lun. dec. 23rd, 2024

baraj-pucINFORMARE

Avand in vedere masurile intreprinse de S.C. Compania de Apa Targoviste Dambovita S.A., cu sediul in Targoviste, Bd. I.C. Bratianu, nr. 50, judetul Dambovita, in urma poluarii sursei de apa din Barajul Pucioasa si sistarea furnizarii cu apa potabila a orasului Pucioasa si a comunelor Branesti, Vulcana Bai, Vulcana Pandele si Doicesti, pentru corecta informare a utilizatorilor serviciilor noastre, va aducem la cunostinta urmatoarele:

In cursul anului 2015, in ceea ce priveste monitorizarea prezentei microbiologice a bacteriei Clostridium perfringens de catre Compania de Apa Targoviste si Directia de Sanatate Publica, in Laboratorul Pucioasa, conform prevederilor Legii 458/2002 privind calitatea apei potabile, Compania de Apa a fost obligata la recoltarea a 12 probe pe an din Statia Pucioasa si 10 de la utlilizatorii serviciului, in acest sens fiind efectuate 17 probe din apa din statie, respectiv 31 de probe de la utilizatorii serviciului. De asemenea, din Bazinul de inmagazinare de la Musa s-au efectuat 26 de probe privind prezenta aceleiasi bacterii, numarul minim legal fiind 10, din bazinul de apa de la Branesti, 20 de probe, legea prevazand un numar minim de 10 probe, iar in rezerva de apa din localitatea Vulcana Bai, in anul 2015, s-au preluat un numar de 11 probe, fata de 6. Toate probele preluate au fost conforme, rezultand un numar de 0 unitati formatoare de colonii/ 100 ml de apa. Totodata, in data de 11 ianuarie 2016, au fost prelevate 5 probe de la consumatori, toate fiind conforme, respectand intocmai valorile stabilite de parametrii din cadrul legal susamintit.

La data de 14 ianuarie 2016, a fost preluata proba de audit de Directia de Sanatate Publica Dambovita din statia de tratare Pucioasa din cadrul Companiei de Apa Targoviste, si in data de 15 ianuarie a fost semnalata o incarcatura de 8 unitati formatoare de colonii – Clostridium perfringens in 100 ml de apa, incarcare posibil de tratat prin adecvarea procesului tehnologic. Urmare a interpretarii probelor si aparitia unor riscuri in ceea ce priveste sanatatea populatiei, s-a dispusa monitorizarea atenta si preluarea de noi probe, care in data de 16 ianurie 2016 au indicat 74,16, 12 unitati formatoare de colonii in 100 ml de apa, incarcari posibil a fi tratate prin hiperclorinare. Avand in vedere cresterea acestor incarcari microbiologice, s-a luat decizia de catre conducerea Companiei de Apa Targoviste – Dambovita de a sistata furnizarea serviciilor oferite de societatea noastra.
Furnizarea apei potabile a fost sistata in 16 ianuarie 2016, ora 18:00, in orasul Pucioasa si in comunele Branesti, Vulcana Bai, Vulcana Pandele si Doicesti datorita unor incarcari microbiologice (
Clostridium perfringens) in apa bruta provenita din Barajul Pucioasa. Cu privire la acest lucru au fost anuntate Primariile localitatilor afectate, Directia de Sanatate Publica, precum si celelalte institutii ale statului, asa cum prevede art. 26, alin. (2) din Normele de supraveghere, inspectie sanitara si monitorizare a calitatii apei potabile, aprobate de H.G. nr. 974 din 15 iulie 2004.
Prezenta incarcarii microbiologice in apa bruta a Barajului Pucioasa a fost semnalata si de catre Directia de Sanatate Publica Dambovita, in baza carora, Seful sectiei Nord-Est a decis sistarea productiei, concomitent cu sistarea furnizarii apei potabile, incepand cu data de 16 ianuarie 2016, ora 18:00.

De asemenea, in urma sistarii alimentarii cu apa a localitatilor mentionate mai sus, anuntul S.C. Compania de Apa Targoviste Dambovita S.A. cu privire la acest lucru a fost inaintat reprezentantilor presei si postat pe site-ul societatii (www.catd.ro). Totodata, beneficiarii serviciilor livrate de societatea noastra au fost instiintati prin intermediul unor afise postate in localitatiile respective.

Invederam faptul ca potrivit art. 8, alin. (6) din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, Directia de Sanatate Publica Dambovita dispune informarea consumatorilor, cu exeptia cazurilor in care nerespectarea valorilor parametrilor nu are insemnatate pentru sanatatea acestora.

Societatea noastra a intocmit un plan de masuri pentru oprirea alimentarii cu apa, igienizarea decantoarelor prin spalare cu apa hiperclorinata, curatirea filtrelor, a bazinelor precum si a decantoarelor aferente bazinelor de la Musa, Pucioasa Sat si Branesti, si a procedat la identificarea cauzei, potrivit art. 8 din Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile. Totodata, s-au prelevat probe din bazinele de stocare (Musa, Branesti si Vulcana Bai), precum si proba de apa din priza Barajului din Pucioasa, in vederea analizei prezentei bacteriei Clostridium Perfringens, rezultatele acestor probe au indicat o prezenta foarte ridicata (4800, 700, 500 unitati formatoare de colonii, in functie de ziua recoltarii) a bacteriei in apa bruta captata la priza statiei de tratare si 0 unitati la bazinele de stocare din care se livreaza apa consmatorilor, fapt pentru care ne indreptateste sa sustinem ca utilizatorii serviciului nostru nu au primit apa necorespunzatoare din punct de vedere al normelor de calitate.

Pe perioada sistarii furnizarii cu apa potabila a localitatilor Pucioasa, Branesti, Vulcana Bai, Vulcana Pandele si Doicesti, sistare ca urmare a unei situatii de urgenta, s-a demarat distribuirea apei potabile catre populatie cu cisterne igienizate si alimentate cu apa de la reteaua de distributie Buciumeni, provenita din sursa Galma, calitatea apei fiind monitorizata, in acest sens fiind eliberat buletin de analiza pentru fiecare recipient distribuit catre consumatori, conform prevederilor legale.

Luand in considerare cele aratate, subliniem faptul ca S.C. Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A. a indeplinit intocmai prevederile legale ce stabilesc masurile necesare in cazul sistarii furnizarii serviciului de alimentare cu apa pentru neincadrarea apei brute in valorile stabilite de Legea nr. 458/2002 privind calitatea apei potabile, livrata utilizatorilor, aceasta fiind o situatie de urgenta conform prevederilor legale si nu o sistare impusa de motive imputabile operatorului.

Avand in vedere hotararea Comitetului Judetean Pentru Situatii de Urgenta Dambovita din data de 20 ianuarie 2016, S.C. Compania de Apa Targoviste – Dambovita S.A. a reluat furnizarea apei in localitatile afectate, incepand cu data de 21 ianuarie 2016, ora 08:00. De asemenea, va informam ca toate probele de apa recoltate in perioada 18-19 ianuarie 2016 sunt conforme din punct de vedere microbiologic la toti parametrii analizati, conform prevederilor Legii nr. 458/2002, asa cum reiese din buletinele probelor de apa aferente.

Din considerente ce tin de aplicarea si respectarea normelor referitoare la politicile de sanatate publica in astfel de situatii, s-a mentinut restrictia in ceea ce priveste consumul apei in scop potabil si pentru prepararea alimentelor si s-a recomandat folosirea acesteia pentru nevoi menajere si pentru igiena individuala.

Actionam in continuare impreuna cu Directia de Sanatate Publica Dambovita in vederea monitorizarii fluxului de productie si vom dispune masurile necesare in functie de rezultatul analizelor probelor de apa, probe prelevate zilnic de Compania de Apa Targoviste si DSP Dambovita.

Va multumim pentru intelegere!

Director General,

Dr. Jr. OPREA Alexandru