Depistaţi la volanul autoturismlor, deşi se aflau sub influenţa alcoolului
Poliţiştii din cadrul Secţiei 3 Poliţie Rurală Butimanu au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism condus de un bărbat, de 47 de ani, însă acesta a refuzat să oprească, continuându-şi deplasarea.
Poliţiştii au procedat la urmărirea autovehiculului, ulterior reuşind imobilizarea acestuia.
Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind de 0.27 mg/l alcool pur în aerul expirat.
În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că cel în cauză nu posedă permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule, iar valabilitatea autorizaţiei provizorii de circulaţie a autoturismului era expirată.
Pe numele lui, a fost întocmit un dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere” şi „punere în circulaţie ori conducere pe drumurile publice a unui autovehicul neînmatriculat ori neînregistrat potrivit legii”.
De asemenea, alţi trei conducători auto sunt cercetaţi pentru comiterea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care se află sub influenţa alcoolului”, după ce au fost depistaţi de poliţişti la volanul autoturismelor, prezentând alcoolemii cuprinse între 0.50 şi 1.03 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Poliţia rutieră reaminteşte conducătorilor auto faptul că activitatea de şofat este incompatibilă cu consumul de alcool, acesta reprezentând una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.
De asemenea, vă informăm că în situaţia în care persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.
Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.
În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.
În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.