La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița a fost organizată o conferință de presă în cadrul căreia șeful inspectoratului, domnul comisar șef de poliție Păun Sorin a prezentat activitățile derulate în cadrul campaniei naționale Săptămâna Prevenirii Criminalității și aspecte privind situația operativă înregistrată în primele 4 luni la nivelul județului.
I. SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂȚII
În perioada 3-7 iunie a.c., la nivel național se deruleazăcea de-a cincisprezecea ediție a Săptămânii Prevenirii Criminalității.
În cadrul evenimentelor organizate, polițiștii prezintă informații în domeniul prevenirii victimizării și delincvenței juvenile, a prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului sau prevenirii violenței domestice, precum și metodele prin care cetățenii pot fi în siguranță, oriunde aleg să-și petreacă timpul.
Scopul activităților este acela de a conștientiza necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecție în diverse situații și consecințele care decurg din comiterea de infracțiuni.
Alături de parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale și mass-media, polițiștii participă la dezbateri pe teme de interes (delincvenţa juvenilă, victimizarea minorilor, consumul de droguri, traficul de persoane, siguranţa în mediul on-line, infracţiunile contra patrimoniului, infracţiunile comise cu violenţă și siguranţa rutieră).
De asemenea, vor avea întâlniri cu elevi, părinţi, profesori şi directori ai unităţilor de învăţământ, bătrâni, administratori de societăţi comerciale şi de imobile, etc.
La nivelul județului Dâmbovița, pe lângă structura de prevenire a criminalității și polițiști, la activități va participa și un reprezentant al Muzeului Poliției Române care va realiza o expunere cu tema “Securitatea obiectelor ce fac parte din patrimoniul muzeal”.
Agenda activităților circumscrise campaniei:
-
Luni, 3 iunie – ziua prevenirii infracțiunilor contra patrimoniului;
-
Marți, 4 iunie – ziua dedicată prevenirii violenței în familie;
-
Miercuri, 5 iunie – activități pentru prevenirea victimizării minorilor;
-
Joi, 6 iunie – ziua dedicată prevenirii delincvenței juvenile;
-
Vineri -7 iunie – ziua siguranței rutiere.
II. SITUAȚIA OPERATIVĂ ÎNREGISTRATĂ LA NIVELUL I.P.J DÂMBOVIȚA ÎN PRIMELE PATRU LUNI ALE ANULUI 2019
În perioada ianuarie-aprilie a acestui an, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au fost sesizate 3.966 de infracțiuni, dintre care 237 de natură economico-financiară, 3.142 judiciare și 587 de altă natură.
În cazul a 3.967 de infracțiuni s-a început urmărirea penală.
Din totalul infracțiunilor de natură judiciară, 1.715 au fost contra persoanei, dintre care 931 loviri sau alte violențe și 327 amenințări.
În ceea ce privește infracțiunile contra patrimoniului, în perioada de referință, au fost înregistrate 843 de sesizări privind comiterea de furturi și 12 sesizări privind săvârșirea de tâlhării.
Cele mai multe infracțiuni de furt au privit sustragerile din locuințe (134) și din societăți comerciale (85).
De asemenea, au fost sesizate 49 de furturi din buzunare, genți și poșete, 33 din auto și 39 de animale și păsări.
Pe linie de evaziune fiscală au fost sesizate 14 infracțiuni, iar la Codul Silvic, 64.
În mediul stradal, au fost sesizate 81 de fapte penale, 75 dintre acestea fiind furturi și 5 tâlhării.
În luna aprilie a acestui an, prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgență 112, au fost sesizate inițial 131 de infracțiuni de lovire sau alte violențe, 15 amenințări, 37 de furturi și 35 de distrugeri.
Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada supusă analizei, polițiștii din Dâmbovița au organizat 41 de razii și 2.504 acțiuni, dintre care 446 au fost pe linie de poliție rutieră, 234 pe linie de ordine publică și 205 în domeniul investigațiilor criminale. În domeniul investigării criminalității economice, au fost organizate 118 de acțiuni.
La nivelul secțiilor de poliție rurală și a posturilor de poliție, au fost organizate 1.448 de acțiuni.
În perioada ianuarie-aprilie 2019, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița au aplicat 54.526 de sancțiuni contravenționale.
Din totalul acestora, 7.331 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 537 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 233 la Legea 171/2010 privind contravențiile silvice.
Alte 151 de amenzi au fost aplicate pentru nereguli din domeniul pazei și protecției bunurilor.
Cele mai multe amenzi, 43.960, au fost aplicate participanților la trafic, dintre care 13.097 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 878 fiind pentru depășirea cu mai mult de 50 km/h a vitezei maxime admise. Alte 646 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru neacordarea priorității de trecere și 89 pentru conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
De asemenea, 7.010 de conducători auto au fost sancționați pentru neutilizarea centurii de siguranță, 661 pentru folosirea neregulamentară a telefonului mobil, 197 pentru nerespectarea regulilor privind efectuarea manevrei de depășire și 945 pentru încălcarea normelor referitoare la oprirea sau staționarea autovehiculelor.
Totodată, pentru nerespectarea semnificației indicatoarelor instalate la trecerile la nivel cu calea ferată, au fost aplicate 80 de amenzi, iar pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, 15. De asemenea, 24 șoferi au fost amendați pentru nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului.
Pentru indisciplina pietonală au fost aplicate 3.130 de sancțiuni contravenționale, pentru abaterile comise de bicicliști, 3.588, iar pentru nerespectarea regulilor de circulație de către căruțași, 2.065.