Avand in vedere temperaturile ridicate prognozate pentru aceasta luna,temperaturi care pot genera probleme de sanatate atat persoanelor sanatoase , dar mai ales bolnavilor cronici si copiilor , Ministerul Sanatatii face apel la populatie sa respecte recomandarile medicilor privind masurile de urgenta care se iau in caz de canicula. 1)Recomandari cadru pentru prevenirea incidentelor in timpul perioadelor cu temperaturi extreme: -evitati, pe cat posibil,expunerea prelungita la soare intre orele 11-18; -daca aveti aer conditionat reglati aparatul astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura ambientala; -ventilatoarele nu trebuie folosite daca temperatura aerului depaseste 32 grade Celsius; -daca nu aveti aer conditionat in locuinta sau la locul de munca ,petreceti 2-3 ore zilnic in spatii care beneficiaza de aer conditionat; -purtati palarii de soare ,haine lejere si ample din fibre naturale,in culori deschise; -pe parcursul zilei faceti dusuri caldute ,fara a va sterge de apa; -beti zilnic intre 1,5-2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete;
-nu consumati alcool(inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizeaza deshidratarea si diminueaza capacitatea de lupta a organismului impotriva caldurii; -evitati bauturile cu continut ridicat de cofeina(cafea ,ceai , cola)sau de zahar(sucuri racoritoare carbogazoase)deoarece acestea sunt diuretice; -consumati fructe si legume proaspete(pepene galben,pepene rosu, prune,castraveti ,rosii), deoarece acestea contin o mare cantitate de apa; -o doza de iaurt produce aceeasi hidratare ca si un pahar cu apa; -evitati activitatile in exterior care necesita un consum mare de energie(sport,gradinarit); -pastrati contactul permanent cu vecini,rude,cunostinte,care sunt in varsta sau cu dizabilitati,pentru a monitoriza starea lor de sanatate. 2)Masuri pentru limitarea cresterii temperaturii in locuinte: -inchideti ferestrele expuse la soare,trageti jaluzelele si/sau draperiile; -tineti ferestrele inchise pe toata perioada cat temperatura exterioara este superioara celei din locuinta; -deschideti ferestrele seara tarziu ,noaptea si dimineata devreme,provocand curenti de aer pe perioada cat temperatura exterioara este inferioara celei din locuinta; -stingeti sau scadeti intensitatea luminii artificiale; -inchideti orice aparat electro-casnic de care nu aveti nevoie. 3)Recomandari pentru prevenirea aparitiei imbolnavirilor in randul copiilor: Pentru sugari si copiii mici: -realizarea unui ambient normal ,ferit de caldura,umiditate excesiva si curenti de aer; -sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in acesta perioada; -se va realiza hidratarea corespunzatoare,iar pentru sugari,mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita; -copilul va fi imbracat lejer ,cu hainute din materiale textile vegetale ; -nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi si obligatoriu cu palariuta pe cap; -copiii vor primi apa plata sau cu proprietati organoleptice corespunzatoare,ceai foarte slab indulcit,fructe proaspete si foarte bine spalate; -mamele care alpteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare ,ceai slab indulcit ,sucuri naturale de fructe preparate in casa fara adaos de conservanti ; -la cel mai mic semn de suferinta al copilului sau al mamei ,acestia se vor prezenta la medicul de familie care va decide conduita terapeutica; -copiilor prescolari li se vor face dusuri cu apa la temperatura camerei. Pentru copii aflati in tabere: -se vor asigura conditii corespunzatoare de cazare; -alimentele trebuie sa fie proaspete si sa se respecte cat mai riguros normele de igiena; -se va avea grija de hidratarea corespunzatoare a copiilor; -copiii vor fi supravegheati ,iar locul de joaca va fi amplasat la umbra; -scaldatul,acolo unde este cazul, va fi facut sub stricta supraveghere a insotitorului. 4)Recomandari pentru persoanele varstnice si cu afectiuni cronice: -crearea unui ambient care sa nu suprasolicite capacitatea de adaptare a organismului; -hidratarea corespunzatoare cu apa plata sau cu apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare,ceai slab indulcit ,sucuri naturale; -alimentatia va fi constituita mai mult din fructe si legume proaspte; -se vor consuma numai alimente proaspete din magazinele care dispun de instalatii frigorifice functionale de pastrare a alimentelor; -se va evita consumul produselor usor perisabile; -persoanele care sufera de anumite afectiuni isi vor continua tratamentul conform indicatiilor medicului.Este foarte util ca in aceste perioade ,persoanele cu afectiuni cronice ,cardiovasculare,hepatice,renale,pulmonare ,de circulatie,mentale, sa consulte medicul curant in vederea adaptarii schemei terapeutice la conditiile existente; -mentinerea cu rigurozitate a igienei personale prin efectuarea a 4-5 dusuri pe zi. Recomandari pentru persoanele care prin natura activitatilor lor depun un efort fizic deosebit: -acestia vor incerca dozarea efortului in functie de perioadele zilei incercand sa se evite excesul de efort in varfurile de canicula;Daca valorile de temperatura sunt foarte mari,se va stopa activitatea; -se va asigura hidratarea corespunzatoare cu apa minerala ,apa plata sau cu proprietati organoleptice corespunzatoare,ceai slab indulcit ,sucuri naturale din fructe; -este total contraindicat consumul de cafea si alcool in acesta perioada; -utilizarea unui echipament de lucru corespunzator, din materiale vegetale si care sa includa si o protectie a capului de efectele caldurii excesive; 5)Recomandari pentru angajatori: -reducerea intensitatii si a ritmului activitatilor fizice; -asigurarea ventilatiei la locul de munca; -alternarea efortului dinamic cu cel static; -alternarea perioadelor de lucru cu perioadelor de repaus in locuri umbrite ,cu curenti de aer; -asigurarea apei minerale adecvate,cate 2-4 litri /persoana/zi; -asigurarea echipamentului individual de protectie; -asigurarea de dusuri.