19 aprilie 2024
Cum a ajuns virusul pestei porcine la Lunguleţu. ”A spus că nu îl interesează”

Cum a ajuns virusul pestei porcine la Lunguleţu. ”A spus că nu îl interesează”

pesl4Autorităţile din Dâmboviţa sunt în alertă, după ce în judeţ s-a confirmat un nou caz de pesta porcină! De această dată, temutul virus a apărut în comuna Lunguleţu.

pesl2Proprietarul spune că a cumpărat porcii dintr-o altă comună, dar animalele ar fi fost aduse din Dobrogea, fără niciun control sanitar-veterinar.

Proprietarul povesteşte că a plătit pentru cei doi porci 1400 de lei şi i-a adus acasă în urmă cu trei săptămâni.

pesl3Vasile Mirică, proprietarul porcilor: Am cumpărat doi porci de la cineva, au fost bolnavi, le-am făcut tratament şi din ce în ce erau mai bolnavi.
Reporter: Aţi mai luat legătura cu respectivul, i-aţi spus?
Proprietar: Da, i-am spus, până să moară.
pesl6Reporter: Şi ce a spus?
Proprietar: Că nu îl interesează.
Reporter: Mai avea şi alţii de vânzare?
Proprietar: Da.
Reporter: Ei cu asta se ocupă?
Proprietar: Da.

pesl1Omul recunoaşte că a cumpărat animalele fără documente şi fără avizele sanitar-veterinare, dar susţine că a mers pe încredere mai ales că a mai luat şi în trecut de la acest vânzător şi nu a avut probleme. De această dată a aflat însă că animalele ar fi fost aduse din judeţul Constantă, dintr-o zonă în care a fost detectată pesta porcină.

pesl5Ion Vlad, primarul comunei Lungulețu: ”A cumpărat din altă parte, nu a fost un control, ştia că porcul nu a fost controlat în zona respectivă, a cumpărat, a fost mai ieftin, s-a bucurat la ceva bănuţi în plus şi din păcate averm pesta porcină. Speram să avem numai în zona respectivă”.

Localnică: ”Am înţeles că a venit din altă parte, s-au cumpărat nişte porci din altă comună şi probabil de acolo… la noi nu s-a întâmplat aşa ceva până acum. Nu trebuie luate din târguri sau de la oricare persoană”.

pesl7Comitetul local pentru situaţii de urgenţă împreună cu medicii veterinari, dar şi cu poliţiştii au luat toate măsurile imediat aici în localitatea Lunguleţu, au fost instituite filtre. Nu se mai poate circula pe strada unde se afla gospodăria unde a murit porcul. Celălalt animal a fost eutanasiat, iar în acest moment autorităţile speră că situaţia este sub control.

Sute de mii de porci afectaţi de pesta au fost sacrificaţi anul trecut în ţara noastră. În judeţul Dâmboviţa, în ultimele luni, au mai fost descoperite trei focare de pesta porcină, în comunele Lucieni, Şelaru şi Runcu.

Sursa: Pro TV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial