi jumătate şi a costat aproape 70 de milioane de euro.
44 de milioane de euro sunt din bugetul local – unde se strâng sume importante din impozitele şi taxele pe care le plăteşte platforma industrială DACIA.
Restul sumei provine de la Guvern şi dintr-un credit.
Marius Buga, corespondent Pro TV: Spitalul are şase etaje şi este dotat cu un compartiment de primiri urgente şi de terapie internsiva şi un bloc operator cu patru săli de operaţie.
250 de oameni pot fi internaţi în secţiile dotate cu aparatura de ultima generaţie.
Mircea Stoian, medic radiolog: “CT-ul de 32 slice-uri, care face o investigaţie rapidă, poate permite colonoscopie virtuală, o investigaţie care este neinvaziva. RMN-ul de 1,5 Tesla, cu secvenţe de perfuzie, pentru accidente vasculare cerebrale, care oferă un diagnostic mult mai rapid şi cert şi multe altele.”
Deşi construcţia este gata, iar aparatura şi mobilerul au fost montate, spitalul va fi deschis abia la iarnă pentru că autorităţile mai trebuie să primescă unele avize şi autorizaţii de funcţionare.
Ion Georgescu, primar Mioveni: “Are loc numai recepţia, probabil că peste două luni, punerea în funcţiune şi ne aşteptăm ca de la 1 ianuarie să ne mutăm în casa nouă.”
Clădirea este concepută să reziste la cutremure de 9,4 pe scara Richter şi are un adăpost anti-atomic pentru o sută de persoane. În caz de calamitate, caldirea are resurse de energie electrice şi apa – cu care poate funcţiona 48 de ore.
Odată pus în funcţiune, spitalul din Mioveni va asigura servicii medicale – atât pentru oamenii din zonă cât şi pentru cei 14 mii de angajaţi ai uzinei Dacia, dar şi pentru cei care lucrează la Fabrica de Combustibil Nuclear şi Agenţia pentru Deşeuri Radioactive. În total, o sută de mii de oameni.
Ministerul Sănătăţii promite că anul acesta vor mai fi deschise şi alte spitale.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: “Anul acesta vor mai fi finalizate câteva investiţii, spitalul din Fălticeni, a cărui construcţie a început în 1990, spitalul de pediatrie din Timişoara.”
Cât priveşte spitalul din Mioveni, ca să îl poată deschide, autorităţile au nevoie şi de medici.
sursa – Pro TV