Dum. sept. 8th, 2024

Mănăstirea Cobia, a găzduit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, cea de-a 14-a ediție a Concursului Eparhial de Toacă, la care au participat 70 de tineri din Arhiepiscopia Târgoviștei, cu vârste cuprinse între 8 și 15 ani.

Timp de câteva ore, valea Cobiei a răsunat în câtecul armonios de toacă, aducând aminte de vremurile de mult apuse, când și aici, la Sfânta mănăstire ridicată de Badea Stolnicul Boloșin, aerul se umplea de sfințenie la fiecare bătaie de toacă.

Preotul paroh Alexandru Mușat, gazda concursului, a oferit o surpriză invitaților și participanților, reprezentată de momentul artistic inedit al ansamblului “Codrulețul” condus de maestrul coregraf Marian Grigore.

În urma jurizării, primele locuri au fost acordate astfel:

Locul I – Antonie Neguș, de la Parohia Pietroșița III, Protoieria Pucioasa.

Locul II – Mihai Cosmin Burcea, de la Parohia Răscăieți, Protoieria Găești.

Locul III – Petru Panal, de la Parohia Dârza, Protoieria Titu.

Au fost acordate și 3 Mențiuni, după cum urmează:

Mihail Voicu, de la Parohia Bărbulețu, Protoieria Târgoviște Nord; David Fișcă, de la Parohia Bezdead II, Protoieria Pucioasa și Andrei Gheorghe, de la Parohia Colacu, Protoieria Titu.

Toți concurenții au primit diplome de participare, iar Mitropolitul Nifon a oferit tuturor participanților cele mai recente tipărituri eparhiale dedicate tinerilor, diplome și alte daruri, iar cei nominalizați, clasați pe primele locuri, au primit și recompense financiare, urmând să participe la Festivalul Internațional de Toacă și Clopote „Cântecul care zidește”, organizat în orașul Victoria, județul Brașov.

articol de Liviu Lazăr,

reporter special targovistenews.ro