În urma propunerilor și demersurilor făcute de conducerea Inspectoratului de Jandarmi Județean Dâmbovița, cu privire la însemnele heraldice ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne, a fost emis Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 25 din 14.03.2018 pentru modificarea și completarea Ordinului nr. 490/2008 cu privire la însemnele heraldice ale acestor structuri, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 257 din 23.03.2018, care a aprobat însemnul heraldic al Jandarmeriei Dâmbovița.
Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa din cadrul Jandarmeriei Române, se prezintă după cum urmează: pe fond albastru, o acvilă de aur, cu capul spre dreapta, încoronată, cu ciocul şi ghearele roşii, cu aripile deschise, ţinând în cioc o cruce ortodoxă de aur, în gheara dreaptă o spadă de argint, în stânga o ramură de măslin verde. Conform anexei nr. 1 la Legea nr. 102/1992 privind stema ţării şi sigiliul statului, cu modificările şi completările ulterioare, pasărea apare încoronată cu o coroană închisă, cu tocă purpurie, formată dintr-un cerc frontal, cu borduri subţiri sus şi jos, împodobit, în faţă, cu o piatră dreptunghiulară culcată, patru pietre romboidale (două la stânga, două la dreapta) şi două perle pe flancuri, redate pe jumătate. De la marginea superioară a cercului, se ridică opt fleuroane, în formă de vârf de lance, dintre care cinci sunt vizibile, cu primul, al treilea şi al cincilea mai mari şi decorate, fiecare, cu câte o piatră rectangulară, ornată cu două linii negre orizontale sus şi jos şi alte două linii verticale pe flancuri, aşezată în pal, înconjurată de trei perle mici, poziţionate în triunghi şi, în partea inferioară, de o piatră ovală dispusă în pal, cu al doilea şi al patrulea mai mici şi încărcate, fiecare, cu câte o piatră ovală pe centru şi cu o perlă mică deasupra; primele trei fleuroane din faţă sunt intercalate de două vârfuri ascuţite, terminate cu perle. Din vârfurile fleuroanelor, pleacă, în sus, spre mijlocul coroanei, opt lame înguste, dintre care primele cinci din faţă sunt vizibile, de formă arcuită şi ornate cu perle, care se reunesc şi se termină la mijloc printr-un glob împodobit cu o centură în formă de fascie, mai îngroşată, din mijlocul căreia se înalţă un pal care atinge vârful globului. Globul este surmontat de o cruce recruciată, românească, pe mijlocul căreia broşează crucea Sfântului Andrei, de dimensiuni mai mici; elementele coroanei sunt de argint, cu pietrele rectangulare, romboidale, ovoidale şi perlele de culoare albă.
Pe pieptul acvilei, un scut, tăiat, având în cartierul 1, pe roşu, un romb de argint, ieşind dintr-o cunună compusă din trei frunze de stejar de aur, purtând în centru litera J stilizată, scrisă cu negru, iar în cartierul 2, pe albastru, o căprioară de argint.
În partea inferioară, sub acvilă, deviza scrisă cu litere negre pe o eşarfă albă: LEX ET ORDO (LEGE ŞI ORDINE).
În exergă, între două cercuri liniare aurii, pe fond albastru, legenda scrisă cu litere majuscule, de asemenea, aurii: * INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN * DÂMBOVIŢA.
Semnificaţia elementelor însumate:
a) romb – viaţă, prosperitate, recompensă, cântece de laudă;
b) litera J – sigla care desemnează încă din secolul al XIX-lea Jandarmeria Română;
c) cununa din frunze de stejar – forţa, puterea, autoritate veche;
d) căprioara – element preluat de la stema judeţului Dâmboviţa pe teritoriul căruia unitatea îşi desfăşoară activitatea.
COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL
AL IJJ DÂMBOVIŢA
Colonel Matei Viorel, inspector șef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmbovița, a susţinut astăzi, un briefing în cadrul simpozionului dedicat aniversării „Zilei Veteranilor Unităţii”.
Activitatea a fost organizată în Sala Albă a Centrului Internaţional de Conferinţe (Corpul K) al Universităţii Valahia Târgovişte, iar la aceasta au participat în calitate de invitaţi, cadre militare în rezervă ale unităţii, precum şi personalităţi publice locale: prof.univ.dr. Coandă George, prof.dr. Curculescu Marian, jr.dr. Ivanoff Vasile, scriitor Lupaşc Vasile şi col. (r) Şerban Gheorghe, preşedinte al Asociaţiei Cultul Eroilor – Filiala Dâmboviţa.
În cadrul briefing-ului reprezentantul Jandarmeriei a adus în atenția opiniei publice următoarele subiecte:
Contribuţia Jandarmeriei Române la înfăptuirea Marii Uniri, prin evocarea celor mai importante momente din istoria Armei;
Însemnul heraldic al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa aprobat prin Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 25 din 14.03.2018
COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL
AL IJJ DÂMBOVIŢA