Comunicat de presă USR și Forța Dreptei, moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, după rezultatele catastrofale de la testele PISA
USR și Forța Dreptei au depus astăzi o moțiune simplă împotriva ministrului Educației, Ligia Deca, care nu a reușit să implementeze nicio reformă în învățământul românesc și îl menține într-o stare dezastruoasă, confirmată recent și de rezultatele extrem de slabe de la testele PISA. În moțiune, Ligia Deca este acuzată că a cenzurat raportările privind procentul de analfabetism funcţional înregistrat în România, pentru a ascunde dezastrul educațional.
„Ligia Deca a ajuns să fie o piatră de moară pentru tot ceea ce se întâmplă în învățământul românesc. Ar fi trebuit să-și dea deja 3 demisii de la preluarea mandatului: o demisie pentru rezultatele catastrofale de la testele PISA și pentru încercarea de a le măslui. O a doua demisie pentru cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 18 ani, o grevă batjocorită de Guvern și urmată acum de minciuna creșterii salariilor din învățământ, care nu se face așa cum s-a promis inițial. O a treia demisie trebuie dată pentru legile educației, rezultatul proiectului „România Educată”, legi care nu sunt altceva decât maculatură.
Ligia Deca i-a păcălit pe profesori cu salariile, i-a păcălit pe părinți că o să fie o educație mai bună, acum a încercat să păcălească și presa și pe reprezentanții OECD în privința testelor PISA. E momentul să plece acasă”, a declarat senatorul USR Ștefan Pălărie.
Ministrul Educației nu a făcut nimic pentru a stopa degradarea şcolii româneşti, din contră, a sporit inechitățile din sistem, prin introducerea examenului de admitere la liceu, în ciuda tuturor avertismentelor primite, și a continuat să scadă nivelul subiectelor de la Evaluarea Naţională, examen care a ajuns să nu mai însemne nimic. USR și Forța Dreptei solicită Guvernului României să accelereze reformele din Educație prevăzute în PNRR, să crească de îndată salariile profesorilor conform măsurilor adoptate prin OUG 57/2023 și să asigure derularea Programului Național Masă Sănătoasă pentru un milion de copii în anul școlar 2023-2024, așa cum este stabilit în legea învățământului preuniversitar.