Dum. dec. 22nd, 2024

bis-lungDuminică, 23 octombrie 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit NIFON, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a celebrat slujba de târnosire a bisericii, recent reabilitată, modernizată și înfrumusețată, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, a Parohiei Lungulețu, Jud. Dâmbovița, Protoieria Titu.

Evenimentul liturgic a fost deschis, dimineața, cu sfințirea apei și ritualul de înconjurare și de consacrare a părții exterioare a sfântului locaș, slujbă plină de semnificații și simboluri liturgice. După aceea, a avut loc sfințirea interiorului bisericii, act liturgic precedat de așezare de părticele din sfinte moaște, de către Înaltpreasfinția Sa, în piciorul mesei Sfântului Altar, și săvârșirea Sfintei Liturghii. Deoarece, în cadrul lucrărilor de reabilitare s-a umblat și la Sfânta Masa, a fost nevoie ca biserica să fie sfințită.

În cuvântul său de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța solidarității comunitare pentru îngrijirea locașului de cult, spațiu al prezenței sigure a Bunului Dumnezeu și semn al credinței și speranței oamenilor dintr-un anumit spațiu. Biserica este trupul viu al Mântuitorului Hristos, întrucât Sfântul Duh continuă lucrarea mântuitoare prin Sfintele Taine și propovăduirea contuinuă a Cuvântului lui Dumnezeu. Înaltpreasfinția Sa a îndemnat pe credincioși să rămână strâns uniți întru credința strămoșească, viețuind în dragoste față de Dumnezeu și de semeni.

Reamintim că sfântul locaș, construit între anii 1910-1912, a fost consolidat, modernizat și reamenajat, în perioada anilor 2003-2016, cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, prin efortul şi străduinţa preoţilor Ionel Paţanghel şi Daniel Boteanu, ajutaţi de enoriaşii parohiei şi de membrii Consiliului Parohial, cu ajutorul Arhiepiscopiei Târgoviştei, a Consiliul Judeţean Dâmboviţa, a Consiliul Local al Comunei Lunguleţu și cu generoasa contribuție a mai multor sponsori și donatori, care cu acest prilej au primit Diploma Mitropolitană de recunoștință.

Conform tradiției liturgice răsăritene, toți credincioșii care au fost prezenți la slujbă, femei și bărbați,  au avut posibilitatea de a se închina în sfântul altar, până seara târziu, aceasta fiind o ocazie numai în ziua târnosirii.

Au participat, la această sărbătoare religioasă a comunității locale din Lungulețu, autorități locale și județene, dar și mulți credincioși din localitate și din împrejurimi.

 

BIROUL DE PRESĂ AL ARHIEPISCOPIEI TÂRGOVIȘTEI