1 mai 2024
Angajată a APIA Târgovişte, a intrat pe mâna DNA! Făcea jonglerii cu fondurile europene!

Angajată a APIA Târgovişte, a intrat pe mâna DNA! Făcea jonglerii cu fondurile europene!

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpatei BĂNUŢĂ FLORICA, funcţionar în cadrul Agenţiei de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură – Centrul Local Târgovişte, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 12 mai 2007, inculpata Bănuţă Florica, în calitate de consilier la A.P.I.A – Centrul Local Târgovişte, a determinat un număr de nouă persoane din comuna Băleni, judeţul Dâmboviţa, să formuleze cereri de acordare de sume de bani alocate prin Fondul European de Garantare Agricolă (F.E.G.A.) cunoscând că persoanele respective nu sunt îndreptăţite să primească astfel de fonduri. Inculpata a redactat cererile de plată şi a contribuit la întocmirea documentaţiei pe care a depus-o personal la A.P.I.A – Centrul Local Târgovişte. Inculpata le-a dat asigurări că aceasta este o modalitate legală de a obţine sume de bani în folosul comunităţii ( ex. întreţinerea islazului comunal) deşi ştia că niciuna dintre persoanele care au formulat cereri nu aveau drept de folosinţă a terenurilor pentru care au solicitat subvenţie. Ca urmare a celor nouă cereri, persoanele respective au încasat în mod necuvenit suma totală de 53.644,56 lei (echivalentul a aproximativ 16.393 euro) din Fondul European pentru Garantare în Agricultură, bani pe care i-au restituit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Târgovişte.

9. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatei SIMINEANU MARIA, administrator al S.C. „PLANTAGO MEDIA” S.R.L. Medgidia, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2001 – 2004, inculpata Simineanu Maria, administrator al S.C. „PLANTAGO MEDIA” S.R.L. Medgidia, a înregistrat în actele contabile ale firmei sale atât cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale, cât şi operaţiuni fictive (achiziţii de cereale sau servicii de transport mărfuri), în scopul de a nu plăti sau de a diminua impozitul şi taxa. În concret, societatea a înregistrat în evidenţa contabilă cheltuieli cu marfă şi servicii de transport cu marfă pe bază de facturi fiscale emise de pretinse societăţi comerciale care fie nu sunt înregistrate sau sunt radiate din registrului comerţului, fie se aflau în procedura de lichidare şi/sau dizolvare, fie nu sunt înregistrate la organul fiscal ca plătitoare de taxă pe valoarea adăugată.

În această modalitate, inculpata a creat în dauna bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 8.077.727 lei (echivalentul a 2.610.575 euro), reprezentând impozit pe profit, impozit pe veniturile microîntreprinderilor şi T.V.A. Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin Direcţia Generală a Finanţelor Publice Constanţa, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma totală de 12.590.129 lei, reprezentând debit principal şi accesorii. Nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatei.

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial