vin. dec. 27th, 2024

hotInspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa vă informează:

Fiţi prudenţi cu bunurile dumneavoastră!

Poliţiştii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au fost sesizați de un bărbat de 42 de ani cu privire la faptul că i-au fost sustrase bunuri din autovehicul.

Din verificări a reieșit că persoane necunoscute, profitând de faptul că partea vătămată a lăsat autoturismul neasigurat, ar fi sustras din interior un casetofon, un sistem GPS și mai multe documente.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de furt calificat, efectuând cercetări în vederea identificării principalilor bănuiți și recuperării prejudiciului.

Pentru a preveni furturile de şi din auto, poliţiştii le recomandă cetăţenilor:

La coborârea din autoturism, scoateţi cheia din contact şi asiguraţi-l, chiar dacă veţi lipsi pentru un timp foarte scurt. Furtul unui autotursim cu cheile în contact durează câteva secunde.

Închideţi complet toate geamurile; un singur geam lăsat întredeschis poate să vă dea peste cap toate măsurile de precauţie luate!

Montaţi-vă un sistem de alarmă performant şi nu uitaţi să îl activaţi la părăsirea autoturismului!

Se recomandă ca autovehiculele să fie parcate în locuri bine iluminate, în zone unde pot fi observate în permanenţă de către proprietari, nu în locuri dosnice sau izolate din punct de vedere al traficului.

Schimbaţi imediat sistemele de siguranţă ale autoturismului dacă aţi pierdut sau v-au fost sustrase cheile.

Dacă aparatura electronică cu care este dotat autoturismul dumneavoastră este prevăzută cu faţă detaşabilă, este indicat ca aceasta să fie luată pe timpul nopţii.

Nu vă lăsaţi la vedere, în interiorul maşinii diferite bunuri de valoare ( dispozitive antiradar, sisteme GPS, genţi, borsete, laptop-uri).

În staţiile de alimentare cu carburanţi, pe timpul achitării contravalorii combustibilului,acţionaţi sistemul de blocare al uşilor.

Este recomandat ca pe roţile autovehiculului să fie fixate dispozitive antifurt.

Inscripţionaţi numărul de înmatriculare al vehiculului pe obiecte uşor demontabile ( oglinzi exterioare, baterii, casetofoane). În cazul sustragerii, acestea vor fi mai greu de valorificat, deci mai puţin tentante.

Asiguraţi-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiţi maşina, chiar dacă aveţi impresia că telecomanda a activat închiderea.

Pentru eventuale reparaţii, nu vă adresaţi atelierelor neautorizate sau mecanicilor ocazionali. Riscaţi să rămâneţi fără componente care funcţionau sau să vi se facă copii de pe chei.

rutiInfracțiunile contra siguranței circulației pe drumurile publice, în atenția polițiștilor rutieri

În zilele de 11 și 12 februarie a.c., poliţiştii dâmbovițeni au depistat doi bărbați de 40 și 58 de ani în timp ce conduceau autoturisme pe raza județului, deși se aflau sub influența alcoolului.

Polițiștii au procedat la testarea acestora cu aparatul etilotest, rezultatele fiind de 0.56 și 0.91 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care au fost conduși la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibației alcoolice.

Totodată, o tânără de 16 ani a fost depistată de polițiștii găeșteni în timp ce conducea un autoturism pe raza localității, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Din cercetări a reieșit că că autovehiculul i-a fost încredinţat pentru a fi condus pe drumul public, de către proprietar, un tânăr de 24 de ani, care cunoştea faptul că cea în cauză nu posedă permis de conducere.

Un alt conducător auto este cercetat de polițiști după ce a fost surprins la volanului unui autoturism, deși avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată.

Pe numele celor în cauză au fost întocmite dosare penale pentru comiterea de infracțiuni la regimul rutier.

Razie a poliţiştilor dâmboviţeni

În noaptea de 11/12 februarie a.c., în intervalul orar 22.00 – 04.00, poliţiştii dâmboviţeni au acţionat pe raza judeţului pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi pentru prevenirea accidentelor de circulaţie.

Astfel, au fost controlate 245 de autovehicule şi au fost verificate 459 de persoane.

Poliţiştii au constatat 6 infracțiuni și au aplicat 199 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 34.390 de lei.

Din totalul amenzilor, 29 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică, 11 la Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor și două la alte acte normative.

De asemenea, 157 de participanți la trafic au fost sancționați pentru nerespectarea regulilor de circulație prevăzute de O.U.G. 195/2002.

Ca măsură complementară, poliţiştii au confiscat 3.000 de țigarete, au reținut 5 permise de conducere și au retras două certificate de înmatriculare.

razieRecomandările polițiștilor pentru prevenirea implicării elevilor în evenimente negative

Având în vedere că pe drumurile din județ se circulă în condiții de iarnă, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița recomandă elevilor să evite deplasarea pe partea carosabilă și să manifeste atenție sporită atunci când traversează.

De asemenea, pentru a evita victimizarea acestora, polițiștii le recomandă:

Respectați regulile de circulaţie, nu alergați pe trecerile pentru pietoni și jucați-vă doar în spațiile special amenajate!

Evitați utilizarea telefonului mobil pe stradă. Este de preferat să nu ascultați muzică la căşti atunci când vă deplasați pe drumurile publice, deoarece atenţia vă este, astfel, mult diminuată!

Nu acceptați compania unor persoane necunoscute şi nu primiți nimic de la acestea!

Evitați să aveți asupra voastră sume mari de bani sau să purtați bijuterii valoroase, pentru a nu atrage atenţia infractorilor!

Dacă sunteți în pericol, sunați deîndată la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

CONDUCEȚI PREVENTIV!

Polițiștii dâmbovițeni recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să circule cu viteză redusă, în condiții de vreme rea, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.

Având în vedere faptul că în această perioadă este posibil ca partea carosabilă să fie umedă ori acoperită de zăpadă sau polei, conducătorii de autovehicule sunt sfătuiţi să circule, atât în localităţi cât şi în afara acestora, cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă.

În cazul în care partea carosabilă este alunecoasă, pentru a încetini trebuie folosită frâna de motor. În niciun caz nu trebuie bruscate comenzile!

Pentru a putea opri în condiţii de siguranţă atunci când autovehiculul care circulă în faţă frânează brusc, trebuie mărită distanţa în mers.

Chiar dacă partea carosabilă este uscată, se pot întâlni porţiuni umede, unde există risc de formare a poleiului, de aceea, nu conduceți, chiar și pe distanţe scurte, dacă autovehiculul nu este echipat cu anvelope de iarnă.

Reamintim că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă, și se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autoturismului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Cercetați pentru comiterea de infracţiuni la Codul Silvic

În ziua de 11 februarie a.c., poliţiştii din cadrul Poliției Orașului Fieni au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că persoane necunoscute sustrag material lemnos dintr-o pădure din Buciumeni.

În urma verificărilor efectuate, au fost identificați principalii bănuiți în persoanele a 4 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 35 de ani care încărcat material lemnos în atelaje hipo, cu scopul de a-l sustrage.

Pe numele celor în cauză, poliţiştii au întocmit dosare penale pentru nerespectarea prevederilor Legii 46/2008 privind Codul Silvic, iar lemnele au fost confiscate.

Un alt bărbat din Buciumeni este cercetat de polițiști după ce a tăiat și sustras doi arbori, esență fag, de pe o proprietate privată din localitate.