lun. dec. 23rd, 2024

centenar-irinaCOMUNICAT DE PRESĂ

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC AJUNGE LA TÂRGOVIȘTE

100 DE ANI, 100 de filme, 100 DE ORAȘE: la Târgoviște, cu “Trenul fantomă”

Invitat special: Irina-Margareta Nistor

Caravana Centenarului Filmului Românesc ajunge duminică, 2 decembrie, la Târgoviște, în incinta Teatrului „Tony Bulandra”. Începând cu ora 16.00, pe marele ecran, va rula documentarul AGERPRES Marea Unire: România, la 100 de ani, iar de la ora 18.30 va fi proiectat filmul Trenul fantomă, în regia lui Jean Mihail și Ludvic Lazăr.

La finalul proiecției, Irina-Margareta Nistor, invitatul special al evenimentului, va răspunde curiozităților publicului.

Evenimentele Centenarului Filmului Românesc la Târgoviște sunt realizate în parteneriat cu Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște și Primăria Municipiului Târgoviște.

DESPRE FILME

Trenul fantomă (1933)

Regizor: Jean Mihail, Ludovic Lazăr

Durată: 70 minute

Gen: Thriller

Rating: Nerecomandat copiilor cu vârsta sub 12 ani

Distribuție: Tony Bulandra, Gheorghe Storin, Lisette Verea, Stroe Atanasiu, Renée-Annie, Dida Solomon-Calimachi, Marcel Enescu, Gheorghe Paunescu

Ecranizare a piesei cu același nume de Arnold Ridley, apărută în 1923, și ecranizată de mai multe ori, povestea are înclinații către o istorie polițistă, presărată inclusiv cu umor și cu un simț al esteticului pur, definit de începuturile unei evoluții vertiginoase a cinematografiei.

Parcursul unui tren care transportă alcool de contrabandă, învăluit într-o legendă mistică, este plasat în decorul unei gări din SUA, unde, într-o noapte cu ploi torențiale, actori de mare talie au realizat versiunea românească al unui film de referință.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT LA TÂRGOVIȘTE

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES – va prezenta în deschiderea evenimentelor, documentarul dedicat Centenarului României, Marea Unire: România la 100 de ani.Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul Marea Unire – România, la 100 de ani este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este liberă, în limita locurilor disponibile.

DESPRE TÂRGOVIȘTE

Târgovişte a rămas singura reşedinţă domnească a Ţării Româneşti de la 1431 până la 1465, apoi a împărţit rolul de capitală cu Bucureşti până la 1714. În secolele XV – XVII, oraşul a fost principalul centru economic, politic, administrativ, militar şi cultural al Ţării Româneşti.

Oraşul a intrat în epoca modernă, a renaşterii naţionale, printr-o acţiune de răsunet care a deschis şirul marilor mişcări sociale şi naţionale. Răscoala târgoviştenilor din 1819-1820 a prefaţat revoluţia condusă de Tudor Vladimirescu, în timpul căreia s-a aflat în centrul evenimentelor şi revoluţia de la 1848, când guvernul provizoriu intenţiona să se stabilească aici. Târgoviştenii au acţionat cu hotărâre, alături de întregul popor la înfăptuirea marilor acte naţionale: unirea principatelor la 1859 şi războiul de independenţă din 1877-1878.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

        AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Proiect desfășurat și finanțat în cadrul programului Centenar al Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

PARTENERI MEDIA

   Partener media principal: AGERPRES

   Frecvența de încredere: Radio România Cultural

   Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI

   Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric

   Partener media regional: VIVA FM

   Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură

   Lobby blog: Cineamator, Cinemil,cefilmevad.ro,piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro

   Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md

   Monitorizat de: zelist.ro

   Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

ON-LINE

Facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Instagram:https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site:100filme.ro