25 aprilie 2024
Angajatorii dâmboviţeni, stimulaţi să angajeze absolvenţi şi persoane trecute de 45 de ani

Angajatorii dâmboviţeni, stimulaţi să angajeze absolvenţi şi persoane trecute de 45 de ani

Comunicat de presa

Subvenţionarea locurilor de muncă -Măsură activă de stimularea ocupării forţei de muncă-

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa aminteşte agenţilor economici interesaţi să angajeze personal, o parte dintre facilităţile acordate de Legea 76/2002 actualizată, care fac referire la subvenţionarea locurilor de muncă pentru absolvenţi şi persoane cu vârsta peste 45 de ani sau unici susţinători ai familiilor monoparentale.

Astfel, angajatorii sunt stimulaţi dacă:

• încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din anul curent ( 2012-2013) (art. 80 din Legea 76/2002 actualizată), sunt scutiţi pe o perioadă de 12 luni de plata contribuţiilor datorate la bugetul asigurărilor pentru şomaj, aferentă absolvenţilor încadraţi şi primesc lunar, pe această perioadă, pentru fiecare absolvent:

– o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă ( valoarea indicatorului social de referinţă este la acest moment 500 lei), pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau al şcolilor de arte şi meserii;

– o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;

– o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă pentru absolvenţii de învăţământ superior.

• încadrează în muncă pe durată nederminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute mai sus pe o perioadă de 18 luni.

În acest context, considerăm că este important de reţinut şi ceea ce prevede art. 83 din legea mai sus menţionată :

– angajatorii care încadrează absolvenţi in condiţiile art. 80 sunt obligaţi sa menţină raporturile de munca sau de serviciu ale acestora cel puţin 3 ani de la data încheierii convenţiei.

Absolvenţii pot fi încadraţi in condiţiile art. 80, o singura data pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

În anul 2012 AJOFM Dâmboviţa a încheiat 64 de convenţii în vederea subvenţionării a 82 de locuri de muncă pentru absolvenţi, dintre care 39 cu studii superioare, 38 pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal, iar 5 pentru persoane cu dizabilităţi.

De asemenea, în baza convenţiilor încheiate de către angajatori cu AJOFM Dâmboviţa, pot fi subvenţionate locuri de muncă dacă:

• încadrează persoane cu varsta peste 45 de ani sau parinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale (art.85).

În acest caz, se acorda o subventie lunara timp de 12 luni însumând indicatorul social de referinţă în vigoare.

Scutirea de la plata contribuţiei datorată la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru persoanele încadrate, este prevăzută şi în acest caz.

În anul 2012, au fost încheiate 180 de convenţii prin care, 240 de persoane din această categorie au fost încadrate prin subvenţionarea locului de muncă.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial