Cu scandal: așa au fost întâmpinate autoritățile care au mers vineri să verifice mai multe depozite de material lemnos de la marginea orașului Târgoviște.
Administratorii firmelor s-au revoltat când i-au văzut pe polițiști, silvicultori și pe cei de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
În urma controalelor, s-a dovedit că unii proprietari nu aveau documente pentru toată marfa sau foloseau angajați fără forme legale. Iar acum sunt buni de plată.
Reporter: „Aveţi ceva în neregulă, doamnă?”
Patroană depozit de lemne: „Nu avem nimic, domnu’!”
Cu toate că administratorii depozitelor de material lemnos au susţinut cu tărie că îşi desfăşoară activitatea în mod legal, autorităţile i-au contrazis. În unele locuri, de exemplu, a fost găsită mai multă marfa decât figura în acte.
Amenda primită de patronii de depozite de lemne
Petre Vasile, patron depozit de lemne: „Mai sunt câte un lemn roşu, putred, îl mai dai aşa… Dar, nu…Oamenii aduc ce este pe aviz, intrări, ieşiri.”
Florin Bunea, tehnician Ocolul Silvic Târgovişte: „Bilele de brad trebuiau să aibă o marcă dreptunghiulară aplicată în cap.”
Poliţiştii însoţiţi de silvicultori şi de inspectorii de muncă au descins în mai multe depozite de material lemnos de la marginea oraşului Târgovişte. Mai mulţi angajaţi au fost descoperiţi fără forme legale, iar acum patronii vor fi sancţionaţi cu amenzi care pornesc de la 20.000.
Şi pentru această situaţie reprezentanţii depozitelor au încercat să găsească explicaţii. Dar amenzile nu au întârziat să apară.
Adrian Sorin, patron depozit de lemne: „A venit un băiat să cumpere nişte lăturoaie şi în timpul ăla l-au găsit aici.”
Reporter: „Nu este angajatul dumneavoastră?”
Patron: „Nu, nu are treabă aicea. Păi dacă nu era la muncă ce să? A venit să cumpere omul. Nu văd pentru ce să fie sancţiunea asta de 20.000.”
Maria Bosnea, ITM Dâmboviţa: „Au fost identificaţi, sunt cam confuzi oamenii. Unii spun că au contracte, alţii spun că n-au contract, alţii spun că sunt pentru a cumpăra materiale, de-aia trebuie să şi verificăm.”
Amenzi au primit şi patronii angajaţilor cu nereguli în fişa de medicină a muncii. Ei sunt nevoiţi acum să plătească sume cuprinse între patru şi opt mii de lei.
sursa – Pro TV