17 mai 2024

Ce au făcut polițiștii din Târgoviște într-un liceu din oraș!

hotga4Activităţi preventive ale poliţiştilor târgovişteni, pentru prevenire şi combaterea delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor

 

Poliţiştii de la ordine publică şi proximitate din cadrul Poliţiei Municipiului Târgovişte au desfăşurat o acţiune pe linia prevenirii şi combaterii delincvenţei juvenile şi victimizării minorilor, în incinta unui liceu din localitate.

 

Astfel, au avut loc discuţii interactive cu elevii, în cadrul cărora poliţiştii au prezentat consecinţele unui comportament delincvent, ale consumului de droguri ori alcool, fiindu-le prezentate cazuri concrete de infracţiuni săvârşite de elevi în instituţiile de învăţământ.

 

Totodată, au fost prelucrate situaţiile în care elevii pot apela numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112, formele violenţei, răspunderea penală şi contravenţională, precum şi modalităţile de prevenire a violenţei, a furturilor şi tâlhăriilor.

 

Întrucât siguranţa în şcoli constituie o prioritate pentru poliţia dâmboviţeană, astfel de acţiuni se vor organiza periodic, pe raza întregului judeţ.

 

Pentru prevenirea implicării copiilor în acte delincvenţiale, precum şi pentru evitarea victimizării acestora, poliţiştii  recomandă:

 

  • Părinţilor:

–         Încercaţi să aflaţi cât mai multe despre grupul de prieteni al copilului dumneavoastră!

 

–         Discutaţi cu copilul astfel încât să-i cunoaşteţi în permanenţă programul!

 

–         Fiţi atenţi la schimbările în comportamentul copilului (program, atracţie faţă de jocuri pe calculator/internet, oboseala excesivă, nervozitate, prieteni noi, aspect fizic, vocabular, rezultate la şcoală)!

 

–         Nu-i oferiţi copilului sume mari de bani sau obiecte de valoare!

 

–         Ţineţi permanent legătura cu  cadrele didactice!

 

 

  • Copiilor:

–         Aveţi încredere în persoanele apropiate (părinţi, bunici, profesori)!

 

–         Nu încercaţi să consumaţi alcool, tutun sau alte droguri; puteţi deveni dependent!

 

–         Evitaţi să vă expuneţi pe stradă sau la şcoală cu obiecte de valoare; puteţi deveni cu uşurinţă victimă!

 

–         Violenţa naşte violenţă; fiţi calmi şi evitaţi conflictele!

 

Solicitaţi sprijin părinţilor, cadrelor  didactice sau consilierilor şcolari pentru a preveni transformarea unei discuţii contradictorii în acţiuni violente!

 

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial