vin. sept. 20th, 2024

barajp„Am avut o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi înainte de asta am avut o discuţie aplicată pe problemele de la Pucioasa, legate de alimentarea cu apă, discuţie la care au participat reprezentanţi ai Companiei Naţionale Apele Române, respectiv directorul tehnic al Apelor Române Buzău, directorul Sistemului Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică, Compania de Apă, iar întâlnirea a fost condusă de prefectul judeţului, ca preşedinte al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă. Care este situaţia?!

De la evenimentele întâmplate în prima parte a acestui an, realizăm o monitorizare continuă, prin Direcţia de Sănătate Publică, prin Compania de Apă şi prin Secţia Companiei Apele Române, a calităţii apei livrate populaţiei. Am fost sesizaţi pe data de 1 noiembrie 2016 de către Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa că există în imediata vecinătate a prizei de apă, în zona definită conform Hotărârii Guvernului 930/2005 ca zonă de protecţie sanitară cu regim sever a sursei de apă, a unei cantităţi importante de deşeuri de origine naturală şi antropică, deşeuri care poluează apa lacului de acumulare şi pot conduce la apariţia de evenimente de sănătate publică.

Am mobilizat salariaţi din Secţia de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa, de la Compania de Apă din Târgovişte şi s-a implicat alături de cele două instituţii Primăria Pucioasa, care a apelat la câţiva cetăţeni care au mijloace de transport pe apă şi care ne vor sprijini în acţiunea de curăţare, mai ales în zona amprizei, în zona unde Compania de Apă îşi asigură apa. Vom face această activitate în timpul zilei, între orele 9:00 şi 14:00, pentru a da posibilitatea apei să se limpezească după ora 14:00 şi să nu generăm probleme pentru populaţia din Pucioasa şi localităţile limitrofe.

Deşi am făcut trei demersuri până astăzi la Guvernul României pentru un sprijin financiar de circa 2 milioane de lei, necesar finalizării lucrărilor la conducta de apă de la Răteiu, cu o prelungire până la Pucioasa, demersurile au rămas fără răspuns. Am avut un prim proiect de Hotărâre de Guvern semnat şi de mine şi de prefectul de atunci, Ioan Marinescu, în luna martie 2016, la care nu am primit niciun răspuns. Am reluat demersul în luna iunie 2016 şi am primit recent un răspuns în care ni se spune că solicitarea noastră a fost respinsă de Ministerul Finanţelor.

Solicitarea noastră privea acordarea de bani din Fondul de Rezervă al Guvernului, neoficial mi s-a spus că Guvernul Cioloş a luat decizia să nu sprijine nicio comunitate locală din Fondul de Rezervă pentru că au multe solicitări şi atunci mai bine nu sprijină pe nimeni. Am revenit cu un nou proiect de Hotărâre de Guvern pe data de 31 octombrie 2016, după ce am avut o discuţie cu actualul ministru de Interne, Ioan Dragoş Tudorache, şi cu secretarul de stat Raed Arafat, dar nu avem încă un răspuns la acest demers, probabil că în următoarea lună vom vedea dacă Guvernul acesta este totuşi dispus să spijine autorităţile locale în asigurarea stării de sănătate a populaţiei din Pucioasa şi zona limitrofă. Este vorba de 40.000 de consumatori.

Vă mai precizez că domnul primar al oraşului Pucioasa are o abordare constructivă, că a făcut în aceste zile demersuri şi pregăteşte un proiect care să ne permită să preluăm apă din conductele unei societăţi comerciale private din zona Fieni, Berevoieşti, trebuie o conductă de 3 kilometri pe care să o realizăm cu suportul financiar al Consiliului Local şi al Consiliului Judeţean. M-am angajat faţă de domnul primar că voi acorda şi eu un sprijin financiar pentru realizarea acestui proiect, precizându-vă de la început că apa este mai bună decât cea din lac, din punct de vedere calitativ, dar sigur, pentru că este o apă brută necesită prelucrare prin Compania de Apă.

Deşeuri în lacul de acumulare se strâng de fiecare dată când sunt viituri, este rezultatul modului în care cetăţenii înţeleg să protejeze mediul, dar la momentul acesta lucrurile au fost considerate de cei de la DSP că ar depăşi o limită, să spunem normală, cu influenţe negative asupra regimului sanitar al zonei de protecţie pentru sursa de apă de la Pucioasa”, a declarat la faţa locului preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

„Cred că această iniţiativă a preşedintelui Consiliului Judeţean, pe care noi o susţinem cu toate forţele noastre, este binevenită, trebuie să igienizăm această zonă foarte frumoasă. Mai departe, legat de ceea ce se întâmplă pe acest baraj deţinut şi administrat de Apele Române, noi suntem doar vecini cu dânşii şi din păcate beneficiarii unei ape de slabă calitate în momentul de faţă.

Varianta pentru aducerea apei de la Fieni a fost luată în calcul şi în ianuarie-februarie, când a apărut problema apei la Pucioasa. Este o abordare un pic diferită faţă de momentul de atunci, noi am început demersurile printr-un lucru, cred eu esenţial, s-au prelevat mostre de apă din conducta de la Elsid, s-au făcut verificările, s-au făcut încercări, probe, iar apa este de câteva ori mai curată decât cea din baraj, fiind undeva la limita superioară clasei de ape brute A1, deci nu există termen de comparaţie şi cred că merită să abordăm acest subiect pentru că noi ne-am făcut temele.

Este vorba despre o investiţie de maximum 150.000 de euro plus TVA, deci în jur de 180.000 euro cu totul. Am făcut filmări cu drona, am făcut verificări pe teren, o să facem şi o ridicare topo amănunţită şi mai departe o să discutăm cu toţi factorii implicaţi.

În momentul de faţă, noi am avut discuţii cu proprietarul microhidrocentralei, se cheamă MHC Water Power, cu mici condiţii a fost de acord cu preluarea apei din sistemul dânsului, ne asigură un debit foarte bun, ne asigură o calitate a apei net superioară celei actuale şi eu nu văd de ce să nu continuăm această investiţie pentru că ştiţi foarte bine ce se întâmplă iarna, când clostridium, fiind o bacterie anaerobă, în momentul în care îngheaţă barajul, se dezvoltă exponenţial şi mi-e teamă că riscul din ianuarie-februarie va reapărea.

Nu ne putem permite acest lucru, avem sprijinul Consiliului Judeţean şi cred că este momentul ca împreună să facem acest effort, pentru că nu putem să stăm după actualul Guvern, să ne răspundă la solicitările noastre peste două luni, după ce i se termină mandatul. Este strigător la cer ca 40.000 de locuitori din această zonă să stea la mâna unor oameni care nu sunt conştienţi de necesitatea apei potabile.

Mi se pare incredibil, este o resursă primordială pentru orice om. Gândiţi-vă ce ar însemna o «bidoniadă» iar prin Pucioasa şi un trafic de găleţi, nici nu vreau să-mi imaginez”, a declarat primarul oraşului Pucioasa, Constantin Ana.