La 15 decembrie 1983, câțiva pasionați de turism, majoritatea ghizi ai Agenției B.T.T. Dâmbovița, au înființat Clubul de Turism “Sfinx”. Sub acest nume, au fost efectuate câteva acțiuni în zona montană (repararea „Podului lui Baltag”, Revelion) sau în cadrul unor concursuri culturale (Liră Carpatină – Curtea de Argeș). În luna ianuarie 1984 clubul a primit numele (din partea C.J. al U.T.C.) de “Chindia”, nume considerat ca fiind mai reprezentativ pentru județul nostru.
După o activitate susținută atât la nivel județean, cât și național, Clubul de Turism “Chindia” a ajuns în primele 5 cluburi de turism din țară. În 1991, acest club și-a luat personalitate juridică sub denumirea de “Asociația de Turism Chindia”. Cu această nouă denumire, au fost organizate multiple acțiuni de inițiere în alpinism, în speologie, în drumeție montană sau ecologie, s-au stabilit parteneriate cu autorități publice județene (Consiliul județean, Salvamont, Crucea Roșie, A.P.M. etc.) sau locale, cu instituții de învățământ sau culturale din județ (Inspectoratul Școlar, Universitatea Valahia), Chindia devenind principalul „motor” al mișcării turistice montane dâmbovițene.
Datorită apariției unor oportunități de finanțare a acțiunilor derulate de montaniarzi, dar și a schimbării, firești, a vârstei generațiilor de iubitori ai muntelui și ai naturii, după anul 2010, activitatea clubului s-a derulat în mai multe direcții complementare:
-
noua generație de montaniarzi („cormoranii”) a inițiat multiple acțiuni sportive (crosuri, maratoane, concursuri ciclistice, alpinism, colaborare cu Salvamontul etc.) în zona montană, în paralel cu activitățile curente, montane. Cea mai recentă, dar foarte simbolică, reușită o reprezintă cucerirea celui mai înalt vârf al Europei (Elbrus – Caucaz – 5642 m) în data de 8 septembrie 2018, de Ziua „Cetății” Târgoviște.
-
ocrotitorii naturii, așanumiți „verzi”, s-au grupat în jurul “Asociației Ecologice Floare de Colț” derulând multiple programe educative cum ar fi “Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, prin intermediul cărora au participat peste 4000 de persoane, din județ sau din țară.
-
vechii montaniarzi (catalogați drept “dinozauri”) au constituit Asociaţia “Chindia Jurasic Park”, grup care a susținut și continuat proiectele lansate în ultimii ani:
-
TOP 28 – Topul cuceririi celei mai înalte cote din fiecare țară a Uniunii Europene (proiect inițiat la 1 ianuarie 2007, odată cu intrarea României în UE).
-
TOP 100 – Cucerirea a 100 de vârfuri (nu contează, neapărat, înălțimea) din România, acțiune derulată între 24 ianuarie 2017 (Ziua “Micii” Uniri) și 1 Decembrie 2018 (Centenarul Marii Uniri).
-
Relansarea mișcării turistice dâmbovițene prin organizarea de tabere de educație montană, de expediții de inițiere în multiple regiuni ale României (sau ale lumii, déjà avem filiale în Europa și în Canada) pentru toate categoriile de vârstă și pentru oameni cu pasiune pentru drumeție, pentru natură, indiferent de vârsta și de experiența lor.
La ceas aniversar, la bilanțul a 35 de ani de activitate turistică, tuturor celor crescuți sau împliniți în „spiritul” Chindiei, le dorim poteci însorite și proiecte montane reușite.
În același spirit al Chindiei, să nu uităm vorbele lui Gabriel Garcia Marquez: „Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful unui munte, fără să știe că adevărata fericire este în felul în care urci pantele abrupte spre vârf.”
La mulți ani, Chindia!
La mulți ani, montaniarzi dâmbovițeni aflați sub culorile Chindiei!
Nicolae Posta
Președinte fondator al Clubului de Turism Chindia