lun. dec. 23rd, 2024

“Şeful Poliţiei din Titu s-a ales cu eticheta de „amic al infractorilor“ în urma unei manipulări de presă aruncate pe piaţă de un blog şi preluată de televiziunile de ştiri. Comisarul-şef Laurenţiu Cucuteanu este cercetat disciplinar de către conducerea IPJ Dâmboviţa pentru încălcarea codului deontologic al poliţistului. Experiment: se tastează pe Google „şeful Poliţiei Titu”. Toate site-urile de pe primele cinci pagini conţin aceeaşi ştire din luna februarie anul acesta, cu mici diferenţe de topică – „Şeful Poliţiei din Titu, Laurenţiu Cucuteanu, a fost la Istanbul cu un om de afaceri pe care îl ancheta” (Realitatea TV) sau „Şeful Poliţiei din Titu, la plimbare prin Istanbul cu fostul patron al unei fabrici ilegale de ţigarete” (Antena 1 şi Antena 3).

Comisarul-şef Laurenţiu Cucuteanu a fost într-o excursiela Istanbul, organizată de clubul de fotbal Chindia Târgovişte în perioada 11-13 februarie. În aceeaşi excursie a fost şi Dan Ciobanu, om de afaceri din Titu şi patronul televiziunii locale Columna TV, care ar fi fost anchetat, în octombrie 2010, tocmai de poliţistul Cucuteanu într-un dosar privind o fabrică ilegală de ţigări. În urma acestor informaţii, apărute pe 21 februarie, Laurenţiu Cucuteanu a fost supus unei achete interne a IGP, ale cărei rezultate urmează a fi făcute publice.

Surse din IGP ne-au sugerat însă că la mijloc ar putea fi vorba şi de o răzbunare prin intermediul presei, drept pentru care am încercat să aflăm circumstanţele în care poliţistul şi omul de afaceri au ajuns la Istanbul şi modul în care s-a născut şi propagat informaţia din presă.

Fonfleul – naşterea şi creşterea

La opt zile după încheierea excursiei de la Istanbul, pe 21 februarie, pe site-ul www.clicktgv.ro coordonat de ziaristul Mihai Eremia, corespondentul de Dâmboviţa al Antenei 1, apare pentru prima dată informaţia care face în modul arătat mai sus legătura dintre Laurenţiu Cucuteanu şi Dan Ciobanu. „Printre cei care au fost plecaţi în Turcia se numără şi şeful Poliţiei oraşului Titu, comisar-şef Laurenţiu Cucuteanu, care în urmă cu câteva luni făcea cercetări în cazul fabricii ilegale de ţigări de la Titu, de pe moşia lui Dan Ciobanu”, scria atunci Mihai Eremia.

Articolul este însoţit de un material filmat, cu o durată de 11.32 de minute, în care este prezentată delegaţia dâmboviţeană care a însoţit echipa Chindia Târgovişte în Turcia. În două secvenţe scurte ale filmului, Cucuteanu şi Ciobanu apar în acelaşi cadru, însă la distanţă unul faţă de celălalt şi fără să-şi vorbească. A doua zi, pe 22 februarie, informaţia este preluată de Antena 3, însoţită de aceleaşi imagini, dar cu o abordare mult mai severă: “Prieteniile dintre oamenii legii şi infractori continuă să iasă la lumină. Antena 3 a intrat în posesia unei fotografii în care şeful postului de Poliţie din Titu, Laurenţiu Cucuteanu, se plimbă în Istanbul alături de un fost patron al unei fabrici ilegale de ţigarete, Dan Ciobanu”.

Ştirea a fost redactată de Mihai Eremia, corespondentul de Dâmboviţa al Antenei 1,însă – spune el – „partea în care Dan Ciobanu este numit «fost patron de fabrică ilegală de ţigări» nu-mi aparţine mie, ci colegilor de la Bucureşti”. Tot la 22 februarie, ştirea apare şi pe site-ul Realitatea TV, cu o interpretare similară: „Un poliţist din judeţul Dâmboviţa merge în excursii cu cel pe care îl anchetează”. Apoi, toate ziarele au concluzionat că omul de afaceri Dan Ciobanu este un infractor şi poliţistul Laurenţiu Cucuteanu merge în excursii cu infractorul.

Ce n-a apărut în presă

Preşedintele clubului de fotbal Chindia Târgovişte, fostul mare arbitru Ion Crăciunescu, ne-a relatat circumstanţele în care a avut loc excursia. „Echipa a fost într-un turneu de pregătire în Antalya în perioada 10-23 februarie, iar la 11 februarie am jucat un meci amical cu Galatasaray la Istanbul, unde am stat trei zile. Am invitat 57 de persoane – primari, ziarişti, parlamentari, oameni de afaceri. Vă spun sigur: nici domnul Cucuteanu nu ştia cine va veni la Istanbul şi nici domnul Ciobanu. Nici eu nu-i ştiam pe toţi”, a spus preşedintele Chindiei.

El a adăugat că excursia n-a fost un plocon, ci a costat 600 de euro de persoană, preţ plătit de toţi cei prezenţi. Comisarul-şef Laurenţiu Cucuteanu a declarat la un moment dat că nu cunoştea componenţa delegaţiei pentru Istanbul şi nici nu ştia despre prezenţa lui Dan Ciobanu. Declaraţia a trecut neobservată, fiind preferată cea a purtătorului de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, Mihaela Savu, potrivit căreia „se efectuează cercetări, urmând să stabilim dacă Laurenţiu Cucuteanu se face vinovat de încălcarea unei norme interne”. Dan Ciobanu nici n-a fost întrebat. Dar, contactat de “Adevărul”, a susţinut acelaşi lucru: “Eu am fost invitat de clubul Chindia şi nu ştiam cine va mai însoţi echipa în Turcia”.

Ancheta şi anchetatorii

Dar ce legătură are Dan Ciobanu cu fabrica ilegală de ţigări? Fabrica de la Titu a constituit obiectul investigaţiilor IPJ Dâmboviţa şi ale Gărzii Financiare, ancheta fiind ulterior preluată de procurorii DIICOT. La 6 octombrie 2010 a avut loc descinderea în urma căreia a fost descoperită fabrila ilegală de ţigări, la care Poliţia din Titu a participat doar cu oameni de ordine, pentru protecţia ofiţerilor IPJ Dâmboviţa şi a comisarilor de la Garda Financiară.

Clădirea în care funcţiona fabrica aparţine lui Dan Ciobanu şi e administrată de fratele său, Lucian Ciobanu. Acesta din urmă a închiriat spaţiul respectiv unei firme din Bucureşti care l-a transformat în fabrică ilegală de ţigări. Singurii urmăriţi penal în acest dosar sunt reprezentanţii societăţii bucureştene şi Lucian Ciobanu, care are interdicţia de a părăsi ţara. „Aştept din zi în zi să-mi vină hârtia de la Parchet care confirmă că n-am nicio calitate în dosar. Apoi voi acţiona în judecată Antena 3, Realitatea TV şi toate ziarele şi site-urile care m-au făcut infractor. Niciun ziarist nu m-a sunat să-mi ceară punctul devedere”, ne-a precizat Dan Ciobanu.

600 de euro de persoană a costat excursia la Istanbul în compania echipei Chindia Târgovişte.

“Am invitat 57 de persoane – primari, ziarişti, parlamentari, oameni de afaceri. Vă spun sigur: nici eu nu-i ştiam pe toţi.”
Ion Crăciunescu
preşedinte la Chindia Târgovişte
Traseul filmului „compromiţător”

În deplasarea de la Istanbul a fost prezent un singur cameraman, freelancer: Relu Dumitrică. Acesta a filmat întregul eveniment şi, potrivit înţelegerii, a predat caseta clubului Chindia Târgovişte. Ulterior, clubul a oferit filmul televiziunilor locale din Dâmboviţa pentru ştirile sportive.

„Filmul meu a ajuns la Mihai Eremia (corespondent Antena 1) de la cameramanul Loredan Bouroşu, care lucrează şi la Dâmboviţa TV, dar şi cu Eremia la Antena 1 Târgovişte”, ne-a spus Relu Dumitrică. Pe de altă parte, Mihai Eremia susţine că are filmul de pe Youtube. Filmul este, într-adevăr, şi pe Youtube, dar a fost postat chiar de site-ul său, clicktgv.ro, în aceeaşi zi de 21 februarie.

A fost răfuială între poliţişti?

Laurenţiu Cucuteanu

În timpul documentării acestui caz s-a născut o altă ipoteză: campania declanşată împotriva comisarului-şef Cucuteanu ar fi fost inspirată tot de un poliţist. La 14 decembrie 2010, site-ul local de ştiri sock.ro, aparţinând ziaristului ProTV Dâmboviţa Marius Buga, publică în exclusivitate informaţia potrivit căreia comisarul-şef Sorin Păun, adjunctul şefului IPJ Dâmboviţa, acuzat că ar fi bătut mai mulţi tineri, ar urma să fie înlocuit din funcţie cu Laurenţiu Cucuteanu, şeful Poliţiei Titu.

În aceeaşi zi, Mihai Eremia publică pe clicktgv.ro un articol din care reise că Sorin Păun urmează să fie sabotat şi schimbat din funcţie pentru că anchetele sale „au deranjat persoane sus-puse” din judeţ. La 16 decembrie 2010, Eremia revine cu un articol cu tentă negativă despre Laurenţiu Cucuteanu, iar la 21 februarie 2011 iese pe piaţă cu filmul de la Istanbul care ulterior a făcut carieră la televizor. „Comisarul-şef Sorin Păun şi Mihai Eremia sunt prieteni”, spun ziariştii din Târgovişte contactaţi de „Adevărul”. „Îl cunosc pe Mihai aşa cum îi cunosc pe toţi ziariştii acreditaţi”, susţine comisarul-şef Sorin Păun”.

SURSA – Adevărulhttp://www.adevarul.ro/actualitate/social/Politist_in_capcana_de_presa_0_459554388.html