COMUNICAT DE PRESĂ
Bilanțul activităților desfășurate de polițiști în primul semestru al acestui an
În perioada ianuarie-iunie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, infracționalitatea sesizată cunoaște un trend descendent, înregistrându-se o scădere de 7,8%. Astfel, infracțiunile judiciare sesizate scad cu 10,2%, iar cele din domeniul economico-financiar cu 5,0%.
Diminuări semnificative regăsim în palierul furturilor, fiind înregistrată o scădere de 39,7%. Dintre acestea, putem evidenția faptele de furt din locuințe, de autovehicule și din autovehicule, precum și furturile de componente din exteriorul autoturismelor.
Totodată, în cazul dosarele penale cu autori necunoscuți, în perioada supusă analizei, se remarcă o scădere în sensul că au fost înregistrate cu 16,6% mai puține lucrări penale cu autor necunoscut.
De asemenea, pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în primele șase luni ale acestui an, polițiștii au organizat 36 de razii și 3.202 acțiuni, dintre care 811 au fost pe linie de poliție rutieră, 461 pe linie de ordine publică și 231 în domeniul investigațiilor criminale.
Pentru abaterile de la normele contravenționale, în perioada supusă atenției, polițiștii din Dâmbovița au aplicat 56.689 de sancțiuni contravenționale, dintre care 8.387 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 28 pe linie de pază și protecție a bunurilor și 98 în domeniul silviculturii.
Cele mai multe amenzi, 33.201, au fost aplicate conducătorilor auto ca urmare a abaterilor comise. Peste 11.600 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză și 6.275 pentru neportul centurii de siguranță.
Alte 328 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru utilizarea neregulamentară a telefonului mobil și 357 pentru depășiri neregulamentare.
Pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor au fost aplicate 481 de sancțiuni contravenționale, iar pentru șofat sub influența băuturilor alcoolice 127 de sancțiuni.
Pentru abaterile comise de alți participanți la trafic au fost aplicate 5.623 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.845 au fost pentru indisciplina pietonilor, 2.121 pentru abaterile comise de bicicliști și 1.543 pentru abaterile săvârșite de căruțași.
Totodată, în perioada ianuarie-iunie a.c., pe raza județului Dâmboviţa, au fost înregistrate 54 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 21 de persoane, rănirea gravă a 43 de persoane și vătămarea ușoară a 29 de persoane.
În aceeași perioadă, pe raza județului, au fost înregistrate 258 de accidente rutiere ușoare, în urma cărora 322 de persoane au fost rănite ușor.
Precizăm faptul că numărul accidentelor grave înregistrate în perioada analizată, este similar cu numărul accidentelor produse în anul precedent, iar comparativ cu anul 2019 este remarcată o scădere de 12,90%.
De asemenea, comparativ cu anul precedent, numărul persoanelor rănite grav scade cu 4,44%, iar față de anul 2019, cu 24,44%.
Cele mai multe accidente s-au produs ca urmare a încălcării normelor rutiere de către biciclişti și pietoni, pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers, a nerespectării regulilor privind acordarea priorităţii de trecere vehiculelor și pe fondul vitezei excesive.
Astfel, indisciplina bicicliștilor a determinat producerea a 13,46% din numărul total de accidente, iar abaterile comise de pietoni au determinat producerea 15,50% din numărul total de evenimente rutiere.
Din totalul accidentelor rutiere înregistrate, 12,17% sunt produse pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers, 11,85% pe fondul neacordării priorității de trecere vehiculelor și 10,89% pe fondul nerespectării regimului legal de viteză.
Reamintim faptul că pentru polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița siguranța cetățenilor reprezintă o prioritate, în acest sens fiind organizate zilnic activități.