„Legea privind salarizarea şi decizia Parlamentului care a adăugat o serie de amendamente importante privind creşterea cu 15% a salariilor din domeniul educaţiei şi sănătăţii este o lege extrem de importantă, care exprimă de fapt aşteptări uriaşe din partea personalului bugetar angajat în acele domenii esenţiale pentru funcţionarea oricărei societăţi, mă refer la sănătate şi la educaţie şi reprezintă o decizie justă.
Ea a stârnit comentarii din partea oponenţilor politici, în primul rând din partea PNL şi ulterior din partea «Guvernului Meu». Atât premierul tehnocrat sau fost tehnocrat, Cioloş, cât şi PNL au anunţat că contestă la Curtea Constituţională această legislaţie, în general pe motive de procedură, motive de formă şi nu de fond. O spun de la bun început că această lege reprezintă o necesitate socială şi modificarea apărută în Parlament, în contextul discutării unui act normativ imperfect promovat de către Guvern, a fost rezultatul unui proces de consultări în comisiile parlamentare de specialitate, consultări desfăşurate cu reprezentanţii sindicatelor din cele două domenii menţionate.
Sindicatele au şi prezentat cu multe săptămâni şi luni înainte o serie de amendamente la Guvern, amendamente care au fost înlăturate, neluate în considerare de Guvern, unele au fost prezentate şi în procedura parlamentară şi au fost preluate după anumite evaluări pe care PSD le-a făcut în ceea ce priveşte sustenabilitatea şi impactul respectiv. Decizia finală este una corectă şi sustenabilă, în condiţiile în care impactul bugetar net calculat este de doar 1,8 miliarde de lei.
Au fost menţionate, de către PNL în principal, sume mai mari, undeva la 4 miliarde sau mai mult, sunt chestiuni până la urmă de discurs şi de joc politic, pentru că ştim foarte bine că o parte importantă se întoarce la buget sub forma unor contribuţii.
Impactul real este de 1,8-1,9 miliarde de lei, absolut sustenabil şi în cursul acestui an în condiţiile în care Guvernul Zero fonduri europene şi Guvernul Zero în general va lăsa la sfârşitul anului fiscal bugetar în bugetul ţării undeva între 26 şi respectiv 29 miliarde de lei bani necheltuiţi, bani care în mod normal ar fi trebuit alocaţi în proiecte de dezvoltare, în infrastructură, în sănătate, în educaţie, bani necheltuiţi. În condiţiile astea, 1,8 miliarde lei şi în cursul acestui an, pe finalul anului, reprezintă o sumă absolut sustenabilă, cu atât mai mult în cursul anului viitor.
În concluzie este o decizie economică şi socială sustenabilă şi necesară, este în acelaşi timp o formă de dispreţ pe care PNL şi aceşti guvernanţi tehnocraţi, care totuşi s-au aliniat politic de o manieră evidentă, o manifestă, o formă de dispreţ faţă de aşteptările şi necesităţile reale din domeniul educaţiei şi sănătăţii.
Noi, la nivelul PSD, considerăm că avem un interes profund la nivelul statului român să investim în domenii esenţiale pentru societatea românească, aşa cum este cazul sănătăţii şi educaţiei. Chiar dacă această măsură ar fi blocată după atacul la Curtea Constituţională pe motive de formă, în numele PSD vreau să transmit asigurări că vom duce acest proiect până la capăt după 11 decembrie şi vom determina creşterile salariale care au fost discutate cu reprezentanţii acestor domenii importante pentru România”, a explicat Titus Corlăţean, candidat PSD la Senat.