mie. dec. 25th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_cancerComunicat de presa

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin

2019

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa derulează în perioada 21 27 Ianuarie 2019 campania - Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (SEPCCU). Lansată în anul 2007, campania are scopul de a crește gradul de informare al femeilor asupra cauzelor cancerului de col uterin și de a atrage atenția asupra mijlocelor de prevenire.

Derulată sub sloganul “Stop Cancerului de Col Uterin!”, campania va continua efortul susținut pentru reducerea riscului și intensificarea prevenției CCU. SEPCCU a adoptat pentru anul 2019 tema Cancerul de col uterin poate fi eliminat ca problemă de sănătate publică”, în urma initiațivei OMS de lansare a Apelului la acțiune pentru eliminarea cancerului de col uterin din mai 2018.

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial și principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.

În UE, România se afla într-o situație nefavorabilă în privința incidenței (32,8 cazuri noi/100 000 femei) și a mortalității prin cancer de col uterin (10,9 decese/100 000).

Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare și testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) și screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva CCU.

Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase și a cancerului de col uterin în stadii incipiente. Astfel, riscul de cancer poate fi redus cu 40-70% prin vaccinare, iar testarea periodică reduce cu încă 30 până la 50% riscul. Screening-ul femeilor vaccinate adaugă o reducere de 30% a mortalității specifice prin CCU.

Codul European de Luptă contra Cancerului recomandă, printre cele 12 măsuri de reducere a riscului de cancer, participarea la programele de screening și vaccinarea împotriva infecției cu HPV.

La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenție coerente, bazate pe:

– informarea corectă și consecventă a publicului;

– mesaje pozitive concentrate pe prevenție;

– măsuri cuprinzătoare de prevenție primară/secundară – esențiale în scăderea incidenței CCU. Acestea pot constitui modele valabile și pentru țara noastră.

Progresele recente la noi depind de Programul Național de Screening pentru depistarea activă precoce a CCU ce vizează un segment de populație extins (circa 5,6 milioane femei) acoperit până în prezent la nivelul de numai 12%, datorită căruia se estimează totuși că 49% din totalul cazurilor posibile de CCU au fost prevenite.

La nivelul judeţului Dâmboviţa,în anul 2017 erau in evidenta 665 cazuri de cancer col uterin, iar în primele 6 luni ale anului 2018 erau in evidenta deja un numar de 676 cazuri.

DIRECTOR EXECUTIV DIRECTOR EXEC.ADJ.SAN.PUBL.

Dr. SORIN STOICA Dr. GABRIELA COSTEA

COORDONATOR PROGRAM

Dr. Aquilina Mesina

 

Intocmit,

As. Ilie Roxana