28 septembrie 2022
Actorul Ion Dichiseanu s-a stins din viaţă la 87 de ani. “Dumnezeu mi-a dat mai mult decât mi-am imaginat!”

Actorul Ion Dichiseanu s-a stins din viaţă la 87 de ani. “Dumnezeu mi-a dat mai mult decât mi-am imaginat!”

După 60 de ani de carieră, zeci de filme, și, de ce nu, multe momente spumoase, ne despărțim de încă un nume important al scenei românești.

Actorul Ion Dichiseanu s-a stins din viață joi după-amiază la Spitalul Floreasca din Capitală, după multe luni de suferință. Avea 87 de ani.

Ion Dichiseanu părăsește și el scena după 60 de ani de carieră.

Vesel, politicos și elegant, Ion Dichiseanu a știut mereu să își ascundă durerea. Suferea de insuficiență renală și respiratorie, iar la finele anului 2020 a fost internat de urgență la Spitalul Floreasca din Capitală, din cauza unei infecții.

Recent, fiica actorului, Ioana, a postat un mesaj pe rețelele sociale prin care le cere oamenilor să se roage pentru sănătatea tatălui ei. Joi , la ora 14, inima lui a încetat să mai bată. Avea 87 de ani.

Născut la Adjud în 1933, Dichiseanu s-a remarcat inițial pe scena Teatrului Nottara. Au urmat filmele cu zecile. Rolul din cunoscutul serial romanesc “Toate pânzele sus” rămâne un reper pentru cariera sa.

Cristian Șofron, actor”Ion Dichiseanu cred că a fost un om bun, un om cald, un prieten bun și o să mă gândesc întotdeauna la el cu mare drag. Eu sper ca noua corabie pe care este acum Ion Dichiseanu să îl ducă pe tărâmuri mai bune, într-o lume mai bună. Drum bun, Ion Dichiseanu! Drum bun, Pierre Vaillant!”

Cunoscute sunt și rolurile din ”Tunelul”, ”Titanic Vals”, ”Pistruiatul” sau ”Revanșa”. 

Marinela Țepuș, director Teatru Nottara”Toți l-am prețuit pe maestrul Dichiseanu și cu dumnealui, cu domnia sa dispare o lume. De data aceasta, maestru este cuvântul potrivit, pentru că era un om extraordinar de talentat, era frumos, era deștept și bucura și ochiul și mintea și sufletul deopotrivă.”

Ion Haiduc, actor”A fost un om extraordinar, extraordinar, o specie pe cale de dispariție, un boem, generos, ca actor, ca om. Teatrul e plin de povești cu el și despre el, plin de fotografii.”

De-a lungul timpului, actorul și-a construit și o reputație de Don Juan. Povestea de dragoste cu Sara Montiel a făcut înconjurul lumii. Fermecătoarea actriță care s-a iubit și cu scriitorul Ernest Hemingway, dar și cu rebelul James Dean îi spunea lui Dichiseanu – John Dicksen.

Dar marea lui dragoste a fost Simona Florescu, femeia cu 34 de ani mai tânără care i-a devenit soție și care i-a dăruit unicul copil, pe Ioana.

Ion Dichiseanu: “Când a venit Ioana pe lume eram cu totul, fugeam de la repetiții să o iau. Doamne Dumnezeule. Ziceam, stați așa, faceți voi, mă duc să o iau de la școală pe Ioana.

Reporter: ”Cum a fost ca tată?”

Ioana Dichiseanu: ”Să știi că a fost destul de autoritar. Cel mai bun tată pe care l-aș fi putut avea.”

Mariajul cu Simona Florescu a luat sfârșit după 22 de ani, dar Dichiseanu a continuat să rămână un bărbat șarmant și un actor util, așa cum i-a plăcut lui să se considere.

În 2017 actorul a primit premiul Gopo pentru întreaga sa carieră.

Ion Dichiseanu a fost decorat la Cotroceni cu Ordinul Național “Serviciul Credincios” în grad de ofițer pentru întreaga carieră.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

sursa – Pro TV

fb-share-icon20
Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial