Pe parcursul acestei săptămâni, poliţiştii de la rutieră intensifică acțiunile axate pe prevenirea evenimentelor rutiere în care sunt implicați pietonii!
În perioada 6 – 12 noiembrie a.c., sub coordonarea Direcției Rutiere din cadrul I.G.P.R., poliţiștii rutieri, sprijiniți de efective de la ordine publică, acționează pentru salvarea de vieți omenești și pentru prevenirea accidentelor de circulație.
Activitățile vizează, cu precădere, prevenirea și combaterea încălcării normelor rutiere de către pietoni.
O atenţie deosebită va fi acordată zonelor cu potenţial de risc rutier, precum şi celor în care au fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul indisciplinei pietonale.
În prima zi de acțiune, polițiștii au aplicat 281 de sancțiuni contravenționale, dintre care 163 pentru abaterile comise de pietoni.
Din totalul acestora, 129 au fost pentru traversarea neregulamentară a părții carosabile.
118 pietoni au fost amendați în mediul urban, iar 45 în mediul rural.
Poliția rutieră le recomandă pietonilor:
Să se angajeze în traversarea drumului public numai prin locurile special amenajate (pe trecerea pentru pietoni) şi la culoarea verde a semaforului electric, acolo unde există.
Să se asigure permanent, chiar şi atunci când se află pe trecerea pentru pietoni, că traversarea se poate face în condiţii de siguranţă (vehiculele sunt oprite înaintea marcajului pietonal, în special când drumul are mai multe benzi de circulaţie pe sens).
Să nu traverseze niciodată în fugă pe marcajul pietonal, indiferent de urgenţa existentă la acel moment.
Să nu se deplaseze pe partea carosabilă, iar acolo unde nu există trotuar sau acostament (preponderent în mediul rural), să se meargă pe partea stângă a drumului, cât mai aproape de marginea acestuia.
Pe vreme rea sau întuneric, să poarte haine de culori deschise şi/sau elemente reflectorizante, pentru a fi vizibili.
Să nu traverseze prin faţa sau prin spatele mijloacelor de transport în comun, atunci când acestea sunt oprite în staţie.
Copiii nu trebuie lăsaţi să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili şi nu pot aprecia corect distanţele şi vitezele. Nu uitaţi! – copiii imită comportamentul rutier al adulţilor.
Pe conducătorii de vehicule îi sfătuim să reducă viteza de deplasare şi să circule cu atenţie sporită.