Cea mai mare librărie online din țară a anunțat că în decembrie a expediat un număr dublu de volume față de celelalte luni. Iar cărțile pentru cei mici au fost cele mai cerute.
Ingrid are 10 ani și locuiește în Târgoviște. Elevă la o școală de muzică și arte plastice, fata iubește cărțile, iar de Crăciun își dorește să găsească sub brad cât mai multe.
Ingrid, elevă: „Îmi place foarte mult să citesc cărți cu povești, cu personaje interesante. Îmi plac foarte mult benzile desenate.”
Potrivit librarilor, luna aceasta vânzările de cărți pentru copiii le-au depășit pe cele de beletristică. În decembrie, de la o singură librărie online, au plecat în toată țara aproape un sfert de milion de cărți pentru cei mici, dublu față de o altă lună a anului.
Dintre volumele alese pentru copii, în top se află mai multe cărți depre Crăciun, Atlasul Lumii și Micul Prinț.
Părinte: „Caut pentru băiețelul meu care are 12 ani, clasa a șasea. Îi place să citească, impulsionat și de noi, părinții.”
În medie, valoarea cărților comandate de un român a fost de peste 100 de lei, cu 25 la sută mai mult față de media cumpărăturilor din restul anului.
Și cererea de cărți în limba engleză s-a dublat față de decembrie, anul trecut.
Părinte: „Încercăm să citim și în română și în engleză. La vârsta această prind foarte ușor, asimilează foarte ușor informațiile pe care noi încercăm să le oferim.”
Părinte: „Cred că este un cadou potrivit care nu se demodează niciodată.”
Reprezentant librărie: „Ne bucură că vedem că copiii se îndreaptă din nou către citit.”
Mulți părinți zăbovesc în librării împreună cu copiii, pentru a alege împreună cărțile pe care le vor citi.
Psiholog: „Un copil care citește sau un copil căruia adulții ii citesc povești, va fi un adult sănătos fizic, dar și mental. Știm că nu putem cumpăra fericirea, dar putem cumpăra cărți, ceea ce este cam același lucru.”
Manager librărie: „Tot ce are poze mari face ca informația să ajungă ușor la ei. Un curent interesant este și partea de dezvoltare emoțională special construită pentru copii, cărți care ne învață cum să avem răbdare, să acceptăm că și “nu” face parte din vocabular.”
Specialiștii în educație spun că acei copii care nu citesc în vacanțe își intră mai greu în ritm când se se întorc la școală.