29 martie 2024
Accidentul vascular cerebral poate fi tratat optim în 4-6 ore. Cum trebuie să procedăm

Accidentul vascular cerebral poate fi tratat optim în 4-6 ore. Cum trebuie să procedăm

62156834Accidentul vascular cerebral poate fi tratat optim în 4-6 ore de la apariţia simptomelor. Dacă le recunoaşteţi în cazul unui membru al familiei ori în cazul unui coleg, sunaţi de urgenţă la 112. Timpul e cel mai important!

Cel mult 6 ore – în acest interval de timp, un pacient care suferă un accident vascular cerebral poate să primească optim ajutor. Şi să nu rămână, ulterior, cu deficite.

Orice asimetrie nouă apărută la nivelul feței, dificultăţi în vorbire, amorţeli care nu trec – toate sugerează o problemă vasculară la nivelul creierului. E rezolvabilă, dacă sunaţi imediat la 112.

Accidentul vascular cerebral ischemic înseamnă că un vas din creier este blocat de un tromb. Porţiunea, pe care o iriga, nu mai primeşte oxigen şi nici nutrienţi. În cel mult 6 ore de la acest eveniment biologic nedorit, medicii pot interveni optim să extragă trombul. Şi să permită sângelui să să circule normal în creier. De ce timpul este vital?

Lucian Mărginean medic primar neuro-radiologie intervenţională: ”Dau de multe ori exemplu cu o grădină de flori la care am oprit irigaţia. În primele ore florile se ofilesc, dar vor muri apoi. Dacă le ud după ce au murit, e ireversibil. Dar pot să le dau apă când se ofilesc pot să le dau vitalitatea şi să fie din nou grădina cu flori”.

De aceea, în accidentul vascular cerebral, dacă primti ajutor medical specializat în timp, nu rămâneţi cu deficite neurologice. Ce pot observa apropiaţii? Vorbiţi stâlcit. Sau fața se deformează. Sau apar amorţeli în mâini ori în picioare, care nu dispar. Ce se întâmplă într-un serviciu de neuro-radiologie intervenţională:

Lucian Mărginean medic primar neuro-radiologie intervenţională: ”Intrăm până în vasele din creier, până acolo unde avem acel dop, acel cheag de sânge, îl scoatem afară şi dăm drumul la circulaţie sângelui şi refacem creirul. Sună foarte simplu, problema este să ajungă în timp util!”

În lipsa aceste intervenţii, pacientul rămâne cu deficite neurologice severe.

În prezent, există centre de neuro-radiologie intervenţională în Bucureşti, Târgu Mureş şi Timişoara. România ar avea nevoie însă de 8 astfel de centre, dispuse în toată ţara. Pentru ca pacienţii să nu depindă, pentru salvarea lor, de zona geografică în care locuiesc.

Gheorghe Iana medic primar radiologie medicală: ”Dacă nu avem posibilatea de diagnotic rapid şi de acces rapid la terapie, acel pacient va avea 2 mari probleme- prima personală pentru că rămâne într-un grad de handicap. Costurile sociale sunt mai mari decât costurile unei terapii imediate”.

Fereastra terapeutică, adică intervalul în care pacientul poate prim ajutor specializat, ca să nu rămână cu handicap, înseamnă 4-6 ore de la apariţia simptomelor.

Sursa: StirilePROTV

fb-share-icon20

Lasă un răspuns

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial