Dum. dec. 22nd, 2024

ÎNVIEREA DOMNULUI LA CATEDRALA DIN TÂRGOVIȘTE
2022

Foarte mulți credincioși din Municipiul Târgoviște au luat parte, duminică, 24 aprilie 2022, la slujba Învierii Domnului, săvârșită în fața Catedralei ctitorită de Sf. Voievod Neagoe Basarab, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Nifon, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, iar, după aceea, în interiorul sfântului locaș, la Sfânta Liturghie.
Tot aici, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit apoi și Slujba a doua a Învierii, adică Vecernia din ziua de Paști, ce a avut în centrul ei citirea Sfintei Evanghelii în mai multe limbi, eveniment la care au luat parte, pe lângă numeroși credincioși, potrivit unei tradiții statornicite la Târgoviște, și alți ostenitori eparhiali, după cum urmează: Părintele Vicar Eparhial, Părinţii Consilieri de la Centrul Eparhial, profesori de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” și Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur”, protopopii celor cinci protoierii din Eparhie şi preoţi din Târgoviște.
După încheierea sfintei slujbe, la Reședința eparhială, toți clericii prezenți au luat parte, alături de stareții și starețele de la mănăstirile din județul Dâmbovița și reprezentanți ai preoților din Eparhie, la tradiționala recepție de Paști. În cadrul acesteia, Corala Catedralei Mitropolitane a oferit un concert pascal, cu piese în primă audiție, după care, Pc. Pr. dr. Alexandru Valentin Negrescu de la Parohia Podurile, din Protoieria Pucioasa, a rostit cuvântul festiv.
În cuvântul său de învăţătură, atât la Catedrală, cât și la Reședința eparhială, Mitropolitul Nifon a vorbit despre semnificațiile duhovnicești, teologice și misionare ale Învierii Domnului, subliniind că este evenimentul care a schimbat în mod fundamental lumea, punând bazele credinței și ale civilizației creștine și, de asemenea, se află în centrul vieții noastre liturgice și comunitare. Bucuria pascală trebuie să o împărtășim celor de lângă noi, mai cu seamă ajutând pe cei ce suferă, pe cei singuri, pe bolnavi, pe săraci sau pe refugiații din cauza războiului, fiindcă se reflectă în ei chipul lui Hristos Domnul. Lumina Învierii Domnului este cea care risipește întunericul tuturor ideologiilor care bântuie lumea noastră și descoperă darul credinței tuturor celor care, încredințându-Se de adevărul ei, ca Sfântul Apostol Toma, devin vestitori ai bucuriei iubirii dumnezeiești în lume.

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIŞTEI