Evaluarea activităţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dâmboviţa desfăşurată în anul 2016
În anul 2016, activitatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a avut ca scop promovarea unui sistem integrat de ordine şi siguranţă publică, proactiv, orientat către nevoile de securitate şi în serviciul cetăţenilor, de cooperare cu celelalte autorităţi interne, precum şi de a gestiona situaţiile în cadrul crizelor de ordine publică şi a funcţiilor de sprijin în situaţii de urgenţă.
Înscriindu-se în procesul de reformă a poliţiei atât sub aspect conceptual, cât şi organizaţional, activitatea managerială desfăşurată în cadrul inspectoratului a fost dirijată de principii şi concepte de schimbare instituţională şi de optimizare a resurselor.
Prin Proiectul managerial al inspectorului-şef pentru anul 2016, au fost stabilite următoarele priorităţi şi obiective:
-
Creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranţa stradală şi siguranţa rutieră;
-
Destructurarea grupărilor infracţionale;
-
Asigurarea resurselor umane, a mijloacelor materiale, financiare şi informaţionale necesare dezvoltării şi menţinerii capacitaţii operaţionale a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa;
-
Stimularea unei atitudini civice anticorupţie şi promovarea integrităţii, legalităţii şi a profesionalismului în rândul personalului I.P.J. Dâmboviţa, în scopul dezvoltării unei culturi organizaţionale adecvate;
În anul 2016, în parcul auto al inspectoratului au mai intrat încă 20 de vehicule, repartizate la diverse structuri.
În domeniul prevenirii criminalităţii, anul trecut, au fost elaborate şi puse în aplicare două programe de prevenire, inițiate la nivel naţional şi unul derulat la nivel local, respectiv:
I.Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului :
Au fost organizate 56 de întâlniri cu grupuri ţintă, 30 de activităţi de informare a populaţiei și au fost distribuite cetățenilor peste 270 de afişe, 4800 de flyere cu recomandări preventive .
Peste 5.500 de persoane au beneficiat de activităţile preventive organizate, în cadrul cărora au fost implicați 5 parteneri și reprezentanți mass-media.
II.Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor:
Au fost organizate 345 de întâlniri cu grupuri ţintă, 14 activităţi stradale, de informare a populaţiei; beneficiare ai activităților fiind peste 11.300 de persoane.
De asemenea, au fost distribuite peste 350 de manuale și caiete „Unde-i lege, Nu-i tocmeală”, precum și 250 de flyere.Totodată, polițiștii au participat la peste 35 de întâlniri ale Comisiei pentru Protecţia Copilului și au efectuat peste 23 de deplasări, în comunitate, în rândul familiilor cu risc victimal ridicat, împreună cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în domeniu.
În cadrul programului s-au implementat următoarele proiecte/campanii:
1. Proiect de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor „Atenţie! E viaţa ta!”;
2. Proiect de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor „Dincolo de aparenţe”;
3. Proiect de prevenire a consumului de droguri în comunitate „Atitudini”;
4. Proiect pentru prevenirea victimizării copiilor „Împreună putem schimba lumea”;
III. Programul pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră (prioritate locală) :
Au fost organizate 55 de întâlniri cu grupuri ţintă, 26 de activităţi stradale, de informare a populaţiei și au fost distribuite peste 1800 materiale informativ-preventive (pliante, flyere şi afişe).Peste 5800 de persoane au beneficiat de activităţile preventive organizate de polițiști, alături de voluntari.
Polițiștii au derulat și alte activități, dintre care amintimexpoziţia de desene pe teme rutiere „Desenăm, ne jucăm, circulaţie învăţăm”, concursul naţional „Educaţie rutieră, educaţie pentru viaţă”, concursul „Mesajul meu antidrog”, acțiuni în cadrul campaniilor „ Şi tu poţi deveni poliţist” și „Cunoaşte şi protejează patrimoniul cultural national”, precum și pentru implementarea a proiectului „ Noaptea Cercetătorilor Europeni”, precum și a campaniei “Cybersecurity” privind prevenirea infracţiunilor din sfera crimei organizate .
În perioada de referinţă, au fost primite 31.171 de apeluri preluate prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, din care, numai în cazul a 33,7% s-a impus intervenția polițiștilor, aceștia intervenind cu promptitudine și aplicând principiul „cel mai apropiat poliţist de locul evenimentului intervine” .
În anul 2016, faptele judiciare stradale sesizate înregistrează o scădere de 15,7%, ponderea infracţiunilor stradale fiind dată de furturi care reprezintă 86,3% din total, pe acest palier fiind înregistrată o scădere de 14,4%. De exemplu, furturile de auto scad cu 30%, cele din auto cu 39,6%, iar cele de componente din exteriorul mașinii cu 14,8%.
În anul 2016, 50,2% din totalul infracționalității sesizate la nivelul județului Dâmbovița s-a înregistrat în mediul rural, unde ponderea este reprezentată de infracțiunile de natură judiciară care reprezintă 85%, în timp ce infracțiunile de natură economico-financiară reprezintă numai 3,1%, iar cele de altă natură 11,8%.
Infracțiunile contra patrimoniului sesizate în mediul rural reprezintă 37,5% din totalul infracțiunilor sesizate în acest mediu, fiind înregistrată o scădere de 22,5% a acestor fapte comparativ cu anul 2015.
Față de anul 2015, infracțiunile de furt scad cu 28,1% ( furturi din locuințe-12,6%, furturi din anexe -30%, furturi de auto -38,5%, furturi de animale -11,8%, furturi de produse agricole de pe câmp-49,6%).
Pentru siguranța traficului rutier, polițiștii au derulat 1.949 de acţiuni preventive și au aplicat 68.355 de sancţiuni contravenţionale.
În anul 2016, accidentele rutiere grave produse pe drumurile din Dâmbovița înregistrează o scădere de 16,9%.
Principalele cauze generatoare ale accidentelor de circulație, cu victime, în judeţul Dâmboviţa, în anul 2016, au fost neacordarea priorităţii de trecere (17,9% din totalul accidentelor înregistrate pe raza judeţului Dâmboviţa), utilizarea neregulamentară a drumului public de către pietoni( 16,8%), abaterile comise de către bicicliști (16,1%) și nerespectarea regimului legal de viteză ( 14%).
În anul 2016, polițiștii de proximitate au desfășurat 2.215 de activități în comunitate, au consiliat 2.813 persoane și au aplanat 215 stări conflictuale.
În cursul anului școlar, polițiștii au desfãşurat numeroase acțiuni ce au constat în participări la şedinţele cu cadrele didactice sau cu părinţii, activităţi specifice desfăşurate în cadrul orelor de curs, activități de educație rutieră și acțiuni pentru combaterea absenteismului şcolar.
Infracţiunile sesizateînregistrează un trend descendent faţă de anul 2015, fiind înregistrată o scădere de 8,2%.
Infracţiunile de natură economico-financiară sesizate reprezintă 5,5% din totalul infracţiunilor sesizate, acestea înregistrând o scădere de 37,7%, comparativ cu anul 2015.
În ceea ce priveşte infracţiunile judiciare sesizate, se înregistrează o scădere de 8,6%, ponderea acestui gen de fapte din totalul infracţiunilor sesizate fiind de 74,7%.
Ponderea infracțiunilor contra persoanei este dată de faptele de loviri sau alte violențe care reprezintă 54,6% din totalul faptelor sesizate, în scădere față de anul 2015.
În anul 2016, în domeniul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase s-au derulat activităţi specifice, în urma cărora au fost indisponibilizate în vederea confiscării 316,1 kg de materiale explozive și 8,965 kg de substanțe toxice.
Polițiștii au acționat atât în cadrul planuri de acțiune derulate la nivel național, dintre care amintim FOC DE ARTIFICII 2016-2017, cât și în baza planurilor proprii.
În domeniul silvic, se înregistrează o scădere a infracționalității sesizate cu 13,3%. Totodată, a fost reţinuți în vederea confiscării 959,377 m³ material lemnos și au fost confiscate 11 autovehicule și 43 de căruțe, precum și mai multe bunuri folosite la săvârşirea delictelor silvice (fierăstrău mecanic, topoare, etc.).
Pe linie de sisteme de securitate, în anul 2016, au fost organizate 127 de acţiuni şi 1.257 de controale, au fost efectuate verificări în vederea avizării a 23 planuri de pază ale obiectivelor cu pază înarmată sau bănci şi a 23 planuri de transport valori, verificǎri pentru licenţierea şi reînnoirea licenţelor pentru 22 societăţi de pază și transport, s-au avizat 131 proiecte de instalare ale sistemelor de alarmǎ sau video şi s-au efectuat 40 recepţii la sistemele de alarmǎ antiefracţie instalate.
O componentă importantă a I.P.J Dâmbovița este Muzeul Poliției Române, singura instuție de profil din România.
Principalele preocupări ale efectivului muzeului au fost activitatea de cercetare, conservare şi nu în ultimul rând menţinerea imaginii Poliţiei Române, pentru ca publicul să înţeleagă şi să transmită mai departe mesajul exponatelor muzeale.
În 2016, au fost realizate 9 expoziţii temporare, iar exponatele muzeului au fost vizitate de 12.477 persoane, de 180 de grupuri organizate, 7 delegaţii din România şi de 9 delegaţii internaţionale .
Și în anul 2017, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița va derula activități specifice pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță în rândul cetățenilor.