2 mai 2024
Autorităţile dâmboviţene, speriate de inundaţii

Autorităţile dâmboviţene, speriate de inundaţii

În perioada 18.03 – 22.04.2013 ca urmare a Ordinului Prefectului nr. 59/15.03.2013, în vederea asigurării măsurilor de prevenire a inundaţiilor, s-au constituit comisii de control al modului de salubrizare a cursurilor de apă, formate din reprezentanţi ai următoarelor instituţii:

– Instituţia Prefectului – judeţul Dâmboviţa; – Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Dâmboviţa; – Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa; – Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare – Filiala de Îmbunătăţiri Funciare D-ţa; – Sistemul de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa; – Administraţia Bazinală Argeş – Vedea:

a) Sistemul Hidrotehnic Independent Văcăreşti;

b) Sistemul de Gospodărire a Apelor Argeş.

În cadrul controalelor se verifică:

– realizarea şi întreţinerea şanţurilor şi a rigolelor de scurgere a apelor pluviale;

– existenţa depozitelor de deşeurilor de material lemnos pe malurile şi în albiile cursurilor de apă, precum şi în secţiunile de scurgere ale podurilor şi podeţelor;

– existenţa depozitelor de material lemnos pe formaţiunile torenţiale din apropierea zonelor locuite.

Conform programelor întocmite de S.G.A. Dâmboviţa şi S.H.I. Văcăreşti acţiunile de control se desfăşoară la nivelul a 43 de comune de la nivelul judeţului Dâmboviţa, pe următoarele cursuri de apă: Dâmboviţa, Argeş, Ialomiţa, Valea Largă, Văleanca, Potopu, Râu Alb, Ialomicioara II, Vulcana, Cricovul Dulce, Proviţa.

Acolo unde se constată existenţa depozitelor de deşeuri şi material lemnos, care prin angrenare pot obtura secţiunea de scurgere, reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Judeţean Dâmboviţa aplică sancţiuni.

Comisiile de control întocmesc procese-verbale cu concluziile rezultate şi măsurile necesare pentru diminuarea efectelor unor eventuale inundaţii. Procesul-verbal final încheiat la nivel judeţean va fi supus spre aprobare către preşedintele C.J.S.U. D-ţa şi va fi înaintat către Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice.

Cu ocazia controalelor de specialitate pe care inspectorii de prevenire din cadrul I.S.U. ,,Basarab I” Dâmboviţa le au la localităţile din judeţ se verifică în permanenţă salubrizarea localităţilor şi în special întreţinerea rigolelor stradale.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial