lun. dec. 23rd, 2024

primari„OUG 35/2016 dă posibilitatea finanţării lucrărilor de cadastru tuturor UAT-urilor din România, în număr de aproximativ 3000.

Anul acesta, fiecare UAT are posibilitatea să primească 135.000 lei, ceea ce va da posibilitatea cadastrării între 100 – 2250 de imobile.

Când vorbim de imobile, vorbim de parcele de teren sau de parcele de teren şi de construcţii.

Executanţii acestor lucrări pot fi persoane fizice autorizate categoria A,B, D sau persoane juridice autorizate clasa I, II, III. Statul decontează 60 de lei /imobil.

Am discutat cu foarte mulţi care se pricep, care mi-au spus că suma este suficientă în special pentru localităţile care se află în zona de câmpie.

Ceva mai mult poate să coste realizarea cadastrului pe imobil în zona de deal şi de munte, unde sunt distanţe mai mari şi unde măsurătorile se fac mai greu.

Toată procedura de achiziţie publică o realizează fiecare UAT. Am pus la dispoziţia tuturor primarilor un ghid privind etapele pe care le au de parcurs.

Dacă sunt foarte serioşi în abordarea acestei probleme, cel mai târziu la jumătatea lunii septembrie pot avea contractele de achiziţie publică semnate pentru că suma permite o achiziţie directă prin SEAP, pe legislaţia nouă, iar din septembrie până în luna decembrie se pot cheltui aceşti bani.

Fac precizarea că banii care nu se consumă anul acesta vor fi reportaţi anul viitor.

O altă precizare este că toate unităţile administrativ teritoriale din România vor primi bani şi anul viitor, şi probabil în următorii 3-4 ani, astfel încât toate localităţile mici să poată finaliza această lucrare de cadastru”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ

Dâmboviţa.