vin. oct. 18th, 2024

Jandarmii dâmbovițeni au fost la datorie în minivacanța de Rusalii

În minivacanța prilejuită de sărbătorea Rusaliilor ortodoxe, peste 100 de jandarmi dâmbovițeni au acționat zilnic pentru ca cetățenii să petreacă în condiții de siguranță. În plus, jandarmii au fost angrenaţi şi în misiunile de pază şi protecţie instituţională la obiectivele stabilite în responsabilitate. Totodată, pentru asigurarea măsurilor de ordine și siguranță publică, la anumite evenimente s-a beneficiat de sprijinul efectivelor Grupării de Jandarmi Mobile Ploiești.

De asemenea, în această perioadă jandarmii au acționat, atât independent, cât și în sistem integrat în municipiul Târgoviște și în alte zece localități dâmbovițene, unde s-au desfășurat manifestări cultural-artistice, tradiționale, sportive și religioase. Principala misiune a jandarmilor, alături de celelalte structuri cu atribuții în domeniu, a constat în asigurarea siguranței cetățenilor, prevenirea și combaterea consumului de substanțe interzise, precum și prevenirea faptelor de natură antisocială.

În plus, jandarmii montani de la posturile Peștera și Zănoaga au vegheat permanent pentru liniștea turiştilor cazați în zona de competență din Munții Bucegi. Pe timpul desfășurării tuturor misiunilor din această minivacanță nu au fost înregistrate abateri grave de la normele legale. Rămânem în continuare la datorie și le reamintim cetățenilor că pot apela cu încredere la sprijinul jandarmilor atunci când se află în situații de pericol sau sunt martorii comiterii unor fapte antisociale.

Efectivele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Basarab I” al Județului Dâmbovița au fost la datorie în această minivacanță pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență.

În toată această perioadă, peste 130 de pompieri au fost la datorie, zilnic, pregătiți să acționeze pentru protecția și siguranța persoanelor prin asigurarea intervenției operative.

Astfel, echipajele de intervenție au acționat la 158 evenimente, dintre care: 21 incendii, 6 acțiuni la accidente rutiere, 1 acțiune pentru evacuarea apei din gospodărie și 16 alte situații de urgență (deblocări de ușă, asigurare zonă etc.). Echipajele SMURD au fost solicitate și au acordat primul ajutor în 114 cazuri medicale. Echipajele din cadrul subunităților de intervenție au executat 32 misiuni de recunoaștere și informare preventivă în localități din raioanele de intervenție.

Eforturile echipajelor de intervenție s-au concentrat în special asupra incendiilor de vegetație uscată, mobilizând resurse semnificative pentru gestionarea eficientă a acestora. Facem apel la cetățeni să manifeste responsabilitate și să înțeleagă că focul, dacă scapă de sub control, poate provoca pagube materiale importante și poate pune în pericol viețile. Pagubele zilnice sunt semnificative pentru fauna și mediul din zonele afectate de foc, iar situațiile pot deveni dezastruoase dacă în zonele respective se află locuințe, păduri sau instalații tehnologice.

𝐈̂𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐞𝐥𝐞 𝐜𝐚𝐧𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐮 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐚𝐮𝐳𝐚 𝐮𝐬𝐜𝐚̆𝐜𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐬̦𝐢 𝐚 𝐭𝐞𝐦𝐩𝐞𝐫𝐚𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐫𝐢𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐞. 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐦 𝐚𝐩𝐞𝐥 𝐥𝐚 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢:

– Să nu utilizeze focul deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt; – Să nu arunce la întâmplare resturile de țigări; – Să nu lase în interiorul autoturismelor expuse la soare recipiente sub presiune (brichete, tuburi de deodorant, etc.). Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ. Nerespectarea prevederilor legale privind INTERZICEREA arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice. Mai multe informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro și aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

Principalele rezultate obținute de polițiști în minivacanța de Rusalii

În contextul minivacanței prilejuite de Rusalii, în perioada 21-24 iunie a.c., zilnic, peste 200 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au fost la datorie și au acționat pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță publică, dar și pentru prevenirea producerii oricăror evenimente care ar putea pune în pericol siguranța comunității.

Printre obiectivele principale ale polițiștilor s-au aflat prevenirea și descurajarea oricăror fapte de natură să tulbure liniștea publică, combaterea infracționalității, precum și asigurarea unei intervenții rapide la evenimente. Precizăm că în această minivacanță nu au fost înregistrate incidente majore care să afecteze siguranța comunității.

Astfel, în cele patru zile, polițiștii de la ordine publică au fost solicitați să intervină la 139 de evenimente, dintre care 84 au fost sesizate prin Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență. De asemenea, polițiștii au fost sesizați și cu privire la săvârșirea a 91 de infracțiuni, dintre care 44 au fost infracțiuni contra persoanei și 16 contra patrimoniului.

Totodată, în această perioadă, polițiștii rutieri au avut o prezență activă pe principalele drumuri din județ pentru prevenirea încălcării regulilor de circulație, precum și pentru sancționarea cu fermitate a șoferilor care nu au respectat regimul legal de viteză ori s-au urcat la volan sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise.

Astfel, pentru încălcările de la normele legale, au fost aplicate 836 de sancțiuni contravenționale, a căror valoare totală se ridică la peste 270.000 de lei, dintre care cele mai multe sancțiuni, 668, au fost pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. De asemenea, ca măsură complementară, au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare și reținute 56 de permise de conducere, 19 dintre acestea fiind pentru depășirea limitei de viteză și 26 pentru consumul de băuturi alcoolice.

Este de precizat că în cursul serii de 23 iunie a.c., în intervalul orar 17:00 – 23:00, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au acționat în cadrul unei razii privind menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, descurajarea faptelor antisociale și depistarea și sancționarea conducătorilor de autovehicule care nu respectă regulile de circulație pe drumurile publice. În cadrul acțiunii au fost angrenați polițiști de la structurile de rutieră, ordine publică, investigarea criminalității economice, investigații criminale, criminalistică și luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale.

Doar în cursul nopții de duminică spre luni, în urma activităților desfășurate, au fost legitimate peste 500 de persoane și controlate peste 400 de autovehicule. Totodată, polițiștii au constatat 6 infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, iar pentru neregulile descoperite, au aplicat 269 de sancțiuni contravenționale a căror valoare se ridică la 104.850 de lei. În continuare, polițiștii dâmbovițeni se află la datorie, siguranța comunității fiind obiectivul principal al forțelor de ordine.