Judeţul Dâmboviţa a cunoscut o nouă creştere masivă a cazurilor de coronavirus, în ultimele 24 de ore. Dacă ieri, erau doar 16 dâmboviţeni testaţi pozitiv, astăzi avem nu mai puţin de 71.
Între timp, spitalele din judeţul nostru sunt tot mai aglomerate. La Găeşti, la momentul redactării acestui material de presă, erau internaţi 57 de pacienţi. Cel mai probabil, numărul lor va creşte în următoarele ore, având în vedere noul bilanţ înregistrat. Dar sunt şi destule externări, după 48 de ore, în conformitate cu noua lege a izolării şi carantinei.
Managerul Spitalului Găeşti, dr. Laurenţiu Beluşică, a precizat, pentru Cronica de Găeşti, că personalul unităţii spitaliceşti se adaptează din mers noii situaţii şi că a reuşit să finalizeze protocoalele în secţiile COVID. În acest moment, pe fiecare tură, lucrează câte 7 asistente medicale, 5 infirmiere şi 4 îngrijitoare. Acestea trebuie să intre – pe rând – câte două – trei ore în contact cu bolnavii, echipate corespunzător, executând manevrele medicale necesare, după care să predea ştafeta altor colegi. Echipamente de protecţie există, iar efortul fiecărui salariat trebuie dozat în aşa fel încât nimeni să nu se epuizeze şi să nu petreacă mai mult timp decât este necesar în secţii.
Criza transformării Spitalului Găeşti în spital COVID a creat multe tensiuni, ducând la comportamente, atitudini şi zvonuri îngrijorătoare. Din discutiile purtate cu mai multe cadre medicale, se pare că zarva este mai mare decât realitatea din teren, iar ea este alimentată de anumite personaje care nu au deloc cele mai bune intenţii în ceea ce priveşte bunăstarea colegilor şi a pacienţilor. Este foarte posibil ca unele tensiuni să fie menţinute, artificial, şi pe fondul campaniei electorale care se apropie, ceea ce ar fi, într-adevăr, un act iresponsabil al celor care îl orchestrează.
Există, desigur, riscul infectării cu virusul SARS CoV-2, dar acest risc există pentru fiecare dintre noi, ori de câte ori ieşim din casă, chiar şi până la chioşcul de pâine. Şi, dacă în alte ţări, vezi cadre medicale care intră voluntar în lupta cu boala, pentru că asta este meseria pe care şi-au ales-o, iar ea presupune – uneori – riscuri, la noi vezi lamentări fără număr, ameninţări cu demisii şi alte comportamente care te lasă fără replică de bun simţ.
Cert este că la spital sunt echipamente, sunt medicamente, sunt protocoale şi suficienţi oameni pe secţiile COVID, care să nu ajungă să se epuizeze. Cel puţin în această fază, cazurile sunt relativ uşor de gestionat, în comparaţie cu Secţia Boli Infecţioase din Târgovişte, de exemplu, şi nu se pune problema unui regim sufocant, ca în secţiile de terapie intensivă.
Deşi Spitalul Găeşti a fost transformat peste noapte în spital COVID, fără consultarea managerului şi a autorităţilor locale, pacienţii au nevoie de personal echilibrat, sigur pe el şi, desigur, competent.
sursa – Cronica de Găești