mie. dec. 25th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_politiePeste 560  de sancţiuni contravenţionale, aplicate de poliţiştii rutieri

În perioada 13-15 iunie a.c., poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier  şi a formaţiunilor de profil, în colaborare cu efective de ordine publică, au desfăşurat o acţiune pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în special a celor produse pe fondul nerespectării prevederilor legale privind viteza de deplasare pe drumurile publice.

Acţiunile poliţiştilor au avut drept scop depistarea, identificarea şi sancţionarea participanţilor la trafic care încalcă prevederile legale, în principal prin depăşirea limitei legale de viteză sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere.

În urma abaterilor depistate în trafic, poliţiştii rutieri au constatat  9 infracţiuni, din care 8 contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice şi au aplicat 568 de sancţiuni contraveţionale, a căror valoare se ridică la peste 91 400 de lei.

371 de conducători auto au fost sancţionaţi contravenţional pentru depăşirea regimului legal de viteză.

Totodată, poliţiştii au retras 2 certificate de înmatriculare şi au reţinut 11 permise de conducere, din care 4 pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 4 pentru efectuarea neregulamentară a manevrei de depăşire şi 1 pentru conducerea pe drumurile publice a autovehiculului sub influenţa băuturilor alcoolice.

Prin acţiunile desfăşurate, poliţia dâmboviţeană urmăreşte reducerea evenimentelor rutiere grave, produse pe fondul nerespectării normelor legale cu

privire la circulaţia pe drumurile publice, în special a celor care reglementează regimul legal de viteză şi încurajarea participanţilor la trafic să adopte un comportament responsabil şi să respecte regulile de circulaţie.

politie-scandal-barInfracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, cercetate de poliţiştii dâmboviţeni

În ziua de 15 iunie a.c., poliţiştii  au depistat pe raza judeţului trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 18 şi 72 de ani, în timp ce conduceau autovehicule pe drumurile publice, fără a poseda permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Pe numele acestora, poliţiştii au întocmit dosare penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care nu posedă permis de conducere”, urmând ca la finalizarea cercetărilor să fie propusă soluţie legală prin Parchet.

De asemenea, un tânăr, de 29 de ani, din municipiul Târgovişte, este cercetat de poliţişti pentru comiterea infracţiunii de „conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice”, după ce a fost depistat la volanul autoturismului, având o alcoolemie de 0,48 mg/l alcool pur în aerul expirat, în urma testării cu aparatul etilotest.

Cel în cauză a fost condus la spital pentru prelevarea de mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.

www.mariusbuga.ro_images_pucploRecomandări ale poliţiştilor rutieri pentru o deplasare sigură în condiţii de ploaie şi vânt puternic

Pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul fenomenelor meteorologice nefavorabile, conducătorii auto trebuie să adopte o conduită preventivă şi să circule cu viteză redusă, adaptată în permanent la condiţiile de carosabil.

Totodată, se recomandă şoferilor să mărească distanţa de siguranţă în mers, să utilizeze luminile de întâlnire şi să evite efectuarea manevrelor în trafic (depăşiri, treceri de pe o bandă pe alta, etc.) fără o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, este util ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă.

În condiţiile unui trafic aglomerat, ploaia poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. În această situaţie, recomandăm conducătorilor auto să nu depăşească coloana de autovehicule oprite la semafor.

Referitor la circulaţia în condiţii de vânt puternic, conducătorii auto trebuie să-şi sporească prudenţa pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu

vehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.

De asemenea, trebuie evitate oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.

În această perioadă, poliţiştii sfătuiesc conducătorii  auto să acorde o atenţie deosebită pietonilor. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, se ascund sub umbrele, privesc mai puţin în jur şi nu se asigură la traversare.

Pietonilor li se recomandă să circule numai pe trotuare, să traverseze strada prin  locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de a traversa a fost observată de către şoferi.