29 martie 2024
(P) Ce înseamnă Shared Hosting şi VPS

(P) Ce înseamnă Shared Hosting şi VPS

Atunci cand ai cumparat un domeniu si vrei sa dezvolti un site pe el, ai nevoie de o firma de hosting care sa-l gazduiasca. Cea mai comuna varianta pe care o poti alege este Shared Hosting, o varianta ieftina care vine la pachet cu anumite avantaje dar si cu dezavantaje.

Principalul avantaj al unei astfel de gazduiri este pretul, dar si aici exista variante din care poti alege. Daca ai un blog mic poti alege o gazduire WordPress de pana la un euro pe luna, de cele mai multe ori poti capata trafic necontorizat si intre 1 si 5 GB spatiu de stocare.

Trebuie sa ai insa in vedere ca ca necontorizat nu inseamna nelimitat, ci doar ca in functie de situatia generala a serverului poti avea mai multa sau mai putina banda disponibila.

Chiar daca alegi un Shared Hosting nu inseamna ca trebuie sa alegi varianta cea mai ieftina, ci o alegi pe cea care ti se pare mai adecvata nevoilor si cerintelor tale. Mai multe informatii cu pareri despre companiilor de gazduire web gasesti pe site-ul AfluOnline.

Oricum ai alege sa stii ca poti modifica planul de gazduire oricand vrei, poti alege sa ai mai mult spatiu si un server mai puternic atunci cand site-ul tau o cere, platind evident in plus pentru asta.

Care este primul pas pe care-l fac?

Daca ai gasit un plan de hosting adecvat nevoilor tale, urmeaza sa modifici nameserverele pe site-ul de unde ai cumparat domeniul. In cazul in care ai luat si hosting si domeniu de pe acelasi site, etapa asta este deja rezolvata, nu trebuie sa mai faci nimic.

Daca platforma pentru site este WordPress nu-ti ramane decat sa o instalezi pe server. Dureaza cateva minute, se face automat si nu-ti trebuie cine stie ce cunostinte in domeniu. 

Ce este un VPS (Virtual Private Server)

Am explicat mai sus ce inseamna Shared Hosting, o varianta ieftina de a avea site-ul gazduit la o firma de hosting, dar care presupune ca resursele sunt alocate random, in functie de necesitatile celor cu care imparti IP-ul respectiv.

Evident ca primul sosit este si primul servit, prin urmare te poti trezi ca site-ul se incarca foarte greu, sau si mai rau, vizitatorul primeste un cod de eroare. 

Ca sa scapi de aceasta problema poti alege o gazduire pe un VPS. Adica primesti exact ce ai nevoie si ce ai platit, nu mai imparti resursele cu nimeni. Trebuie sa stii ca aceasta varianta nu inseamna ca ai la dispozitie un calculator doar pentru tine, ci de fapt ti se aloca un procent fix din procesor, RAM si spatiu de stocare pe HDD.

Daca vrei mai mult, poti alege un server dedicat, ceea ce evident costa cu mult mai mult. Pentru majoritatea site-urilor este suficient insa un VPS. 

Avantajele si dezavantajele unui VPS

Daca ne uitam doar la pret, principalul dezavantaj al unui server VPS este costul acestuia, destul de ridicat fata de varianta shared, dar mai mic decat al unui server dedicat.

Totusi nu acesta ar fi principalul dezavantaj ci faptul ca va trebui sa te ocupi singur de instalarea sistemului de operare, sa alegi singur variantele de securitate, etc. Asta inseamna ca va trebui sa angajezi pe cineva sa-ti faca treaba asta, inainte sa poti folosi cu adevarat serverul tau VPS.

Daca la dezavantajele unui server VPS nu mai avem ce adauga, la avantaje lista este deja mai lunga. As incepe in primul rand cu securitatea. Fiind unicul beneficiar al serverului nu mai ai surprize in ceea ce priveste securitatea, nefiind afectat de ce fac “colocatarii”.

Imediat ce ai cumparat un VPS ai la dispozitie propriile resurse, iar daca le-ai alocat corect, site-ul tau va functiona perfect indiferent de trafic.

Concluzii

Daca ai un mic site sau blog este recomandat sa alegi varianta Shared Hosting, ai pret minim si practic nu ai nevoie de cunostinte in domeniu pentru a utiliza o astfel de gazduire.

Exista si mici dezavantaje, cele mai importante fiind securitatea si fluctuatile de viteza ale site-ului in functie de numarul de site-uri gazduite pe serverul respectiv, dar raportul calitate-pret este de cele mai multe ori in avantajul tau.

Daca ai insa nevoie de un magazin online, ai mult trafic si resursele site-ului sunt importante, va trebui sa alegi un VPS ( sau daca nu vrei sa te complici cu instalarea de soft pe server, alege varianta reseller ). Depinde de tine ce anume iti doresti si in ce etapa de dezvoltare a site-ului te gasesti.

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial