24 aprilie 2024

ATENŢIE! Cum vă lasă şarlatanii fără bani prin METODA ACCIDENTUL!

metodaacCOMUNICAT DE PRESĂ

Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Dâmboviţa informează cetăţenii:

Atenţie la metodele de înşelăciune prin telefon, cunoscute sub denumirea de „Accidentul”!

Modul de operare folosit de către infractori la comiterea de înşelăciuni prin metoda” Accidentul” constă în faptul că victimele, de obicei persoane vârstnice, sunt contactate de către persoane necunoscute, care îşi declină calitatea de poliţist sau avocat, după care le aduc la cunoştinţă faptul că o rudă apropiată a produs un accident de circulaţie cu victime, iar pentru a nu fi arestată sau pentru a soluţiona rapid şi favorabil cazul, solicită o sumă de bani.

Astfel, pentru prevenirea unor asemenea situaţii, poliţiştii dâmboviţeni recomandă cetăţenilor:

Manifestaţi prudenţă în cazul în care sunteţi contactaţi telefonic şi nu daţi curs solicitării de a trimite bani persoanelor necunoscute, în ciuda impulsului imediat cauzat de reacţia emoţională.

Verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier – cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare sau sunaţi chiar persoana în cauză pe numărul cunoscut de dumneavoastră. În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile.

Reamintim că, în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. De asemenea, atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

Dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi totuşi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i

acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin, nu mergeţi la aceste întâlniri decât însoţiţi reprezentanţii poliţiei.

Fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini.

În cazul în care sunteţi martorul sau victima unei astfel de infracţiuni, reţineţi cât mai multe detalii şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112.

.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial