lun. oct. 28th, 2024

www.mariusbuga.ro_images_politia1SEZON ESTIVAL, ÎN SIGURANŢĂ

În perioada 28 august – 03 septembrie a.c., polițiștii din Dâmbovița au acţionat pentru siguranţa cetăţenilor, prevenirea faptelor antisociale şi pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice.

La cele 43 de acţiuni organizate au participat poliţişti de ordine publică, de la rutieră, de investigaţii criminale, de la investigarea criminalității economice, transporturi, din cadrul formaţiunilor de arme, explozivi şi substanţe periculoase şi luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale.

În această perioadă, polițiștii au intervenit la 236 de evenimente, dintre care 163 au fost semnalate prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

Au fost sesizate 167 de infracțiuni, dintre care 132 au fost judiciare, 7 la regimul rutier și 28 de altă natură.

În urma activităţilor, au fost aplicate  1.550 de sancțiuni contravenționale, a căror valoare se ridică la 372.556 de lei și au fost confiscate bunuri în cuantum de 3.662 de lei.

Din totalul acestora, 182 au fost la Legea 61/1991 privind ordinea și liniștea publică, 1.292  conform O.U.G 195/2002 privind circulația pe drumurile publice  și restul la alte acte normative.

Astfel, 7 conducători auto au fost amendați pentru consum de alcool și 404 pentru nerespectarea regimului legal de viteză.

Ca măsură complementară, polițiștii au reținut 55 de permise de conducere, dintre care 14 pentru conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului și 13 pentru exces de viteză și au retras 51 de certificate de înmatriculare.

www.mariusbuga.ro_images_etilotestPoliţia rutieră vă recomandă:

ALEGE VIAŢA! Nu vă urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Poliţiştii rutieri au depistat șase bărbaţi în timp ce conduceau autoturisme pe raza județului Dâmbovița, deşi se aflau sub influenţa băuturilor alcoolice.

În urma testării cu aparatul etilotest, aceştia au prezentat alcoolemii de peste 0.40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Cei în cauză au fost transportaţi la spital, unde unul dintre șoferi a refuzat prelevarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii cu exactitate a îmbibaţiei alcoolice.

De asemenea, a reieșit că doi dintre cei în cauză nu posedau permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Pe numele lor, poliţiştii au întocmit dosare penale pentru comiterea de infracțiuni la regimul rutier.

Stimaţi conducători auto,

Poliţia rutieră vă reaminteşte că şofatul este incompatibil cu alcoolul, acesta reprezentând una dintre principalele cauze generatoare de accidente rutiere.

De asemenea, vă informăm că în situaţia în care persoanele care conduc sub influenţa băuturilor alcoolice, depistate în trafic cu o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge riscă pedeapsa cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau amendă.

Pe timpul cercetării penale permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

În cazul în care conducătorul auto prezintă o îmbibaţie alcoolică sub 0,80 g/l alcool pur în sânge fapta constituie contravenţie şi este sancţionată cu 9 până la 20 de puncte amendă, iar ca sancţiune complementară se va dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru o perioadă de 90 de zile.

În ceea ce priveşte refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul de a se supune prelevării mostrelor biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

vacantamasMai sunt câteva zile de vacanță…pentru prevenirea implicării copiilor în evenimente neplăcute, polițiștii le recomandă:

  • Copiilor:

Deplasaţi-vă numai pe trotuare, iar în lipsa acestora, numai pe partea stângă a drumului şi cât mai aproape de marginea carosabilului.

Traversaţi strada numai pe „zebră” şi prin locurile semnalizate cu indicatoare.

Evitați legarea de prietenii pe internet cu persoane pe care nu le cunoașteți în realitate.

Nu acceptați bunuri de la străini și nu le oferiți informații despre familia dumneavoastră.

  • Părinților:
  • Discutaţi deschis cu copilul despre cum să reacţioneze în situaţia în care se rătăceşte, asiguraţi-vă că acesta cunoaşte numele complet al părinţilor.

Învăţaţi-i pe cei mici să nu se joace pe stradă, ci doar în locurile special amenajate, în parcuri, grădiniţe sau pe terenurile de sport.

Fiți cel mai bun prieten al copilului, acordați-i timpul și atenția dumneavoastră.

www.mariusbuga.ro_images_padure1Sancţionat contravenţional după ce a fost surprins în timp ce transporta ilegal material lemnos

Poliţiştii din cadrul Secției nr. 5 Poliție Rurală Voinești au depistat un bărbat de 54 de ani, din localitate, în timp ce transporta cu un autovehicul cantitatea de 2 m³ de material lemnos, esență fag, fără documente justificative de proveniență.

S-a procedat la sancţionarea contravenţională a bărbatului în conformitate cu Legea 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, iar materialul lemnos a fost ridicat în vederea confiscării.

  • rutCercetați de polițiștii rutieri pentru comiterea de infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice

Polițiștii rutieri din Dâmbovița au depistat 4 bărbați în timp ce conduceau autovehicule pe raza județului, deși nu posedau permise de conducere pentru nicio categorie de vehicule.

Din cercetări, a reieșit că unul dintre autovehicule nu era înmatriculat în circulație, potrivit legii.

Pe numele celor în cauză au fost întocmite dosare penale pentru comiterea de infracțiuni la regimul rutier.

www.mariusbuga.ro_images_piata2Polițiștii au continuat acțiunile pentru verificarea legalităţii operaţiunilor cu produse agroalimentare

În perioada 12 februarie – 03 septembrie a.c., poliţiştii din cadrul Servicului de Investigare a Criminalităţii Economice Dâmboviţa, sprijiniţi de efective de la ordine publică şi poliţie rutieră, au acționat pentru prevenirea şi combaterea ilegalităţilor comise în domeniul producerii, prelucrării şi comercializării produselor agroalimentare.

În cadrul acţiunilor, poliţiştii au verificat peste 400 de agenţi economici.

Au fost aplicate 433 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 296.550 de lei, dintre care 298 la Legea 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, 47 la Legea 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieței produselor din sectorul agricol și 88 la alte acte normative.

De asemenea, în urma neregulilor descoperite, polițiștii au confiscat bunuri în valoare de 82.522 de lei, respectiv cereale, produse de panificație și patiserie, legume și fructe, produse lactate, carne, pește și produse apicole.

La acțiuni au participat și reprezentanții Direcției Județene pentru Agricultură Dâmbovița și specialiști de la Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmbovița.