6 mai 2024
Ce obligaţii au cei care deţin câini periculoşi

Ce obligaţii au cei care deţin câini periculoşi

Polițiștii de la Biroul pentru Protecția Animalelor atrag atenția deținătorilor de câini periculoși sau agresivi cu privire la importanța respectării obligațiilor ce le revin!

Prin „câini periculoşi” se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii, după cum urmează:

a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Prin „câini agresivi” se înţelege:

a) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;

b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.

Astfel, vă informăm că proprietarii sau deţinătorii temporari ai câinilor periculoși sau agresivi au obligaţia să înregistreze animalele la Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, şi să inscripţioneze în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, avertismentul “Câine periculos” sau, după caz, “Câine agresiv”, printr-o plăcuţă având dimensiunile de cel puţin 15 x 25 cm.

Precizăm că, în perioada 14 iunie – 31 decembrie 2023, polițiștii din cadrul Biroului pentru Protecția Animalelor au acționat pentru verificarea proprietarilor și deținătorilor de câini periculoși din categoriile I și II.

Activitățile desfășurate de polițiști au vizat atât modul de respectare a legislației privind protecția animalelor și regimul de deținere al câinilor periculoși și agresiv, cât și conștientizarea acestora cu privire la importanța respectării legislației în domeniu.

Ca urmare a verificărilor efectuate, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi și O.U.G. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, polițiștii au aplicat 321 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 164.700 de lei.

sursa: Poliţia Dâmboviţa

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial