vin. dec. 27th, 2024

accdm1INFORMARE CONFERINȚĂ DE PRESĂ

-23 MARTIE 2018-

Tema acestei conferințe o constituie prezentarea situației operative înregistrată la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița în perioada ianuarie-februarie a.c., și avansarea polițiștilor, cu prilejul Zilei Poliției Române.

I. SITUAȚIA OPERATIVĂ ÎNREGISTRATĂ LA NIVELUL I.P.J DÂMBOVIȚA ÎN PERIOADA IANUARIE-FEBRUARIE 2018

În perioada ianuarie-februarie a.c., la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, au fost sesizate 2.134 de infracțiuni, dintre care 131 economico-financiare, 1.359 de natură judiciară și 390 de altă natură.

Din totalul infracțiunilor de natură judiciară, 894 au fost contra persoanei(457 loviri sau alte violențe și 196 amenințări), 439 contra patrimoniului, dintre care 433 furturi și 6 tâlhării.

Cele mai multe infracțiuni de furt au privit sustragerile din societățile comerciale.

De asemenea, au fost sesizate 54 de furturi din locuințe, 26 din auto și 13 de animale și păsări.

Pe linie de evaziune fiscală au fost sesizate 13 infracțiuni.

Pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, în perioada de referință, polițiștii au organizat 22 de razii și 1.416 de acțiuni, dintre care 224 au fost pe linie de poliție rutieră, 107 pe linie de ordine publică și 131 în domeniul investigațiilor criminale.

Pentru abaterile de la normele contravenționale, în primele două luni ale acestui an, polițiștii din Dâmbovița au aplicat 23.984 de sancțiuni contravenționale, dintre care 227 au fost la Legea 12/1990, 3.379 pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991, 42 pe linie de pază și protecție a bunurilor și 141 în domeniul silviculturii.

Cele mai multe amenzi, 19.150, au fost aplicate participanților la trafic ca urmare a abaterilor comise.

4.759 de amenzi au fost aplicate pentru nerespectarea regimului legal de viteză, 147 pentru depășiri neregulamentare, 648 pentru opriri și staționări în locuri interzise și 3.415 pentru neportul centurii de siguranță.

Alte 291 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru utilizarea neregulamentară a telefonului în timpul deplasărilor pe drumurile publice și 19 pentru neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată.

Pentru neacordarea priorității de trecere pietonilor și vehiculelor au fost aplicate 403 sancțiuni contravenționale, iar pentru șofat sub influența băuturilor alcoolice 34 de amenzi.

Și indisciplina pietonală a fost sancționată de către polițiști, pe acestă linie fiind aplicate 1.376 de sancțiuni contravenționale.

Pentru abaterile comise de alte categorii de participanți la trafic au fost aplicate aproape 3.694 de amenzi, dintre care 1.724 pentru încălcarea regulilor de circulație de către bicicliști.

II.BILANȚUL ACCIDENTELOR DE CIRCULAȚIE ÎNREGISTRATE ÎN PRIMELE DOUĂ LUNI ALE ACESTUI AN 

În perioada ianuarie – februarie a.c., pe raza județului Dâmbovița au fost înregistrate 10 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 4 persoane, rănirea gravă a altor 7 și vătămarea corporală ușoară a 7 persoane.

De asemenea, s-au înregistrat și 69 de evenimente rutiere ușoare, în urma cărora 83 de persoane au fost rănite ușor.

Din totalul accidentelor, 26 s-au produs pe drumurile naționale ce tranzitează județul, dintre care 5 grave și 21 ușoare, iar pe arterele județene, 18 (3 grave și 15 ușoare).

Pe străzile din mediul urban, s-au înregistrat 23 de evenimente rutiere, iar pe cele din rural, 8.

Raportat la ziua producerii accidentelor de circulație, sâmbăta și joia s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere soldate cu victime, respectiv 15, ceea ce reprezintă 37.97% din totalul evenimentelor.

În zilele de luni și miercuri, s-au produs 14 accidente, iar vinerea, 11.

Principalele patru cauze generatoare de accidente rutiere în perioada analizată sunt: neacordarea priorității de trecere vehiculelor și pietonilor angajați regulamentar în traversarea străzii, indisciplina pietonală, viteza și abaterile comise de bicicliști.

III. 96 DE POLIȚIȘTI AVANSAȚI DE ZIUA POLIȚIEI ROMÂNE 

A avut loc festivitatea de avansare a polițiștilor, activitate înscrisă în calendarul acțiunilor dedicate Zilei Poliției Române.

După intonarea imnului național, șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, comisar șef de poliție Zepiși Danil, a deschis ceremonia cu o incursiune în istoria Poliției Române, de la prima atestare documentară și până în prezent.

Festivitatea a continuat cu acordarea gradelor profesionale pentru 96 de polițiști avansați la termen.

Astfel, prin Ordin al Ministrului Afacerilor Interne, au fost avansați la termen 40 de ofițeri de poliție, iar prin Dispoziția Inspectorului șef 56 agenți de poliție.

De asemenea, pentru rezultatele deosebite obținute în activitate, prin Dispoziția Șefului Inspectoratului au fost acordate 198 de diplome de merit, dintre care 70 pentru ofițeri de poliție, 123 pentru agenți de poliție și 5 pentru personal contractual.