vin. oct. 18th, 2024

Operațiunea ”Focus on the road” – polițiștii rutieri din Dâmbovița în acțiune, în perioada 7-13 octombrie a.c.

În perioada 7-13 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița s-au alăturat acțiunii ”Focus on the road”, activitate înscrisă în Programul Operaţiunilor Europene al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).

Obiectivul principal vizează prevenirea accidentelor de circulație prin depistarea și sancționarea abaterilor la regimul rutier de natură a distrage atenţia de la conducere, ținând cont de pericolul și consecințele grave circumscrise unor astfel de evenimente.

Zilnic, au fost desfășurate activități specifice pentru descurajarea conducerii autovehiculelor sub influența alcoolului/ a unor substanțe psihoactive, neportului centurii de siguranță de către șoferi și pasageri, utilizării telefonului mobil în timpul mersului, cu excepția situațiilor în care acestea sunt prevăzute cu dispozitive tip ”mâini libere”, nesemnalizării schimbării direcției de mers ori a desfășurării unor alte activități care pot distrage atenția în mod periculos.

Astfel, în cele șapte zile de acțiune, polițiștii au aplicat peste 1.200 de sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea regulilor de circulație pe drumurile publice, dintre care 75 au fost pentru utilizarea telefonului mobil la volan și 38 pentru nesemnalizarea/neasigurare la schimbarea direcției de mers/deplasare. De asemenea, au fost reținute 104 permise de conducere și retrase 36 de certificate de înmatriculare. În plus, în această perioadă, pe drumul național 72A, polițiștii rutieri au aplicat 61 de sancțiuni contravenționale pentru conducerea unor autovehicule cu o viteză de +50 de km/h sau +70 de km/h peste limita legală admisă pe sectorul de drum respectiv.

Față de acești conducători auto s-a dispus măsura suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pentru 90 sau 120 de zile (fără posibilitatea de reducere a perioadei de suspendare) și au fost aplicate amenzi cuprinse între 1.485 – 3.300 de lei. Polițiști rutieri vor continua și în această săptămână acțiunile pentru reducerea riscului rutier pe drumurile publice din județul Dâmbovița.

sursa: IPJ Dâmboviţa