mie. oct. 23rd, 2024

INTERPELARE

Adresată: – Domnului MIHAI RĂZVAN UNGUREANU

Prim-Ministru al Guvernului României

În atenţia: – Domnului GABRIEL OPREA

Ministrul Apărării Naţionale

– Domnului LUCIAN NICOLAE BODE

Ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri

De către dl. Senator: ADRIAN ŢUŢUIANU

Circumscripţia electorală: 16

Colegiul electoral: 1

Grupul parlamentar PSD

Obiectul interpelării: situaţia industriei de apărare din judeţul Dâmboviţa

Domnule Prim-Ministru,

La sfârşitul săptămânii trecute am fost fost invitat să particip la întâlnirea Comisiei de Dialog Social – Dâmboviţa, întâlnire care a avut drept principal punct pe ordinea de zi analiza problemelor sociale şi economice cu care se confruntă partenerii sociali din unităţile industriei de apărare din judeţul Dâmboviţa: S.C. Automecanica Moreni S.A., S.C. Uzina Mecanica Mija şi S.C. Uzina de Produse Speciale Dragomireşti S.A., toate filiale ale C.N. ROMARM S.A.

Din discuţiile purtate, am fost sesizat de către liderii sindicali prezenţi asupra a trei probleme majore care ţin de politica guvernamentală în domeniul industriei de apărare şi care îngrijorează profund angajaţii din acest sector:

• Alocarea fondurilor necesare pentru anul 2012, în vederea susţinerii în continuare a nucleului de specialişti, precum şi pentru pază, întreţinere, reparaţii, conservare potrivit prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 95/2002 privind industria de apărare, precum şi reglementărilor referitoare la aprobarea capacităţilor de mobilizare;

• Aprobarea programului de investiţii pe anul 2012 şi realocarea în totalitate a fondurilor aprobate de MECMA pe programul de investiţii aferent anului 2011, nefinalizat;

• Dezbaterea şi aprobarea în regim de urgenţă a proiectului de lege nr. 830/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea industriei de apărare.

Vă anexez alăturat adresa departamentelor sindicatelor celor trei unităţi din industria de apărare dâmboviţeană, cu expunerea pe larg a problemelor semnalate.

Domnule Prim-Ministru,

Faţă de toate acestea, vă solicit răspuns la următoarele:

– Care este strategia Guvernului în privinţa celor trei filiale dâmboviţene ale C.N. ROMARM S.A?

– Care este motivul pentru care, nici până astăzi, nu a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli pe anul 2011. Când va fi aprobat bugetul anului 2012?

– Care este stadiul Programului naţional de interes strategic „Transportor blindat pentru trupe 8×8”?

– Care este poziţia Executivului faţă de blocarea proiectului de lege privind reorganizarea şi funcţionarea industriei de apărare la nivelul Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor şi care sunt demersurile pentru rezolvarea situaţiei?

Solicit răspuns scris

Cu deosebită consideraţie,

SENATOR

Lector univ.dr. ADRIAN ŢUŢUIANU