Indisciplina bicicliștilor, sancționată de polițiști
Polițiștii de la rutieră, sprijiniți de efective de ordine publică, au acționat pentru identificarea și sancționarea bicicliștilor care nu respectă normele rutiere.
Astfel, 799 de bicicliști au fost sancționați pentru abaterile comise, dintre care 28 pentru neportul vestei reflectorizante.
Vă informăm că în perioada ianuarie-aprilie 2017, pe raza județului Dâmbovița, indisciplina bicicliștilor a determinat producerea a patru accidente rutiere grave, soldate cu decesul unei persoane și rănirea gravă a altor trei și 11 accidente rutiere ușoare.
Activități preventive ale polițiștilor de la Serviciul Rutier
Pe parcursul acestei săptămâni, polițiștii de la Serviciul Rutier derulează activități informativ-preventive pentru reducerea gradului de victimizare a cetățenilor prin accidente de circulație.
În zilele de 22 și 24 mai, polițiștii rutieri s-au întâlnit cu personalul de la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița și cu efective din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița.
Acestora le-au fost transmise recomandări și sfaturi utile pentru deplasări în siguranță pe drumurile publice.
De asemenea, elevii de la Școala Gimnazială Matei Basarab și preșcolarii de la Grădinița Dorothy, ambele din Târgoviște, au fost beneficiarii unor lecții de educație rutieră.
Prin jocuri și concursuri, cei mici și-au însușit regulile de circulație pe care trebuie să le respecte în calitate de pietoni și bicicliști.
Polițiștii de la prevenire alături de copii şi tineri în cadrul campaniei “ȘCOALA ALTFEL”
În această săptămână, polițiștii din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au organizat o serie de activități în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, în cadrul campaniei Școala Altfel.
Astfel, la sediul Centrului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Dâmboviţa, poliţiştii s-au întâlnit cu elevii de ciclul primar, gimnazial și liceal din mai multe unități de învățământ din județ.
Polițiștii le-au oferit informaţii referitoare la tipurile de comportament care trebuie adoptate pentru a nu deveni victime ale unor infracţiuni sau pentru a nu urma calea delicvenţei juvenile.
Poliţia rutieră reaminteşte cetăţenilor faptul că pentru a conduce pe drumurile publice un moped este necesar ca acesta să fie înregistrat în circulaţie și să se deţină permis de conducere categoria AM
Poliţiştii din Raciu au depistat un tânăr de 18 ani în timp ce conducea un moped pe raza localității Siliștea, deși nu poseda permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit că mopedul nu era înregistrat în circulație.
De asemenea, alți doi bărbați sunt cercetați de polițiștii găeșteni, după ce au fost depistați în timp ce conduceau mopede neînregistrate în circulație ori nu posedau permise de conducere.
Pe numele lor, au fost întocmite dosare penale pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice.
Poliţiştii recomandă conducătorilor de mopede să respecte cu stricteţe regulile de circulaţie şi să poarte întotdeauna casca de protecţie.
De asemenea, este recomandat ca pe durata deplasărilor să se concentreze în permanenţă asupra traficului şi să nu conducă sub influenţa alcoolului.
Pe lângă posibilitatea producerii unui accident rutier, şoferii care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice riscă şi închisoarea de la unu la cinci ani, aceasta fiind sancţiunea prevăzută de lege pentru cei depistaţi în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge.
Este indicat să adapteze în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile de drum şi trafic, să semnalizeze orice schimbare a direcţiei de mers şi să se asigure temeinic înainte de a începe manevra în sine.
Totodată, se recomandă să fie previzibili şi să nu facă slalom printre autovehicule, schimbând frecvent banda de circulaţie şi să păstreze o distanţă corespunzătoare faţă de autovehiculele care circulă în faţa lor.
Acțiune pe linie de silvicultură
Polițiștii de la Serviciul de Ordine Publică, în colaborare cu specialiști ai Gărzii Forestiere Ploiești, au efectuate controale pe raza județului Dâmbovița pentru verificarea legalității operațiunilor cu material lemnos.
În urma neregulilor descoperite, polițiștii au aplicat două sancțiuni contravenționale pentru încălcarea prevederilor Legii 171/2010 privind constatarea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare de 3.500 de lei.
Totodată, au fost confiscați aproximativ 55 mᶟ de material lemnos, în cuantum de 29.427 de lei.
Acțiuni ale polițiștilor găeșteni
Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Găești și de la secțiile de poliție din arondare au acționat pentru depistarea și sancționarea faptelor antisociale și a indisciplinei participanților la traficul rutier.
În cadrul activităților, polițiștii au verificat 215 autovehicule, au legitimat 325 de persoane și au aplicat 302 sancțiuni contravenționale, în cuantum total de 72.500 de lei.
Din totalul amenzilor, 287 au fost pentru nerespectarea regulilor de circulație, una la Legea 171/2010 privind contravențiile silvice, una pentru încălcarea regimului armelor și munițiilor și 12 la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică.
Ca măsură complementară, polițiștii au reținut un permis de conducere și au retras două certificate de înmatriculare și două seturi de plăcuțe de înmatriculare.
Exemplu:
În urma unor verificări la domiciliul unui bărbat, polițiștii au stabilit că acesta nu păstrează arma și muniția în condițiile prevăzute de lege.
Cel în cauză a fost sancționat contravențional în conformitate cu prevederile Legii 295/2004, urmând a fi dispuse și măsuri complementare.