Surse de finanțare și oportunități de garantare a investițiilor, prezentate la Consiliul Județean Dâmbovița
Consiliul Județean Dâmbovița a găzduit ieri, 27 septembrie a.c., o întâlnire organizată de Revista Reporter Economic, în parteneriat cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) și Banca Transilvania, în cadrul conferinței regionale ”Soluții de finanțare și garantare a proiectelor de investiții pentru Intreprinderi Mici și Mijlocii și alte categorii de beneficiari”.
La eveniment au participat: conducerea Consiliului Județean Dâmbovița, reprezentată de președintele Daniel Comănescu și vicepreședintele Luciana Cristea, vicepreședintele Senatului, Adrian Țuțuianu, parlamentarii dâmbovițeni Carmen Holban și Corneliu Ștefan, directorul general adjunct al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii – Gheorghe Lepădat, directorul general al Autorității de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime – Ciceronis Cumpănășoiu, directorul general, divizia IMM, din cadrul Băncii Transilvania – Leonard Cornoiu, Gelu Rusescu – președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, primari dâmbovițeni, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai Grupurilor de Acțiune Locală (GAL).
Tema centrală a discuției de astăzi a presupus prezentarea unor programe, platforme și surse de finanțare pentru companiile mici și mijlocii. Informațiile supuse atenției au vizat, de asemenea, și oportunitățile de garantare ale investițiilor finanțate atât prin fonduri europene, cât și prin bani guvernamentali.
În cadrul unor scurte intervenții, atât președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, și senatorul Adrian Țuțuianu, cât și reprezentanții Băncii Transilvania, ai Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii și ai Autorității de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit și Afaceri Maritime, au subliniat importanța dezvoltării IMM-urilor pentru o economie prosperă, sens în care, o corectă informare cu privire la sursele de finanțare și oportunitățile de garantare a investițiilor este vitală. De asemenea, au menționat faptul că întreprinderile mici și mijlocii sunt extrem de importante pentru societate și pentru administrațiile locale în condițiile în care contribuie la crearea de locuri de muncă, susțin taxele și impozitele și permit diversificarea economiei.
La rândul său, Gelu Rusescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dâmbovița, a precizat că, potrivit ultimelor statistici, la nivelul județul Dâmbovița sunt înregistrați 688.616 agenți economici, dintre care doar 1766 sunt întreprinderi mari și foarte mari, ceea ce denotă că economia județului este susținută, în mare parte, și de întreprinderile mici și mijlocii. De asemenea, a subliniat faptul că este important ca acestea să fie sprijinite, astfel încât este nevoie să fie remediate anumite disfuncționalități, așa cum este cazul birocrației excesive în ceea ce privește accesarea fondurilor europene sau numeroasele modificări aduse Codului Fiscal în anul 2017.
Referitor la garantarea investițiilor, directorul general adjunct al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii, Gheorghe Lepădat, a precizat că plafonul maxim care poate fi garantat este de maximum 80% din valoarea finanțării. La nivelul județului Dâmbovița, au fost oferite garanții pentru 123 de proiecte derulate prin PNDR, cu o valoare de 140 mil. lei și au fost susținute și 125 de aplicații din cadrul Start-Up Nation. Pentru programul Prima Casă, au fost emise pentru județul Dâmbovița, din 2009 și până în prezent, 1650 de garanții.
Unul dintre programele supuse prezentării, care permit accesarea de fonduri, a fost Programul Operațional de Pescuit și Afaceri Maritime 2014-2020, care susține finanțarea activităților de acvacultură și pescuit din România, principalele priorități ale acestuia fiind pescuitul comercial, acvacultura, coeziunea teritorială sau comercializarea și prelucrarea peștelui.
Alte subiecte dezbătute au vizat programe guvernamentale de sprijinire a IMM-urilor (ajutoare de minimis, fonduri europene, etc.); accesarea programelor Start-Up Nation 2018, IMM Invest România, instrumente de garantare și contragarantare pentru finanțarea firmelor; caracteristicile produselor de creditare, garantare și contragarantare; rolul băncilor în dezvoltarea mediului de afaceri; produse și soluții inovative, modele de succes în antreprenoriat (reprezentanți ai IMM-urilor care au reușit aplicând Programul Start-Up Nation 2017).
Întâlnirea de astăzi, de la Târgoviște, a fost cea de-a patra referitoare la programul Start-Up Nation, derulată la nivel național, iar seria conferințelor regionale va continua și la Negrești Oaș, Craiova, Buzău și București.
Informațiile prezentate în cadrul conferinței urmează a fi publicate pe site-ul www.reportereconomic.ro.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița