In data de 6 decembrie 2017, orele 14 va avea loc in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Targoviste evenimentul “Asistenta sociala – componenta a actului medical de calitate”, organizat de Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste in colaborare cu Colegiul National al Asistentilor Sociali din Romania – sucursala Dambovita.
Evenimentul este dedicat asistenților sociali, oficialităților județene, reprezentanților institutiilor colaboratoare, prietenilor și susținătorilor profesiei de asistent social si se inscrie in campania naționala „România se ridică în picioare pentru asistența socială” a Colegiului National al Asistentilor Sociali din Romania.
Sunt invitati sa participe reprezentanti ai institutiilor de asistenta sociala din judet, ai societatii civile, reprezentantii Colegiului National al Asistentilor Sociali precum si sustinatori ai profesiei de asistent social.
Este pentru prima data cand , printr un eveniment dedicat profesionistilor din asistenta sociala sunt prezentate rolul si importanta asistentului social in cadrul echipei multidisciplinare din spital ce au ca obiectiv principal abordarea holistica a nevoilor fiecarui beneficiar vulnerabil in parte, respectand principiul demnitatii umane si asigurand standardele de calitate ale actului medical.
Interviu cu Doru Buzducea – Președintele Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR), Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și promotor al Campaniei „România se ridică în picioare pentru asistența socială”!
Domnule președinte, pe 6 decembrie Caravana CNASR poposește și la Târgoviște. Cum ați ales județul Dâmbovița, aflându-vă iată la județul cu numărul 16 din periplul dvs. național?
Mai întâi de toate dați-mi voia să vă mulțumesc pentru interesul pe care îl arătați atât profesiei de asistent social, dar mai ales și campaniei pe care o desfășurăm cu CNASR pentru promovarea și valorizarea profesiei de asistent social. De ce Dâmbovița și de ce la început de decembrie? Pentru că aici la fosta reședință domnească avem o filială inimoasă, cu asistenți sociali bine pregătiți și apreciați de către angajatori, pentru că aici avem un președinte de filială a cărei inimă bate neîncetat pentru profesia de asistent social: doamna Violeta Ioan. Permiteți-mi să mulțumesc pentru organizare domnului doctor Claudiu Dumitrescu, directorului Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, locația unde se va desfășura evenimentul nostru, dar și doamnei conferențiar Alina Anghel de la Universitatea Valahia. Prin astfel de oameni ducem mai departe suflul imprimat pe harta țării de către CNASR. Am decis să „descălecăm” la începutul lui decembrie din rațiuni de ordin administrativ și logistic, la sfârșit de noiembrie avem deja stabilite incursiuni în Mehedinți și Caraș-Severin, iar după doua județe aflate la o distanță deloc de neglijat față de Capitală, un județ situat în vecinătate este mai mult decât indicat. Nu este pentru prima dată când ajungem la dvs în județ, conducerea CNASR aflându-se și cu alte ocazii în rândul asistenților sociali dâmbovițeni. De această dată voi fi însoțit de către vicepreședintele Cristian Roșu și de către doamna secretar executiv Diana Cristea.
Ne puteți spune, vă rog câteva cuvinte despre conceptul campaniei pe care o desfășurați la nivel național?
Obiectivul major este promovarea profesiei de asistent social. Dorim să aducem în atenția autorităților centrale și locale importanța și necesitatea prezenței asistentului social în cadrul comunităților locale dar și în diverse instituții de specialitate cum ar fi spitalele. Ne bucurăm pentru faptul că aici la spitalul de urgență din oraș sunt 10 asistenți sociali angajați și care contribuie la bunul mers al echipei multidisciplinare. La evenimentele noastre participă pe lângă asistenți sociali și oficialitățile locale, societatea civilă, jurnaliști, universitari, societatea civilă, reprezentanți ai sindicatelor și toți cei a căror inimă bate pentru asistența socială. Practic, prin această campanie unim oamenii, la aceeași masă cu asistenții sociali stau oficialitățile, se stabilesc relații și contacte profesionale, reușim în felul acesta să reînviem spiritul de breaslă în rândul comunității noastre profesionale dar să și intrăm cu problemele noastre, pe agenda autorităților.
Aveți un mesaj pentru asistenții sociali din Dâmbovița, dar pentru susținătorii acestei profesii?
Să-și păstreze crezul, dar și demnitatea! Depunem eforturi pentru îmbunătățirea statutului nostru profesional, pentru creșterea prestigiului acestei nobile profesii, pentru respectarea muncii noastre. Împreună, noi toți, putem face ca lucrurile să meargă în direcția dorită!
Doru Buzducea este profesor universitar, decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București. Conducător de doctorat în sociologie, președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, autor de cărți, studii și cercetări de specialitate, redactor-șef al Revistei de Asistență Socială și președinte al Asociației Școlilor de Asistență Socială.