mie. dec. 25th, 2024

“Încep cu o mărturie onestă. Încercând să pun pe hârtie cuvintele pe care vi le voi adresa astăzi, m-am lovit de revelaţia faptului că mi-e infinit mai dificil să ţin un discurs în faţa dumneavoastră despre femei şi rolul lor în politică decât, de exemplu, dacă mi se solicita o prezentare a sistemelor constituţionale din ţările Uniunii Europene. Şi nu atât pentru că tema din urmă ar fi extrem de lesnicioasă, cât, evident, din conştientizarea corectă a importanţei celei dintâi.

Cu obligaţiile ce decurg de aici: determinare, responsabilitate maximă, abordarea sinceră a problemelor pe care le provoacă, abandonul unei ispititoare falsităţi. De aici vine dificultatea majoră atunci când trebuie să vorbim despre conceptul succesului feminin în politică. De aici vine „suferinţa” abordărilor publice pe marginea subiectului. De aici vine tentaţia clamării mecanice a unor principii (altfel, reale), fără „simţirea” adecvată. De aici, dragi prietene, dragi prieteni, vine şi emoţia mea de a vă vorbi astăzi.

O fac, însă, asumându-mi din start o normă fundamentală: tot ce spun, spun din inimă, spun pentru că aşa cred că trebuie să se întâmple, spun pentru că îmi repugnă ipocrizia cuvintelor.

În momentul în care am decis asumarea unei candidaturi pentru președinția Organizației de Femei a PSD Dâmbovița, obligația de căpătâi pe care mi-am impus-o a fost aceea de a nu cădea în „păcatele clasice” ale unui astfel de rol.

Sub sau supralicitarea calităților. Altfel spus, acel tipar de discurs public care susține utilitatea femeilor în politică pentru că ele sunt mai perseverente decât bărbații, mai oneste decât bărbații, mai înțelepte decât bărbații, mai.. mai… mai… Sau, dimpotrivă, că ele nu primesc reprezentarea pe care o solicită pentru că sunt mai puțin oneste, mai delăsătoare etc.

Nu, dragi prietene! Nu acesta este filtrul pe care eu mi-l doresc atunci când justificăm nevoia unei mai bune reprezentări a femeilor în organisme decizionale, de conducere etc.

Nu pentru că femeile sunt mai perseverente decât bărbații, ci pentru că nu sunt cu nimic mai puțin perseverente decât ei! Nu pentru că suntem mai oneste decât bărbaţii, ci pentru că nu suntem cu nimic mai puțin oneste decât ei! Nu pentru că suntem mai înțelepte, ci pentru că nu suntem cu nimic mai puțin înțelepte!

Acesta este modul corect de a pune problema, dacă vrem să fim sinceri unii față de alții. Promovarea pe care ne-o dorim (și pentru care voi milita cu toate forțele) trebuie să pornească de la fundamente reale, fără să ne mințim unii pe alții, fără să falsăm în discursuri publice. Așa sunt, așa gândesc, acestea îmi sunt principiile.

Asta e ceea ce ne place să numim TRATAMENT EGAL DE ŞANSE.

Sunt câteva coordonate pe care mi le doresc, ca mod de comportament politic, la nivelul Organizației de Femei PSD Dâmbovița:

1. IMPLICARE şi ACŢIUNE

Programul pe care vi-l supun atenţiei pentru anii 2013-2014 surprinde, în linii mari, directivele generale în jurul cărora ne propunem să acționăm de-acum înainte. Și îmi fac datoria de a le enumera succint:

Întărirea organizaţiilor teritoriale de femei, în vederea eficientizării activităţilor de partid Valorizarea drepturilor femeii şi familiei prin acţiuni politice şi civice Pregătirea şi perfecţionarea politică a femeilor membre P.S.D. în vederea promovării în structurile de conducere ale partidului şi de asumare a responsabilităţii în mediul public Iniţierea şi dezvoltarea unor relaţii permanente de dialog şi parteneriat cu alte organizaţii politice de femei din ţară şi străinătate, cu societatea civilă şi cu orice alte organizaţii care pot conduce la promovarea imaginii femeii în societate Promovarea şi popularizarea programelor politice ale P.S.D. în rândul femeilor Mobilizarea femeilor în vederea participării active în campaniile electorale care urmează în perioada 2013-2014 (referendum pentru aprobarea Constituţiei, alegeri europarlamentare, alegeri prezidenţiale)

Sună îndrăzneț la o simplă privire. Mai mult decât îndrăzneț. Dar trebuie să înțelegem o dată pentru totdeauna că nu poți atinge un obiectiv măreț dacă nu ți-l propui! Cantonarea la infinit în scopuri mărunte ne afectează, într-un final, pe toți cei de aici. Este de datoria noastră să transformăm în realitate obiectivele pe care ni le propunem, și pe care, conștienți, ni le asumăm. Altfel, vom deveni tributari vorbelor frumoase rămase doar pe hârtie.

2. COMUNITATE

Dacă ne dorim o prezență activă la viața comunității e primordial să cunoaștem, mai întâi de toate, problemele cu care se confruntă comunitatea. Și, imediat, să oferim soluțiile rapide, directe pentru rezolvarea lor. Trebuie să acţionăm pe cât mai multe palierele: de la cursuri pentru pregătirea suplimentară a copiilor cu risc de abandon școlar sau a celor care participă la olimpiadele școlare, la acordarea de consiliere juridică, psihologică pentru copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate, la organizarea unor cursuri de educație parentală, la sprijin acordat persoanelor aflate în dificultate etc. Cu alte cuvinte, suntem parte a comunității dacă oferim ceea ce comunitatea așteaptă de la noi: GENEROZITATE și DEMNITATE. Ne asumăm aceste valori și le proiectăm în gesturi concrete.

3. COMUNICARE

Obiectivele generoase la care ne angajăm astăzi determină o abordare extrem de responsabilă pe segmentul de comunicare publică.

Partidul Social Democrat a oferit întodeauna un model de relație corectă cu factorii media, esența înțelegerii de fond a contribuției pe care ambele părți o pot aduce transparentizării deciziilor și acțiunilor de ordin politic intern. Și provocarea pe care o resimt astăzi este aceea de a ridica OFSD Dâmbovița la nivelul unei comunicări profesioniste pe care standardele o impun. Comunicate de presă, conferințe de presă, un site dedicat Organizației noastre – toate sunt „instrumentele” ale difuzării în spațiul public a gesturilor noastre politice.

Respectul oferit mass-media nu e un moft, ci conștientizarea lucidă a normalității în comunicarea politică.

Le mulţumesc reprezentanţilor mass-media prezenţi astăzi aici şi îi asigur de întreaga mea disponibilitate în a comunica toate acţiunile pe care OFSD Dâmboviţa le va desfăşura în perioada următoare. Nu vreau să închid intervenția mea fără a referire la ceea ce numim MODELE de urmat în politică.

Tumultoasă, complicată, provocatoare din multe puncte de vedere, viaţa politică presupune, cel puțin la nivel de teorie, o anume rigoare, o anume exigenţă. De atitudine, de comportament, de limbaj etc. Din păcate, în ultimii ani, piaţa publică a fost aproape invadată de voci care au coborât enorm standardul de educație, corectitudine, decenţă, abandonate toate în favoarea noilor „valori”: dispreţul afișat cu seninătate, tupeul grosolan, mitocănia şi minciuna fără întoarcere. Mai mult decât atât, cei și cele care au sufocat spaţiul public al ultimilor ani în numele „valorilor” de mai sus au însemnat și înseamnă încă modele „de succes” în politică.

De unde și filtrul la care suntem, dragi colege, dragi prietene, obligate să apelăm.

Care sunt „eroii” zilei? La cine sau ce ne raportăm când vorbim de femei în politică? La Elena Udrea, cu tot arsenalul ei de tupeu și vulgaritate, sau la dna. Ecaterina Andronescu, o Doamnă care inspiră prin modestia cu care își poartă uriașa carieră?! La cine ne raportăm? La hoția și minciuna Robertei Anastase sau la profesionalismul dnei. Rovana Plumb?! La (top)modelul EBA sau la profesionalismul şi decenţa dnei. Daciana Sârbu sau a dnei. Corina Creţu?!

Știm să distingem între fundamentele reale ale unei cariere și succesul artificial? Suntem gata să luptăm în numele valorilor care ne însuflețesc? Să nu mai acceptăm să fim mințite și să ne fie insultată inteligența?

Eu cred cu tărie că da, putem oferi un exemplu demn de parcurs politic, cred cu tărie că avem INTELIGENŢA, DORINŢA și CAPACITATEA de a reprezenta Partidul Social Democrat la nivelul unor maxime exigențe, fără ca acest lucru să determine abandonul principiilor care ne-au clădit.

Închei prin a vă mulțumit tuturor pentru faptul că mi-ați arătat ce înseamnă o ECHIPĂ, pentru că mi-ați arătat valoarea cuvântului ÎMPREUNĂ, pentru că m-ați încurajat, mi-ați fost și îmi sunteți alături într-un demers curajos. Nu înainte de a-i mulțumi doamnei Ioana Cristea și echipei care a condus destinele OFSD Dâmbovița, cu incontestabilă seriozitate și profesionalism.

Nu înaine de a le mulțumi distinsei doamne ministru Ecaterina ANDRONESCU pentru faptul că a onorat întâlnirea noastră şi pentru a fost întodeauna alături de OFSD Dâmboviţa. Și, nu în cele din urmă, de a-i mulţumi domnului Preşedinte, Adrian ȚUŢUIANU, pentru faptul are încredere în mine ! Distinse colege, femeile în politică înseamnă normalitate și un beneficiu calitativ incontestabil. Ține de noi să respectăm standardele pe care tot noi ni le impunem.

Margaret Thatcer spunea la un moment dat: “Dacă vrei ca un lucru să fie auzit, vorbeşte cu un bărbat. Dacă vrei ca un lucru să fie făcut, vorbeşte cu o femeie.”

Ține de noi să oferim consistență acestor cuvinte.

Dacă ne dorim cu adevărat să coagulăm idei și energii în jurul nostru, nu putem face asta ca spectatori ai realității înconjurătoare. Vrem să ni se facă vocea auzită? Atunci să ne strigăm principiile! Vrem ca opiniile noastre să conteze? Să le facem să conteze! Vrem să fim borne de referință în acțiunea politico-socială? Atunci haideți să coborâm în teren”! Haideți să oferim efortul cu care suntem datori COMUNITĂŢII! Haideți să punem în practică pentru ideile în care am investit speranţă și credină!

VĂ MULŢUMESC!

CLAUDIA GILIA”