Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și efective din Moreni, Găești, Pucioasa și Titu au organizat razii pe teritoriul de competență pentru prevenirea faptelor antisociale, creșterea gradului de siguranță a cetățenilor și reducerea riscului rutier.
Astfel, polițiștii au controlat 51 de agenți economici și au verificat peste 700 de persoane.
În urma neregulilor descoperite, au fost aplicate 408 sancţiuni contravenţionale, în valoare de 108.440 de lei și au fost confiscate bunuri a căror proveniență nu a putut fi justificată, în cuantum de 10.840 de lei.
Din totalul sancțiunilor, 68 au fost pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 36 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite și 293 pentru încălcarea regulilor de circulație prevăzute de O.U.G. 195/2002.
De asemenea, a fost aplicată o sancțiune pentru nerespectarea prevederilor Legii 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe și una la Legea 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult.
Totodată, polițiștii au reținut 3 permise de conducere, au retras două certificate de înmatriculare și două seturi de plăcuțe cu numere de înmatriculare.
Concediu în străinătate, în siguranță
Dacă alegeți să vă petreceți concediul în străinătate, polițiștii dâmbovițeni vă recomandă să aveți grijă de bunurile voastre, să schimbați banii doar la instituții financiare autorizate și să parcați mașina în locuri sigure.
Atunci când urmează să călătoriți în străinătate, este important să vă informați, să fiți la curent cu noutățile privind nivelul de siguranță, legislația și obiceiurile din acea țară. Sunteţi responsabili pentru orice încălcare a legilor locale, chiar dacă nu le cunoaşteţi.
Nu este recomandat să vă aventurați în regiuni puțin populate, cu trafic turistic scăzut.
Procurați-vă adresele, telefoanele ambasadelor sau consulatelor ţării noastre din statele în care urmează să vă petreceți sejurul mult așteptat pentru a putea solicita asistenţă consulară de specialitate, în caz de nevoie. Aceste informaţii vă sunt puse la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe – www.mae.ro!
Verificați agenţia de turism de la care urmează să achiziţionaţi biletele pentru vacanața visată. Nu vă lăsaţi atraşi de preţurile tentante, întrucât ofertele “generoase” pot fi înşelătoare.
Pe site-ul Ministerului Turismului, la secţiunea Autorizare turism/Structuri autorizate, găsiţi informaţii utile despre agenţiile de turism licenţiate.
Dacă urmează să călătoriţi cu avionul, nu păstraţi obiecte de valoare (telefoane, tablete, notebook-uri, aparate foto sau de filmat, etc.) în bagajele pentru cală!
Atunci când alegeți să ajungeți la destinație cu mașina, parcați autoturismul în parcarea proprie a hotelului sau a pensiunii unde veți fi cazat. În cazul în care nu aveți parte de acest serviciu, ori pur și simplu ieșiți seara în oraș cu mașina, lăsați vehiculul în locuri sigure, în care este permisă parcarea. Nu lăsați bunuri de valoare în vehicul.
Pentru ca grija banilor să nu vă umbrească vacanța, este util să știți dacă emițătorul cardului vostru are sucursale în stațiunea/orașul în care călătoriți sau dacă veți găsi bănci deschise în week-end.
Schimbați banii numai la unitățile bancare ori la schimburi valutare autorizate și nu vă lăsați atrași de cursul extrem de avantajos pe care vi l-ar putea oferi persoane care vă abordează pe stradă.
Asigurarea de sănătate în cazul unei călătorii în afara țării este importantă, mai ales că unele destinații exotice impun condiții de sănătate speciale.
Poliţiştii din Vârfuri au identificat principalul bănuit în cazul unui furt dintr-o societate comercială
Poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Vârfuri au fost sesizați de reprezentantul unei societăți comerciale din localitate cu privire la faptul că persoane necunoscute au sustras bunuri din magazin.
În urma activităților desfășurate, a fost identificat principalul bănuit în persoana unui tânăr de 20 de ani.
În sarcina acestuia s-a reţinut că în cursul aceleiași zile, în timp ce se afla în incinta societății, ar fi sustras băuturi alcoolice, profitând de neatenția agentului comercial.
Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt, în vederea probării întregii activități infracționale a tânărului.
Cercetat de polițiștii rutieri pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Răcari au depistat un bărbat de 52 de ani, din București, în timp ce conducea un autoturism pe DN 71, în localitatea Răcari, deși avea exercitarea dreptului de a conduce suspendată.
De asemenea, în urma testării cu aparatul etilotest, acesta a prezentat o alcoolemie de 1.41 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibației alcoolice.
Pe numele acestuia a fost întocmit dosar penal pentru comiterea de infracțiuni la regimul rutier.
Poliţiştii Serviciului Rutier au depistat un bărbat de 38 de ani, din Ludești, în timp ce transporta cu o autoutilitară cantitatea de 3.8 m³ de cherestea, esență molid, fără documente justificative de proveniență ori transport.
S-a procedat la sancţionarea contravenţională a bărbatului în conformitate cu Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar materialul lemnos a fost confiscat.
Recomandările Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița pentru o deplasare în siguranță în perioada codului roșu de caniculă
Înainte de a pleca la drum, efectuaţi o verificare tehnică elementară a stării autovehiculului.
Asiguraţi-vă că sistemele de climatizare, iluminare, frânare funcţionează în parametri optimi.
Asiguraţi-vă că presiunea din pneuri este cea indicată. Ţineţi cont de faptul că, la temperaturi ridicate, pe distanţe mai lungi şi viteze mari, creşte considerabil riscul ca pneul să explodeze.
Dacă intenţionaţi să parcurgeţi distanţe mai mari, luaţi în considerare plecarea dis-de-dimineaţă sau seara, când disconfortul termic este mai redus.
Sub nicio formă nu lăsaţi copiii sau animalele de companie în autovehicul când lipsiţi din acesta.
Folosiţi parasolare pe geamurile laterale spate, îndeosebi pentru protecţia copiilor. Aveţi în vedere faptul că partea din spate a habitaclului are întotdeauna o temperatură mai mare decât partea din faţă. Astfel, asiguraţi-vă că sistemul de climatizare este fixat corect şi util pentru toţi ocupanţii maşinii.
Dacă pe parcursul călătoriei, simţiţi/vedeţi fum ieşind de sub capota maşinii, trageţi pe dreapta într-un loc sigur, opriţi motorul, coborâţi, scoateţi din maşină toţi pasagerii şi îndepărtaţi-vă de autoturism.
Nu încercaţi să deschideţi imediat capota întrucât riscul de aprindere este foarte ridicat. Apelaţi obligatoriu la un service specializat. În cazul în care sunt persoane rănite, apelaţi 112.
Asiguraţi-vă că din autovehicul nu vă lipseşte un kit de urgenţă format cel puţin din: suficiente lichide, hrană neperisabilă, cabluri de curent, cabluri de tractare, lanternă funcţională, trusă medicală.
În ceea ce priveşte pietonii, le reamintim că temperaturile ridicate accentuează considerabil oboseala conducătorilor auto, astfel încât recomandarea principală este aceea de a vă asigura foarte bine înainte de a vă angaja în traversarea drumului. Nu traversaţi până când şoferii nu opresc pentru a vă acorda prioritate!
În cazul în care observaţi persoane prăbuşite pe stradă, apelaţi de îndată numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.