vin. dec. 27th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_catusePoliţiştii dâmboviţeni au depistat trei persoane care se sustrăgeau executării unor pedepse privative de libertate 

Poliţiştii din cadrul Poliţiei Oraşului Răcari i-au depistat pe numiţii Ş.V. şi B.I., de 43 şi 45 de ani, ambii din localitatea Brezoaele, pe numele cărora Tribunalul Dâmboviţa a emis două mandate de executare a pedepsei închisorii.

Aceştia au fost condamnaţi la executarea unei pedepse privative de libertate pentru o perioadă de 5 ani  pentru săvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi înşelăciune.

Totodată, poliţiştii specializaţi în investigaţii criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa au depistat o femeie, de 38 de ani,  faţă de care Judecătoria Găeşti a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii pentru o perioadă  de 2 ani şi 8 luni pentru comiterea infracţiunii de furt.

Cei în cauză au fost reţinuţi şi depuşi  în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv din cadrul  Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa.

www.mariusbuga.ro_images_panificatieAcţiune a poliţiştilor specializaţi în investigarea fraudelor pe linia prevenirii şi combaterii ilegalităţilor ce se comit în domeniul producerii, transportului şi comercializării de cereale

Poliţiştii specializaţi în investigarea fraudelor, în colaborare cu specialişti din cadrul Direcţiei pentru Agricultură Dâmboviţa au verificat 3 agenţi economici de pe raza judeţului, ce au ca obiect de activitate producerea, transportul şi comercializarea de cereale.

În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au aplicat 3 sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor Legii 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, în valoare de 3 000 de lei.

Totodată, poliţiştii au procedat la confiscarea cantităţii de  3 650 de kilograme de grâu, în valoare de peste 2 500 de lei, destinată comercializării, pentru care nu    s-au putut prezenta documente justificative de provenienţă. 

www.mariusbuga.ro_images_geantaRECOMANDĂRILE POLIŢIEI PENTRU CETĂŢENII CARE PETREC MINIVACANŢA DE RUSALII  ÎN AFARA LOCALITĂŢII

Pentru ca Sărbătoarea Rusaliilor să fie petrecută fără evenimente neplăcute, poliţia dâmboviţeană  vă recomandă:

Dacă hotărâţi să petreceţi perioada următoare în străinătate:

  • Interesaţi-vă din timp cu privire la legislaţia ţării respective, la procurarea adreselor, telefoanelor ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele respective – informaţii puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro;

  • Interesaţi-vă de moneda de schimb a ţării de destinaţie şi efectuaţi schimbul valutar înainte de plecare. În cazul în care moneda naţională este greu de achiziţionat, puteţi efectua schimbul valutar în euro sau dolari;

  • Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, pe eticheta bagajelor dumneavoastră, treceţi-vă doar numele şi numărul de telefon (nu şi adresa sau alte date persoanele: CNP-ul) ;

  • Manifestaţi prudenţă în alegerea agenţiei de turism de la care urmează  să achiziţionaţi biletele pentru sejurul mult visat. Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare!  

Pentru prevenirea furturilor din locuinţe:

  • Uşa de acces să fie prevăzută cu încuietori sigure. Atunci când constataţi că una dintre încuietorile uşii de acces a fost blocată, devenind nefuncţională, prin introducerea în orificiul său a unor corpuri străine (sârme, beţe de chibrit etc.), înlocuiţi-o;

  • Acordaţi atenţie şi intrărilor secundare în locuinţe, cum ar fi uşile de la balcoane şi terase, intrările în garaje sau subsoluri prin care se poate face accesul în locuinţă;

  • Evitaţi discuţiile despre bunurile de valoare pe care le aveţi în casă;

  • Anunţaţi imediat Poliţia atunci când în holurile scărilor, pe paliere sau în faţa uşii unui apartament sesizaţi persoane dubioase sau care staţionează fără motiv. Reţineţi cât mai multe semnalmente ale acestora!

  • Înştiinţaţi de îndată poliţia în cazul în care observaţi că persoane necunoscute ies din bloc cu bagaje voluminoase sau atunci când aceştia scot pe ferestrele apartamentelor de la etajele inferioare diverse bunuri. Reţineţi, pe lângă semnalmentele acestora şi culoarea, marca şi numărul de înmatriculare al autovehiculului cu care s-au deplasat !

  • În cazul absenţelor îndelungate de la domiciliu, comunicaţi acest fapt numai persoanelor în care aveţi mare încredere. Rugaţi-i să vă supravegheze locuinţa sau să acţioneze în aşa fel încât să nu se sesizeze lipsa dumneavoastră.

  • Nu lăsaţi bilete în uşă, prin al căror conţinut să informaţi străinii, că aţi plecat în concediu.

  • Evitaţi găzduirea persoanelor despre care nu aveţi date concrete şi verificate.

  • Dacă primiţi un telefon şi nu recunoaşteţi interlocutorul, rezumaţi-vă la a spune „aţi greşit numărul” şi nu intraţi în discuţii care ar putea furniza date despre persoana dumneavoastră.

  • În situaţia în care cheile de la uşa de acces v-au fost sustrase împreună cu actele de identitate, schimbaţi de urgenţă sistemele de asigurare! Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori!

Pentru prevenirea furturilor din buzunare:

  • Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate, la piaţă, în magazine, în mijloacele de transport în comun etc..

  • Nu ţineţi toţi banii în acelaşi loc, ci compartimentaţi-i, pentru a nu fi obligaţi să scoateţi întreaga sumă de fiecare dată când achiziţionaţi vreun obiect întrucât acest lucru atrage atenţia infractorilor. Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei, în borsete sau genţi.

  • Dacă trebuie să transportaţi sume mari de bani este necesar să fiţi însoţiţi de o altă persoană care să vă ajute la supravegherea acestora.  Nu depozitaţi valorile în pungi din plastic. Nu încredinţaţi copiilor sau persoanelor în vârstă sume mari de bani.

În locurile publice:

  • Nu afişaţi, ostentativ, bunurile de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice. Nu vă lăsaţi copiii nesupravegheaţi şi nu le permiteţi să poarte cheia locuinţei la vedere.

  • Evitaţi să intraţi în discuţie cu necunoscuţii, care vă pot aborda pentru diferite acte de caritate. Aceştia ar putea fi rău intenţionaţi, iar scopul poate fi acela de a vă înşela.

  • Nu răspundeţi la provocări cu violenţă, încercaţi să evitaţi conflictele, iar dacă nu reuşiţi, sunaţi de urgenţă la numărul 112- apel gratuit.

  • Nu consumaţi în exces băuturi alcoolice, comiterea faptelor antisociale poate fi înlesnită de consumul de alcool.

Dacă optaţi pentru o călătorie cu trenul:

  • Fiţi atenţi atunci când urcaţi pe scara vagonului! În astfel de momente, puteţi deveni uşor o victimă a celor care fură din buzunare.

  • Priviţi în jurul dvs. mai ales la cei care nu au bagaje. De regulă, hoţii au numai o sacoşă sau o haină pe mână pe care le folosesc pentru a-i împiedica pe ceilalţi să observe cum sustrag bunuri.

  • Mare atenţie când cineva se ciocneşte de dvs. „din greşeală” – în timpul acesta, persoana respectivă vă poate fura portofelul. Verificaţi imediat valorile pe care le aveţi asupra dvs. pentru a nu-i da timp hoţului să scape.

  • Dormind în tren sau în sălile de aşteptare, puteţi rămâne fără portofele, genţi sau bagaje.

  • Nu vă faceţi „prieteni” de ocazie dintre persoanele din compartiment şi nu consumaţi băuturi sau alimente de la necunoscuţi. Acestea pot conţine somnifere şi vă „treziţi” fără bagaje.

  • Supravegheaţi-vă bunurile şi valorile pe care le aveţi la dvs. atunci când vă aflaţi la ghişeele caselor de bilete şi în locuri aglomerate.

  • Solicitaţi sprijinul celor din jur atunci când sunteţi martorul unei infracţiuni sau vă simţiţi în pericol. Apelaţi în cel mai scurt timp la poliţişti şi oferiţi-le acestora toate amănuntele despre cele întâmplate.

Pentru a vă putea bucura de un sejur în siguranţă la munte sau la mare:

  • Lăsaţi-vă lucrurile de valoare, banii, documentele, în seiful hotelului! Luaţi la dumneavoastră numai sumele necesare unor plăţi curente.

  • Dacă aveţi repartizată o cameră la parter/un etaj inferior, unde este posibil accesul în interiorul incintei, prin escaladare, nu lăsaţi geamurile sau uşa de la balcon deschise.

  • Dacă vă găsiţi camera răvăşită, nu atingeţi nimic şi sunaţi imediat la 112.

  • Nu plecaţi singuri, noaptea târziu, de la petreceri sau localuri şi nu vă plimbaţi în locuri izolate şi întunecoase.